ΜΥΡΙΣΑΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑΚΑ LINZER COOKIES!

Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, σε «ταξιδεύουμε» στην Αυστρία, για να γευτείς τα πιο γιορτινά μπισκότα: τα Linzer cookies, τα μπισκότα της πόλης του Λιντς, δηλαδή. Αν γνωρίζεις τη Linzer torte, την αυστριακή, θα μπορούσαμε να πούμε, εκδοχή της πασταφλόρας, ξέρεις ήδη για τι μιλάμε: για τα πιο τραγανά, βουτυρένια και μαρμελαδένια χριστουγεννιάτικα μπισκότα! Πάμε να τα φτιάξουμε;

Τα υλικά που θα χρειαστείς

για 20 μεγάλα μπισκότα Ø8-9 εκ.
  • 240 ml βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου και πολύ μαλακό
  • 120 ml άχνη ζάχαρη + 2 κ.σ. επιπλέον για το άχνισμα των μπισκότων
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή αμυγδάλου
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 300-350 ml αλεύρι για όλες τις χρήσεις (προσάρμοσε την ποσότητα έτσι ώστε η ζύμη να είναι ελαστική και να πλάθεται εύκολα)
  • 5-6 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα (ή άλλη της αρεσκείας σου)

(Σημείωση: Για τις μετρήσεις μας χρησιμοποιήσαμε τον δοσομετρητή-κανάτα)

Ένα-ένα τα βήματα για να τα φτιάξεις

  • Ρίχνεις στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάς σε μεσαία ταχύτητα για 2-3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτεις τη βανίλια και το αλάτι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
  • Σταδιακά, προσθέτεις το αλεύρι και αναμειγνύεις μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και εύπλαστη.
  • Την πλάθεις σε μπάλα, την τυλίγεις με μεμβράνη και την αφήνεις να σταθεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170°C και στρώνεις αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνου.
  • Βγάζεις τη ζύμη από το ψυγείο, αφαιρείς τη μεμβράνη, αλευρώνεις μία καθαρή επιφάνεια και, χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, ανοίγεις τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0.5 εκ. περίπου.
  • Χρησιμοποιώντας κουπάτ, κόβεις τη ζύμη στο σχήμα ή στα σχήματα που θέλεις – εμείς επιλέξαμε μεγάλα στρογγυλά κουπάτ και με μικρότερα κάναμε τις χαρακτηριστικές τρύπες στη μέση για να φαίνεται η μαρμελάδα και να είναι πιο εντυπωσιακά.
  • Τοποθετείς τα μπισκότα στη λαμαρίνα και τα αφήνεις στο ψυγείο για 10 λεπτά ακόμα, όσο ο φούρνος προθερμαίνεται.
  • Τα ψήνεις για 8 περίπου λεπτά, προσέχοντας να μην παραψηθούν ή καούν, και τα αφήνεις να κρυώσουν καλά.
  • Πασπαλίζεις με άχνη τα μπισκότα-«καπάκια», γεμίζεις τα υπόλοιπα με τη μαρμελάδα της επιλογής σου και τα κλείνεις προσεκτικά, σαν σάντουιτς.

Τα Linzer cookies διατηρούνται 3-4 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου ή μία εβδομάδα στο ψυγείο (ή το μπαλκόνι σου που έχει αρχίσει να είναι σαν ψυγείο).

Ελπίζουμε να τα φτιάξεις, να τα απολαύσεις παρέα με τους αγαπημένους σου, μπαίνοντας γλυκά σε χριστουγεννιάτικο mood!