5 tips για προστασια απο τα μικροβια στο σπιτι

Μένουμε σπίτι για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού COVID-19. Αλλά πώς προστατευόμαστε από τα μικρόβια που βρίσκονται μέσα στο σπίτι μας; Σύμφωνα με τον Δρ. Charles Gerba, Αμερικανό μικροβιολόγο και ερευνητή, τα μικρόβια βρίσκονται σε επιφάνειες του σπιτιού, που συνήθως αμελούμε να καθαρίσουμε, καθώς εστιάζουμε στην καθαριότητα και απολύμανση άλλων χώρων, όπως το μπάνιο. Διαβάστε ποιες είναι αυτές και τι πρέπει να κάνουμε για την αποτελεσματικότερη προστασία μας από τα μικρόβια που ζουν μαζί μας.

#1 Σφουγγαράκια πιάτων: Αποτελούν εστίες βακτηρίων – σκεφτείτε πόσα διαφορετικά σκεύη και αντικείμενα πλένουμε καθημερινά με αυτά, ειδικά αν δεν έχουμε πλυντήριο πιάτων. Στις κυψέλες τους εγκλωβίζονται υπολείμματα τροφών αλλά και βρωμιές, τα οποία σαπίζουν και δημιουργούν βακτήρια. Φροντίζουμε, λοιπόν, να τα αλλάζουμε τακτικά, κάθε δύο εβδομάδες, ενώ ενδιάμεσα τα πλένουμε με χλωρίνη.

#2 Επιφάνειες κοπής: Είτε πλαστικές, είτε ξύλινες, χρησιμοποιούνται πολλές φορές καθημερινά, λερώνονται και γίνονται εστίες μικροβίων. Ο πρώτος κανόνας είναι να τις καθαρίζουμε με ζεστό νερό και σαπούνι/υγρό πιάτων πριν και μετά από κάθε χρήση. Ο δεύτερος κανόνας είναι να έχουμε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές – μία για το ψωμί, μία για φρούτα και λαχανικά και μία για ωμό κρέας. Ο τρίτος και τελευταίος κανόνας είναι να τις αντικαθιστούμε όταν είναι πολύ ταλαιπωρημένες (γεμάτες ρωγμές και χαρακιές, οι οποίες εγκλωβίζουν τα μικρόβια).

#3 Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες: Υφασμάτινες ή πλαστικές, χρησιμοποιούνται πλέον καθημερινά για τη μεταφορά κάθε είδους προϊόντων. Τις ακουμπάμε παντού: σε πάγκους και δάπεδα σούπερ μάρκετ, στο πεζοδρόμιο και τον δρόμο, στο αυτοκίνητο, στο πάτωμα του σπιτιού μας. Είναι από τα πιο βρώμικα αντικείμενα μέσα στο σπίτι, γι’αυτό και πρέπει να καθαρίζονται τακτικά – στο πλυντήριο οι υφασμάτινες, με ζεστό νερό και σαπούνι οι πλαστικές.

#4 Πετσέτες κουζίνας και μπάνιου: Είναι ιδανικές “κρυψώνες” για βακτήρια και μύκητες, καθώς η πορώδης επιφάνειά τους επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό τους. Τις αλλάζουμε δύο φορές την εβδομάδα, ενώ ειδικά για το σκούπισμα του προσώπου μας προτιμάμε χαρτί κουζίνας, το οποίο και απορρίπτουμε μετά τη χρήση.

#5 Απολυμαντικά μαντηλάκια VS σπρέι: Αν χρησιμοποιούμε μαντηλάκια για την απολύμανση μεγάλων επιφανειών (π.χ. πάγκος κουζίνας), υπολογίζουμε ότι χρειάζόμαστε ένα για κάθε τετραγωνικό μέτρο, το οποίο και απορρίπτουμε μετά τη χρήση. Αν χρησιμοποιούμε σπρέι, το αφήνουμε να δράσει 5-10′ και κατόπιν καθαρίζουμε την επιφάνεια με χαρτί κουζίνας.

Και δεν ξεχνάμε: Ακόμα και μέσα στο σπίτι, πλένουμε συχνά τα χέρια μας για 20-25” με σαπούνι και νερό και τα απολυμαίνουμε 4-5 φορές κατά τη διάρκεια της μέρας.