8 πραγματα που ξεχναμε να απολυμανουμε

Λόγω του κορονοϊού, είμαστε πλέον πολύ πιο προσεκτικοί όταν καθαρίζουμε το σπίτι μας και απολυμαίνουμε επιφάνειες και αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα που μπορεί να μας διαφεύγουν. Εμείς τα συγκεντρώσαμε και σας τα παρουσιάζουμε, ώστε να τα εντάξετε στο πρόγραμμά σας. Πάμε να κάνουμε απολύμανση παντού!

#1 Κινητά: Οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να τα καθαρίζουμε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Πώς; Αφαιρούμε τη θήκη και το προστατευτικό της οθόνης, τα απενεργοποιούμε, καθαρίζουμε σκόνες και βρωμιές με στεγνό πανάκι, απολυμαίνουμε με μαντηλάκι, αφήνουμε 5 λεπτά να στεγνώσουν και σκουπίζουμε ξανά με το πανάκι. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τη θήκη και το προστευτικό της οθόνης.

#2 Χειριστήρια ηλεκτρονικών συσκευών: Χρησιμοποιούνται διαρκώς από πολλά διαφορετικά χέρια, γι’αυτό και είναι απαραίτητο να απολυμαίνονται τακτικά. Για να το κάνουμε, αφαιρούμε πρώτα τις μπαταρίες, επανατοποθετούμε το κάλυμμα στην αρχική του θέση και με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι τα καθαρίζουμε καλά, προσέχοντας τα σημεία ανάμεσα στα κουμπιά. Περιμένουμε μερικά λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, σκουπίζουμε με ένα στεγνό μαλακό πανί, βάζουμε τις μπαταρίες στη θέση τους και είμαστε έτοιμοι!

#3 Ηλεκτρικές συσκευές κουζίνας: Οι λαβές του ψυγείου, του φούρνου και του πλυντηρίου πιάτων, όπως επίσης οι εστίες της ηλεκτρικής κουζίνας, οι καφετιέρες, οι βραστήρες και άλλες μικροσυσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά στην κουζίνα, χρειάζονται την προσοχή μας. Τις καθαρίζουμε πρώτα με ζεστό νερό και σαπούνι (ή απορρυπαντικό γενικής χρήσης) και, αφού στεγνώσουν, τις απολυμαίνουμε με μαντηλάκι ή σπρέι.

#4 Διακόπτες και πρίζες: Με ένα υγρό πανί, καθαρίζουμε πρώτα προσεκτικά τη σκόνη και τις βρωμιές και στη συνέχεια απολυμαίνουμε με ένα καθαρό και στεγνό βαμβακερό πανί, το οποίο έχουμε βουτήξει πρώτα σε οινόπνευμα.

#5 Κάδοι σκουπιδιών (μπάνιου και κουζίνας): Επειδή τώρα που μένουμε σπίτι, τους χρησιμοποιούμε ακόμα πιο συχνά, πρέπει να τους πλένουμε με ζεστό νερό και σαπούνι (ή απορρυπαντικό γενικής χρήσης), να τους σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και, μόλις στεγνώσουν, να τους καθαρίζουμε με απολυμαντικό σπρέι.

#6 Οδοντόβουρτσες: Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι το κάτω μέρος τους μαυρίζει, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης βακτηρίων. Ο καλύτερος τρόπος για να τις καθαρίσουμε είναι να τις μουλιάσουμε (όχι τις βούρτσες!) σε οξυζενέ και στη συνέχεια να τις πλύνουμε πολύ καλά. Τακτικό πλύσιμο (με ζεστό νερό και υγρό πιάτων) χρειάζονται και οι θήκες τους, δεν πρέπει να το ξεχνάμε!

#7 Κάρτες (χρεωστικές/πιστωτικές, super market κτλ.): Επειδή πολύ συχνά τις αγγίζουν και άλλα χέρια, φροντίζουμε να τις απολυμαίνουμε μετά από κάθε χρήση με μαντηλάκι ή οινόπνευμα και χαρτί κουζίνας ή χαρτομάντηλο.

#8 Κλειδιά και επιφάνειες αυτοκινήτου: Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τα κλειδιά μας (σπιτιού ή αυτοκινήτου) και το αυτοκίνητό μας (κυρίως το τιμόνι, τον λεβιέ ταχυτήτων και το χειρόφρενο), τα απολυμαίνουμε είτε με μαντηλάκι, είτε με απολυμαντικό σπρέι ή οινόπνευμα και χαρτί κουζίνας ή χαρτομάντηλο.

Και, φυσικά, δεν ξεχνάμε όσα είπαμε την προηγούμενη φορά, για τα σφουγγαράκια πιάτων, τις επιφάνειες κοπής, τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για τα ψώνια και τις πετσέτες κουζίνας και μπάνιου! Τέλος, φροντίζουμε να φοράμε γάντια όταν καθαρίζουμε, για να προστατεύσουμε τα χέρια μας από τα μικρόβια και τα χημικά, να χρησιμοποιούμε διαφορετικά σφουγγάρια και πανιά για κάθε χώρο του σπιτιού και να πλένουμε καλά τα χέρια μας, μόλις τελειώσουμε την καθαριότητα.