Πως απολυμαινουμε τα ψωνια απο το super market

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) και τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.), δεν υπάρχουν, προς το παρόν τουλάχιστον, στοιχεία που να αποδεικνύουν τη μετάδοση του ιού COVID-19 μέσω της κατανάλωσης τροφίμων. Παρόλα αυτά, είναι απαραίτητο να τηρούμε αυστηρά τους βασικούς κανόνες υγιεινής κατά την προετοιμασία του φαγητού, δηλαδή: να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας (για 20” με σαπούνι και νερό) πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού, καθώς και πριν την κατανάλωσή του, να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας κατά την παρασκευή του φαγητού, να χρησιμοποιούμε διαφορετικά μαχαίρια και διαφορετικές επιφάνειες κοπής για τα τρόφιμα και, φυσικά, να καθαρίζουμε προσεκτικά όλες τις επιφάνειες και όλα τα σκεύη που χρησιμοποιήσαμε. Πώς διαχειριζόμαστε, όμως, τα τρόφιμα; Και πιο συγκεκριμένα, πώς απολυμαίνουμε τα ψώνια από το super market; Ακολουθούν 5 χρήσιμα tips, τα οποία μπορείτε να ακολουθήσετε με δική σας ευθύνη.

#1 Τι κάνουμε στο super market (ή στο μανάβικο, το κρεοπωλείο κτλ.): Πηγαίνουμε προετοιμασμένοι, έχοντας συγκεντρώσει, δηλαδή, σε λίστα όλα όσα χρειάζεται να αγοράσουμε, ώστε να συντομεύσουμε την παραμονή μας στο κατάστημα. Φροντίζουμε να κρατάμε απόσταση από τους υπαλλήλους και τους υπόλοιπους πελάτες, κάνοντας τα ψώνια μας με ψυχραιμία και αποφεύγοντας να αγγίξουμε το πρόσωπό μας. Πληρώνουμε, κατά προτίμηση με κάρτα, τοποθετούμε τα ψώνια μας στις σακούλες και επιστρέφουμε σπίτι.

#2 Τι κάνουμε με τις σακούλες στο σπίτι: Επειδή, όπως έχουμε ξαναπεί, οι σακούλες, ιδιαίτερα οι επαναχρησιμοποιούμενες, είναι πολύ βρώμικες, τις πηγαίνουμε κατευθείαν στην κουζίνα και τις αφήνουμε στο πάτωμα. Αφού πλύνουμε καλά τα χέρια μας, κάνουμε χώρο στον πάγκο της κουζίνας και τοποθετούμε όλα τα συσκευασμένα προϊόντα. Αδειάζουμε τον νεροχύτη, τον καθαρίζουμε και ρίχνουμε μέσα τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, κυρίως αυτά που καταναλώνουμε ωμά ή/και με τη φλούδα (π.χ., μήλα, αχλάδια, φράουλες, ντομάτες, αγγουράκια, κολοκυθάκια, πιπεριές κτλ.).

#3 Απολύμανση συσκευασιών και αποθήκευση τροφίμων: Για να απολυμάνουμε τις συσκευασίες (π.χ., κονσέρβες, γάλα, γιαούρτι, χυμούς κτλ.) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε απολυμαντικά μαντηλάκια, αν έχουμε, είτε χλωρίνη ή οινόπνευμα διαλυμμένα σε νερό. Με το μαντηλάκι ή ένα πανάκι γενικής χρήσης, καθαρίζουμε όλες τις συσκευασίες και τις τοποθετούμε στη θέση τους. Όσα τρόφιμα μπορούμε (π.χ., ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, δημητριακά, τυριά, αλλαντικά κτλ.), τα μεταφέρουμε σε καθαρά δοχεία αποθήκευσης και τα τακτοποιούμε στα ράφια/ντουλάπια και το ψυγείο μας.

#4 Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: Γεμίζουμε τον νεροχύτη, όπου έχουμε τοποθετήσει τα φρούτα και τα λαχανικά μας, με νερό και τα σαπουνίζουμε ένα-ένα (με υγρό για τα πιάτα ή για τα χέρια). Τα ξεπλένουμε καλά, τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και τα τοποθετούμε στο ψυγείο μας, είτε μέσα σε καθαρές σακούλες τροφίμων μίας χρήσης, είτε σε καθαρά φαγητοδοχεία. Όσον αφορά στα εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ), που δεν καταναλώνουμε με τη φλούδα τους, αλλά μπορεί να χρησιμοποιούμε το ξύσμα τους σε φαγητά και γλυκά, είναι καλό να τα σαπουνίζουμε όπως και τα υπόλοιπα φρούτα.

#5 Σχεδόν τελειώσαμε! Μόλις τακτοποιήσουμε όλα τα ψώνια μας, καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε τις σακούλες/επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες και τις επιφάνειες που χρησιμοποιήσαμε (πάγκο κουζίνας και νεροχύτη), πλένουμε πολύ καλά τα χέρια και το πρόσωπό μας (ή, αν θέλουμε, κάνουμε ένα ζεστό και χαλαρωτικό μπάνιο) και είμαστε έτοιμοι!

Τα κάναμε όλα αυτά προ κορονοϊού; Μάλλον όχι. Το να απολυμαίνουμε τα ψώνια από το super market είναι σίγουρα μία αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, αλλά ας μην ξεχνάμε τη θετική πλευρά της: ότι αφιερώνουμε αρκετό χρόνο πριν, αλλά τον εξοικονομούμε μετά, έχοντας τα πάντα έτοιμα για κατανάλωση!