Νοστιμα και υγιεινα cupcakes

Ποιος μπορεί να πει όχι στα muffins και τα cupcakes; Παρασκευάζονται εύκολα και γρήγορα, αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους και αποτελούν πλέον μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές σνακ για τις πρωινές και απογευματινές ώρες, ως συνοδευτικά ζεστών ή κρύων ροφημάτων.

Αλήθεια, γνωρίζεις τις διαφορές τους; Είμαστε εδώ για να σε διαφωτίσουμε!

Ένα muffin μπορεί να είναι γλυκό ή και αλμυρό – ίσως έχεις δοκιμάσει muffins με παρμεζάνα και μπέικον ή φέτα και λιαστή ντομάτα. Ένα cupcake, όμως, δεν έχει άλλη επιλογή από το να είναι γλυκό – πολύ γλυκό χάρη στα διαφορετικά frostings που το διακοσμούν. Γι’αυτό και πολύ συχνά τα muffins θεωρούνται πιο «υγιεινά» από τα cupcakes, λόγω της μικρότερης ποσότητας ζάχαρης που περιέχουν.

Όπως ξέρεις, στη VICKO μας αρέσουν – και μας χαρακτηρίζουν – οι επιλογές. Μας αρέσει, δηλαδή, να σου δίνουμε πολλές επιλογές και εσύ να διαλέγεις αυτές που σου ταιριάζουν. Για να εγκαινιάσεις τη συσκευή για cupcakes που μόλις αγόρασες – ή που πολύ σύντομα θα αγοράσεις – και επειδή ο μεθεόρτιος Ιανουάριος είναι μήνας αποτοξίνωσης και υγιεινής διατροφής, ετοιμάσαμε για σένα μία συνταγή για υγιεινά και χορταστικά cupcakes με βρώμη, κανέλα και πορτοκάλι, τα οποία μπορείς να απολαύσεις με τρεις τρόπους: (1) σκέτα, σαν muffins, (2) με ένα εξίσου υγιεινό frosting, (3) με ένα λαχταριστό frosting βανίλιας, που μοσχοβολάει φρέσκο βούτυρο.

Ξεκινάμε;

Για τα muffins με βρώμη, κανέλα και πορτοκάλι θα χρειαστείς:

  • 120 γρ. πίτουρο βρώμης
  • 70 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. σόδα
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • 2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 75 γρ. cranberries (ή σταφίδες, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
  • 1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 85 γρ. μελάσα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κ.σ. σπορέλαιο ή ελαιόλαδο
  • 180 ml ξινόγαλο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 ml γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου

Πριν συνεχίσουμε, να πούμε ότι το πίτουρο βρώμης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου αλλά και σε βιταμίνη Ε, η οποία έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η δε μελάσα είναι φυσική γλυκαντική ουσία που προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο, έχει παχύρευστη μορφή, σαν σιρόπι, και μπορεί να αντικαταστήσει επάξια τη ζάχαρη, προσφέροντας παράλληλα πολλαπλά οφέλη στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Εντάξει; Όλα έτοιμα στον πάγκο σου; Πάμε!

Σε ένα μεσαίου μεγέθους ανοξείδωτο μπολ αναμιγνύεις το πίτουρο βρώμης, το αλεύρι ολικής άλεσης, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, την καστανή ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Στη συνέχεια, ρίχνεις τα cranberries και ανακατεύεις.

Σε δεύτερο, μικρότερο μπολ χτυπάς με αυγοδάρτη ή πιρούνι το αυγό και προσθέτεις τη μελάσα, το εκχύλισμα βανίλιας, το λάδι, το ξινόγαλο και το γάλα, ανακατεύοντας.

Προσθέτεις τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύεις μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μίγμα.

Βουτυρώνεις ελαφρώς τις θήκες της συσκευής cupcake Vicko, γεμίζεις την κάθε θήκη κατά ¾ με μίγμα και ψήνεις σύμφωνα με τις οδηγίες που περιέχονται στη συσκευασία (περίπου 15 λεπτά).

Έτοιμα! Μοσχοβολούν χειμώνα, κανέλα και πορτοκάλι. Για δοκίμασε. Νόστιμο, ε; Μπορείς, λοιπόν, να τα απολαύσεις σκέτα. Αν, πάλι, νιώθεις πως κάτι σου λείπει, ετοίμασε ένα από τα δύο frostings που σου προτείνουμε.

Frosting #1: Το υγιεινό

Για την παρασκευή αυτού του frosting θα χρειαστείς ¼ της κούπας και 3 κ.σ. επιπλέον τυρί-κρέμα, την ίδια ποσότητα αγελαδινό γιαούρτι, 4-5 κ.σ. άχνη ζάχαρη και ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπάς όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ, μέχρι να γίνουν παχύρρευστη κρέμα, την οποία τοποθετείς σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και διακοσμείς τα cupcakes.

Frosting #2: Το βουτυρένιο

Για την παρασκευή του λαχταριστού αυτού frosting θα χρειαστείς 115 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 230 γρ. άχνη ζάχαρη και 1 κ.σ. γάλα.  Χτυπάς το βούτυρο στον κάδο του μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτεις το εκχύλισμα βανίλιας και τη ζάχαρη και συνεχίζεις το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στη συνέχεια χτυπάς και πάλι σε υψηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά, μέχρι το μίγμα να γίνει ελαφρύ και αφράτο. Βάζεις το μίγμα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και διακοσμείς τα cupcakes.

Κλείνοντας, αφήνουμε εδώ μια λαϊκή ρήση που κάτι θα σου θυμίσει.

“A cupcake a day, keeps the tummy rumbles away.” («Ένα cupcake την ημέρα, το γουργουρητό σου κάνει πέρα», σε ελεύθερη μετάφραση.)

Μπορεί, τελικά, να αντισταθεί κανείς στα cupcakes;