Barbeque: Οργανωση & μυστικα για τελειο ψησιμο

Το Barbeque είναι χαρά! Δεν είναι απλώς ένας τρόπος μαγειρέματος. Συνηθίζουμε να καλούμε σε Barbeque τα αγαπημένα μας πρόσωπα για να περάσουμε μαζί τη μέρα χαλαρώνοντας και απολαμβάνοντας νοστιμιές. Το Barbeque είναι υπόθεση παρεϊστικη και όσο ο καιρός ανοίγει, είναι ευκαιρία να το απολαύσουμε με τους ανθρώπους που μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Ανακαλύψαμε όλα τα μυστικά για τη σωστή οργάνωση του Barbeque αλλά και τα μυστικά για τέλειο ψήσιμο!

-Οργανώνοντας το Barbeque!

Το γεγονός ότι μαγειρεύουμε, πιο σωστά ψήνουμε, εκτός σπιτιού δεν συνεπάγεται και ότι μπορούμε να μην έχουμε κάνει καμία προετοιμασία. Αν θέλουμε να αποφύγουμε να υπάρχει ένας ψήστης έξω που φωνάζει σε άλλους δέκα γύρω γύρω «φέρε μου λαβίδα… Πιάσε τον δίσκο» και άλλα τέτοια που μάλλον πονοκέφαλο προκαλούν, καλό είναι να είμαστε σωστά οργανωμένοι. Πέρα από το τραπέζι στο οποίο θα καθίσουμε ως παρέα για να απολαύσουμε όσα ψήσαμε, καλό είναι να έχουμε ένα δεύτερο βοηθητικό τραπέζι δίπλα στο Barbeque. Κάτι μικρό που θα διευκολύνει τον ψήστη να έχει έναν επιπλέον χώρο για να ακουμπήσει όσα χρειάζεται. Κάπου εκεί πρέπει να υπάρχουν οι δίσκοι σερβιρίσματος, πάνω στους οποίους θα ακουμπά ο ψήστης τα ψητά του. Ομοίως, τα εργαλεία κουζίνας όπως λαβίδες, πιρούνες και σπάτουλες που θα χρειαστεί προκειμένου να γυρίζει το κρέας κατά το ψήσιμό του. Κάτι ακόμη που είναι χρήσιμο στο Barbeque είναι οι σχάρες πάνω στις οποίες αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί και να βγάλει τα υγρά του και φυσικά τα γάντια που θα προστατέψουν τα χέρια του ψήστη από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες… Έχοντας προετοιμαστεί σωστά, δεν έχετε παρά να φορέσετε το χαρούμενο τραπεζομάντηλό σας και να υποδεχτείτε τους καλεσμένους σας!

-Μυστικά για τέλειο ψήσιμο!

-Το κρέας πρέπει να είναι καλά μαριναρισμένο. Κάπως έτσι, ετοιμάστε τις μαρινάδες σας και αποθηκεύστε το σε φαγητοδοχεία από το προηγούμενο βράδυ, προκειμένου να τραβήξει μπαχαρικά, γεύσεις και αρώματα!

-Το ψήσιμο του κρέατος στο Barbeque θέλει υπομονή. Ψήστε σε χαμηλή φωτιά και δώστε του όσο χρόνο χρειάζεται προκειμένου να γίνει ζουμερό και αφράτο. Ακόμη, φροντίστε ώστε να κρατήσετε αποστάσεις. Το κρέας ή το ψάρι και τα θαλασσινά –αφού BBQ δεν είναι αποκλειστικά το ψήσιμο κρέατος- δεν τα ακουμπάμε απευθείας πάνω στη φωτιά. Η σχάρα πρέπει να έχει μια απόσταση 10 ως 12 εκατοστά.

-Τα μπιφτέκια, τα κεμπάπ και ό,τι άλλο αποτελείται από κιμά πρέπει να τα βουτήξετε σε κρύο νερό πριν το ψήσιμό τους. Γιατί το κάνουμε αυτό; Προκειμένου να μην «αρπάξουν» φυσικά.