3+1 tips για εντυπωσιακο σαλονι

Το πιο σημαντικό δωμάτιο ενός σπιτιού δεν είναι άλλο από το σαλόνι. Οι ώρες που περνά κανείς σε αυτό είναι πραγματικά πολλές. Το σαλόνι πλέον δεν είναι όπως παλιά ένας κλειστός χώρος, ο οποίος άνοιγε τις γιορτές για να υποδεχθεί τους καλεσμένους. Σήμερα, το σαλόνι είναι ο χώρος όπου χαλαρώνεις για να δεις ταινίες και σειρές με την παρέα σου, ο χώρος που θα περιποιηθείς λίγο παραπάνω για να οργανώσεις το party σου… Γιατί όχι και ο χώρος που θα προτιμήσεις για να στρωθείς στη δουλειά, προκειμένου να τελειώσεις ένα απαιτητικό project ή την εργασία σου για τη σχολή. Ας δούμε 3+1 tips για εντυπωσιακό σαλόνι.

  1. Επιλέγοντας τα σωστά έπιπλα

Μερικές δεκαετίες πριν, ο κανόνας ήθελε συγκεκριμένα έπιπλα μέσα στα σαλόνια. Καναπέδες τριθέσιους, διθέσιους και ίδια πολυθρόνα, τραπεζάκι σαλονιού, σύνθετο ή μπουφέ, έπιπλο για την τηλεόραση και το στερεοφωνικό. Η σύγχρονη τάση δίνει έμφαση στις ανάγκες των ατόμων που ζουν στο σπίτι και στο τι «σηκώνει» ο χώρος. Η σύμβαση με το παρελθόν σπάει και το σαλόνι απελευθερώνεται για να γίνει φιλόξενο και λειτουργικό. Ένας μεγάλος και άνετος τριθέσιος καναπές για παράδειγμα, μπορεί να είναι αρκετός για τις ανάγκες ενός σπιτιού. Όσο για την πιθανότητα να προκύψουν περισσότεροι επισκέπτες;

Τα σκαμπώ και τα μεγάλα μαξιλάρια δαπέδου, είναι η απάντηση! Ένα τραπεζάκι σαλονιού σε διαστάσεις που να μην κλείνουν τον χώρο και οι ραφιέρες, δίνουν πιο μοντέρνα διάθεση στο σαλόνι. Μια ακόμα έξυπνη λύση είναι τα πολύ μικρά ξύλινα τραπεζάκια (ζιγκόν) που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει ως διακοσμητικά αλλά και ως χρηστικά όταν οι καλεσμένοι είναι περισσότεροι.

  1. Διακόσμηση για καλύτερη διάθεση

Το σαλόνι είναι ένας χώρος που πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε άνετα. Κάπως έτσι και η διακόσμησή του πρέπει να υπηρετεί την καλή μας διάθεση. Τα φυτά εσωτερικού χώρου καθαρίζουν την ατμόσφαιρα και προσφέρουν καλύτερη ενέργεια στο σπίτι. Αν πάλι δεν έχεις καθόλου χρόνο για την περιποίησή τους, προτίμησε γλαστράκια με πλαστικά ή υφασμάτινα άνθη και βάλε πολλά από αυτά σε διάφορα σημεία του σαλονιού. Τα βάζα, επίσης, αποτελούν must διακοσμητικό στοιχείο για το σαλόνι, ακόμα κι αν προορίζονται για φρέσκα λουλούδια! Δυνατά «Ναι!» πες και στα κεριά! Ζεσταίνουν τον χώρο και τον αρωματίζουν ευχάριστα με το διακριτικό άρωμά τους.

Τα κάδρα είναι μια ωραία ιδέα διακόσμησης. Αν όμως θέλεις πραγματικά να κάνεις τη διαφορά, προτίμησε κάποια αρκετά μεγάλα σε διάσταση και μην τα κρεμάσεις στον τοίχο! Άφησέ τα να στέκονται στο πάτωμα ή αν ο χώρος σου δεν το επιτρέπει, επίλεξε ένα καβαλέτο και τοποθέτησε σ’ αυτό ένα μεγάλο και εντυπωσιακό κάδρο. Οι κορνίζες με φωτογραφίες από τα αγαπημένα σου πρόσωπα ή ακόμη και τοπία, αντιλαμβάνεσαι πόσο απαραίτητο διακοσμητικό στοιχείο είναι, αφού κουβαλούν και συναισθηματική αξία! Και φυσικά τα ριχτάρια και τα μαξιλαράκια σαλονιού σε παλ αποχρώσεις και παιχνιδιάρικα μοτίβα θα δώσουν στο σαλόνι σου την τελική πινελιά που χρειαζόταν.

  1. Φώτα… κι άλλα φώτα!

Το φως είναι σημαντικό για τη διάθεσή μας. Τις πρωινές ώρες άφησε το φυσικό φως να λούσει το σαλόνι σου. Είναι ό,τι καλύτερο για τη διάθεσή σου. Τι κάνουμε όμως όταν σκοτεινιάζει; Πολύ απλά, φροντίζουμε να έχουμε πολλές επιλογές φωτισμού. Ένα εντυπωσιακό φωτιστικό οροφής είναι απαραίτητο για τις φορές που έχεις κόσμο στο σπίτι.

Όταν όμως θέλεις να χαλαρώσεις για να δεις μια ταινία ή να διαβάσεις ένα βιβλίο, προτίμησε το απαλό φως ενός επιτραπέζιου φωτιστικού ή ενός επιδαπέδιου. Πέρα από λύση φωτισμού, είναι και υπέροχα διακοσμητικά στοιχεία που πάντα τραβούν την προσοχή. Φυσικά, μπορείς να περιοριστείς και στο απαλό φως των κεριών ή των φαναριών που τοποθέτησες στις ραφιέρες σου!

  1. Αυτό που «τραβάει» την προσοχή

Αν το σαλόνι σου δε διαθέτει αυτό το «κάτι» που τραβάει την προσοχή, όπως για παράδειγμα ένα εντυπωσιακό τζάκι, τότε φρόντισε να το δημιουργήσεις! Φτιάξε σε έναν τοίχο μια συλλογή από καθρέφτες.

Επίλεξε καθρέφτες με διαφορετικό μέγεθος και ύφος και τοποθέτησέ τους τον έναν δίπλα στον άλλον. Αφενός δίνεις την αίσθηση μεγαλύτερου χώρου στο σαλόνι σου, αφετέρου δημιουργείς ένα σημείο που τραβά την προσοχή και εντυπωσιάζει!