Βαφουμε αυγα με φυσικα υλικα

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα. Ήρθε η ώρα για να βάψουμε τα πασχαλινά μας αυγά, τηρώντας ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα. Φέτος που έχουμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας, μπορούμε να πειραματιστούμε δοκιμάζοντας κάτι διαφορετικό: να βάψουμε τα αυγά μας με φυσικά υλικά, δηλαδή με λαχανικά και μπαχαρικά που έχουμε στην κουζίνα μας. Αν, λοιπόν, σου αρέσει το ρουστίκ στιλ, ακολούθησε, βήμα-βήμα, τον οδηγό που ετοιμάσαμε για σένα!

Διάλεξε χρώματα

Κάθε υλικό δίνει διαφορετικό χρωματικό αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να ποικίλει καθώς εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως το χρώμα των αυγών (λευκό, ανοιχτό ή σκούρο μπεζ), η υφή τους (πόσο λεία είναι η επιφάνειά τους) και ο χρόνος παραμονής τους μέσα στη βαφή. Για να βάψεις τα αυγά σου ροζ (ή και βυσσινί!), θα χρησιμοποιήσεις παντζάρι. Για μπλε χρώμα, θα χρησιμοποιήσεις κόκκινο λάχανο. Για πορτοκαλοκόκκινο χρώμα, φλούδες από κίτρινα κρεμμύδια, ενώ για κίτρινο χρώμα, κουρκουμά. Αν θέλεις ένα απαλό πορτοκαλί χρώμα, μπορείς να αναμείξεις κουρκουμά με γλυκιά πάπρικα.

Υλικά που θα χρειαστείς (για να βάψεις 10 αυγά)

  • 1 μεγάλο παντζάρι, τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη (αναλογία: 250 ml παντζάρι για 250 ml νερό)
  • 1/2 κόκκινο λάχανο, χοντροκομμένο (αναλογία: 250 ml λάχανο για 250 ml νερό)
  • 2 κούπες φλούδες από κίτρινα κρεμμύδια (αναλογία: 250 ml φλούδες για 250 ml νερό)
  • Κουρκουμάς (αναλογία: 2 κ.σ. για 250 ml νερό)
  • Γλυκιά πάπρικα (αναλογία για απαλό πορτοκαλί χρώμα: 1 κ.σ. κουρκουμάς + 1 κ.σ. πάπρικα για 250 ml νερό)
  • Ξύδι (αναλογία: 1 κ.σ. για 250 ml νερό)
  • Λίγο ελαιόλαδο για το γυάλισμα των αυγών

* Σημείωση: Τα 250 ml νερό καλύπτουν 2 αυγά (στο δοχείο που θα τα τοποθετήσεις).

Σκεύη & εργαλεία που θα χρειαστείς (θα τα βρεις όλα εδώ!)

Εκτός από τα παραπάνω σκεύη και εργαλεία, θα χρειαστείς και γυάλινα δοχεία/βάζα με καπάκι για να αποθηκεύσεις τις βαφές σου και να τοποθετήσεις μέσα τα αυγά σου.

Μέθοδος εκτέλεσης

Βήμα 1ο: Διαλέγεις προσεκτικά τα αυγά που θα βάψεις, προσέχοντας η επιφάνειά τους να είναι όσο πιο λεία γίνεται, χωρίς εξογκώματα ή ρωγμές.

Βήμα 2ο: Καθαρίζεις τα αυγά με προσοχή, σαπουνίζοντάς τα με το σφουγγαράκι για τα πιάτα σου και απομακρύνοντας τυχόν βρωμιές. Μόλις τελειώσεις, τα ξεπλένεις με άφθονο νερό και τα αφήνεις να στεγνώσουν πάνω σε μία καθαρή πετσέτα.

Βήμα 3ο: Για να βράσουν σωστά, τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, οπότε φρόντισε να τα αφήσεις εκτός ψυγείου για τουλάχιστον 2 ώρες πριν τα βράσεις. Για να τα βράσεις, τα τοποθετείς στην κατσαρόλα (σε μία στρώση), τα σκεπάζεις με νερό της βρύσης (κατά 2 εκ.) και βάζεις την κατσαρόλα στην εστία, σε δυνατή φωτιά. Μόλις το νερό έρθει σε σημείο βρασμού, προσθέτεις μία κ.σ. ξύδι, σβήνεις την εστία και αφήνεις την κατσαρόλα σκεπασμένη για 10-20 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των αυγών (10′ αν τα αυγά είναι μικρά, 20′ αν τα αυγά είναι μεγάλα). Βγάζεις ένα-ένα τα αυγά από την κατσαρόλα και τα τοποθετείς πάνω σε μία καθαρή πετσέτα για να κρυώσουν.

Βήμα 4ο: Ετοιμάζεις τα υλικά σου: τρίβεις το παντζάρι στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, χοντροκόβεις το λάχανο, ξεφλουδίζεις τα κρεμμύδια και βάζεις σε μπολάκια τον κουρκουμά και την πάπρικα.

Βήμα 5ο: Ετοιμάζεις τις φυσικές βαφές σου. Για τη ροζ βαφή, γεμίζεις μία γαλατιέρα με 250 ml νερό, την τοποθετείς στην εστία, σε δυνατή φωτιά και ρίχνεις μέσα 250 ml παντζάρι. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το νερό, χαμηλώνεις τη φωτιά (στο 1), σκεπάζεις τη γαλατιέρα και σιγοβράζεις για 20-3ο’. Στη συνέχεια, βάζεις το μίγμα σε μπολ και το αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Μόλις κρυώσει, σουρώνεις το μίγμα σε δοχείο, προσθέτεις 1 κ.σ. ξύδι, ανακατεύεις και τοποθετείς μέσα, με ένα κουτάλι και πολύ προσεκτικά, 2 από τα αυγά σου. Για την μπλε (λάχανο) και την πορτοκαλοκόκκινη (κρεμμύδια) βαφή ακολουθείς ακριβώς την ίδια διαδικασία. Για την κίτρινη βαφή η διαδικασία είναι η ίδια, απλά προσθέτεις στο νερό 2 κ.σ. κουρκουμά.

Βήμα 6ο: Αφού τοποθετήσεις όλα τα αυγά σου στα δοχεία, τα κλείνεις και τα βάζεις στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.

Βήμα 7ο: Βγάζεις ένα-ένα, με κουτάλι και πολύ προσεκτικά, τα αυγά από τα δοχεία και τα τοποθετείς πάνω σε σχάρα για να στεγνώσουν. Μόλις στεγνώσουν, τα γυαλίζεις με λίγο ελαιόλαδο.

Τα αυγά σου είναι έτοιμα. Δεν είναι υπέροχα;

*Ευχαριστούμε θερμά τη Μαρία που δοκίμασε την παραπάνω μέθοδο και μοιράστηκε μαζί μας τα αποτελέσματα!