Πες μου τι καφε πινεις, να σου πω ποιος εισαι!

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Ο καφές που πίνουμε αποκαλύπτει ποιοι είμαστε, στοιχεία της προσωπικότητάς μας, δηλαδή. Δεν είμαστε τρελοί, ούτε φαντασιόπληκτοι. Το επιβεβαιώνει και η Δρ. Ramani Durvasula, Κλινική Ψυχολόγος και Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Λος Άντζελες, η οποία, στο πλαίσιο μίας έρευνάς της, παρατήρησε 1000 ανθρώπους που έπιναν καφέ, αναγνωρίζοντας τα κοινά χαρακτηριστικά τους και κατηγοριοποιώντας τους βάσει αυτών. Έλα τώρα, παραδέξου το. Πεθαίνεις να μάθεις σε ποια κατηγορία ανήκεις. Μην εκπλαγείς αν ανήκεις σε περισσότερες από μία, ο άνθρωπος είναι ον σύνθετο και πολυδιάστατο.

#1 Πίνεις καφέ φίλτρου, σκέτο

Είσαι: Άνθρωπος απλός και υπομονετικός, ολίγον τι συντηρητικός, δεν σου πολυαρέσουν οι αλλαγές και θέλεις να κάνεις τα πράγματα με τον δικό σου τρόπο, που είναι σχεδόν πάντα ο ίδιος και σχεδόν πάντα αποτελεσματικός. Όταν έχεις συννεφιές και ακεφιές, γίνεσαι απότομος και απαξιωτικός, ευτυχώς, όμως, σου περνάει γρήγορα και επιστρέφεις στη συνηθισμένη νηνεμία σου.

#2 Πίνεις καφέ φίλτρου, με ζάχαρη και γάλα

Είσαι: «Ανοιχτό βιβλίο» που θέλεις να διαβαστεί. Άνθρωπος εξωστρεφής, cool, προσπαθείς να κάνεις τη ζωή (σου και των άλλων) γλυκιά, προσθέτοντάς της ζάχαρη όπως και στον καφέ σου. Είσαι γενναιόδωρος με τα συναισθήματά σου, έχεις ενσυναίσθηση, σε ευχαριστεί να βοηθάς τους άλλους, αλλά πολλές φορές το παρακάνεις. Δίνεις προτεραιότητα πάντα στους άλλους και παραλείπεις κάτι πολύ σημαντικό: να φροντίζεις τον εαυτό σου.

#3 Πίνεις espresso

Είσαι: Γεννημένος ηγέτης, που δουλεύει σκληρά για όσα θέλει να πετύχει στη ζωή του. Η θέλησή σου, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, εμπνέει τους γύρω σου, είσαι γι’αυτούς πρότυπο, παράδειγμα προς μίμηση. Αν σε ρωτούσαν «λογική ή ευαισθησία», θα κοιτούσες με βλέμμα ευθυτενές και καθαρό, που θα έδινε από μόνο του την απάντηση. Άνθρωπος πρακτικός, προσηλωμένος στους στόχους που έχει θέσει, δύσκολα επηρεάζεσαι και δύσκολα παρεκκλίνεις από την πορεία σου.

#4 Πίνεις freddo και άλλα παγωμένα ροφήματα με βάση τον καφέ

Είσαι: Ξεκάθαρα άνθρωπος των αλλαγών, του νέου και διαφορετικού, των προκλήσεων και των τάσεων, τις οποίες υϊοθετείς άμεσα και πείθεις και άλλους να τις ακολουθήσουν. Τρομερά κοινωνικός, έχεις φαντασία και φέρεσαι σαν μικρό παιδί, ειλικρινά και αυθόρμητα δηλαδή, όχι ανώριμα, μην τα παίρνεις. Βέβαια, οι επιλογές σου δεν είναι πάντα οι καλύτερες για την υγεία σου. Κάποιες φορές το συνειδητοποιείς γρήγορα, κάποιες, πάλι, όχι. Όπως και να’χει, εγκαταλείπεις εύκολα το «παλιό» για κάτι «νέο», αναζητώντας διαρκώς το excitement.

#5 Πίνεις στιγμιαίο καφέ, ζεστό ή κρύο

Είσαι: Από τη Θεσαλλλονίκη, σε λέω, χαλαρά κι έτσι. Εντάξει, πέρα από τα στερεότυπα, είσαι τύπος κλασικός, χαλαρός, σου αρέσει να κάθεσαι αναπαυτικά περιμένοντας τη ζωή να έρθει, όπως και όποτε αυτή θέλει. Δεν αγχώνεσαι, δεν ασχολείσαι με μικροπράγματα και λεπτομέρειες, δεν είσαι άνθρωπος της δράσης και των σχεδίων, αλλά της σταθερότητας και της σιγουριάς.

#6 Πίνεις ντεκαφεϊνέ

Είσαι: Τελειομανής, προσέχεις πολύ την υγεία σου και θέλεις η φυσική σου κατάσταση να είναι Τ-Ε-Λ-Ε-Ι-Α. Πολλές φορές γίνεσαι εμμονικός με το θέμα αυτό, χωρίς να σκέφτεσαι τη δυσφορία που μπορεί να προκαλεί η εμμονή σου στους άλλους. Είσαι άνθρωπος της τάξης, των κανόνων και του ελέγχου, πολύ ευαίσθητος και αρκετά ευερέθιστος, σχεδόν πάντα γεμάτος ανησυχία για το άγνωστο που πλησιάζει απειλητικά.

#7 Πίνεις ελληνικό ή τούρκικο καφέ

Είσαι: Παραδοσιακός ή και όχι. Αγαπάς, όμως, την παράδοση. Κάποιες φορές τη δέχεσαι ως έχει, ενώ κάποιες άλλες την επαναπροσδιορίζεις και της δίνεις άλλο νόημα, το δικό σου νόημα. Είσαι συναισθηματικός, δένεσαι με ανθρώπους, τόπους και πράγματα και νοσταλγείς το χθες για την απλότητα και την αγνότητά του, που δύσκολα βρίσκεις σήμερα. Οι ρυθμοί σου είναι αργοί, γιατί για σένα «αργό» σημαίνει «απολαυστικό». Σίγουρα ξέρεις να απολαμβάνεις τα ωραία πράγματα στη ζωή, είτε μόνος, είτε με παρέα.

#8 Δεν πίνεις καφέ

Είσαι: Μία κλειδωμένη πόρτα, ένα κλειστό κουτί, ένα σφραγισμένο γράμμα, ένα άλυτο μυστήριο, ένα ανείπωτο μυστικό, ένα σκοτεινό κατάφυτο δάσος, ένας δαιδαλώδης λαβύρινθος. Συγγνώμη, κύριε, ποιος είστε;