ΚΙ ΟΜΩΣ, ΜΠΟΡΕΙΣ! ΚΑΝΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ

Σήμερα θα μιλήσουμε για την οικονομία. Όχι την εθνική, μην πανικοβάλλεσαι, αλλά την οικονομία που μπορείς να κάνεις, μαθαίνοντας να διαχειρίζεσαι συνετά και αποτελεσματικά τα χρήματά σου, υιοθετώντας την τεχνική kakeibo, μία πρακτική μέθοδο που θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή σου!

Η τεχνική kakeibo αναπτύχθηκε το 1904 από μία δημοσιογράφο στην Ιαπωνία, με σκοπό να βοηθήσει τις γυναίκες να διαχειρίζονται σωστά τα οικονομικά του σπιτιού τους, ξοδεύοντας με μέτρο και σύνεση. Η οικουμενικότητα και η διαχρονικότητα της ανάγκης αυτής, έκανε το kakeibo γνωστό παγκοσμίως και ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας, που χρειαζόμαστε, ίσως περισσότερο από ποτέ, να έχουμε καλύτερο έλεγχο των εσόδων και των εξόδων μας. Η μέθοδος περιλαμβάνει 4 απλά βήματα, που δεν χρειάζονται εξειδικευμένες οικονομικές γνώσεις για να τα ακολουθήσεις. Αρκεί να έχεις διάθεση, ένα τετράδιο και ένα μολύβι!

Βήμα #1: Παρακολούθησε και κατέγραψε τις δαπάνες σου για έναν μήνα

Παρακολουθώντας και καταγράφοντας λεπτομερώς τα έξοδά σου, θα μπορέσεις να αποκτήσεις μία σφαιρική και ρεαλιστική εικόνα των οικονομικών σου. Ξεκίνα, απαντώντας στις παρακάτω τρεις ερωτήσεις:

  • Ποια είναι τα έσοδά μου κάθε μήνα;
  • Ποια είναι τα έξοδά μου κάθε μήνα;
  • Πόσα χρήματα θα ήθελα να εξοικονομώ σε μηνιαία βάση;

Πάρε ένα τετράδιο και ένα μολύβι και ξεκίνα την καθημερινή καταγραφή. Η διαδικασία αυτή θα σε βοηθήσει να καταλάβεις την πραγματική οικονομική σου κατάσταση, γνωρίζοντας ακριβώς τι παίρνεις και τι δίνεις.

Βήμα #2: Κατηγοριοποίησε τις δαπάνες σου

Μόλις ολοκληρώσεις την καταγραφή, συνέχισε χωρίζοντας τα έξοδά σου σε επιμέρους κατηγορίες:

  • Αναγκαία έξοδα: Αναγκαία είναι τα πάγια έξοδα του σπιτιού σου, όπως το ενοίκιο, οι λογαριασμοί και τα ψώνια του μήνα, τα έξοδα που σχετίζονται με το αυτοκίνητό σου (καύσιμα, ασφάλεια, service), καθώς επίσης οι μηνιαίες ιατρικές δαπάνες και οι δαπάνες για την εκπαίδευση των παιδιών σου.
  • Προσωπικά έξοδα: Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι δαπάνες που κάνεις για πράγματα που σε ευχαριστούν, όπως το γυμναστήριο, το κομμωτήριο, το studio αισθητικής, τα ψώνια σου, τα δώρα που αγοράζεις, οι έξοδοί σου για φαγητό, ποτό κτλ.
  • Πολιτιστικές δραστηριότητες: Εδώ εντάσσονται δαπάνες για βιβλία, μουσικές εκδηλώσεις, μουσεία, σινεμά, θέατρα κτλ., δηλαδή έξοδα που κάνεις για την πνευματική σου καλλιέργεια.
  • Απρόβλεπτα έξοδα: Έξοδα που κάνεις εκεί που δεν το περιμένεις, όπως για παράδειγμα για μια ζημιά που έγινε στο σπίτι σου ή στο αυτοκίνητό σου.

Οι κατηγορίες αυτές δεν είναι απόλυτες και μπορούν να προσαρμοστούν στα δικά σου δεδομένα. Το σημαντικό είναι να καταφέρεις να κατηγοριοποιήσεις τα έξοδά σου, σχεδιάζοντας, επί της ουσίας, τον δικό σου προϋπολογισμό.

Βήμα #3: Βάλε στόχους

Μόλις κατηγοριοποιήσεις τις δαπάνες σου και γνωρίζεις ακριβώς τι ξοδεύεις και που, είσαι έτοιμη να θέσεις στόχους. Τι θέλεις να κάνεις; Να ανακαινίσεις το μπάνιο σου; Να αγοράσεις καινούριο ψυγείο; Να πας ένα μεγάλο ταξίδι; Τίποτα απ’όλα αυτά, απλά να καταφέρεις να αποταμιεύσεις λίγα χρήματα; Σκέψου πόσα χρήματα χρειάζεσαι για να πετύχεις τον στόχο σου και ποιος είναι ο χρονικός σου ορίζοντας. Με αυτά τα δεδομένα, θα μπορέσεις να αναπροσαρμόσεις τον προϋπολογισμό σου, σε κάθε κατηγορία και σε μηνιαία βάση, προκειμένου να συγκεντρώσεις τα χρήματα που χρειάζεσαι.

Βήμα #4: Σκέψου πριν ξοδέψεις

Σε μια εποχή που τα πάντα κινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, είναι σημαντικό να πάρεις τον χρόνο σου και να σκεφτείς αν μια δαπάνη πραγματικά αξίζει. Πριν, λοιπόν, πάρεις την απόφαση να αγοράσεις κάτι που δεν έχεις ανάγκη αλλά θέλεις, μπορείς να ρωτήσεις τον εαυτό σου: Είναι κάτι που πραγματικά χρειάζομαι; Είναι κάτι που μπορεί να αντέξει ο προϋπολογισμός μου; Αξίζει όσο κοστίζει; Αν μετά από μια μέρα, η απάντησή σου στις παραπάνω ερωτήσεις είναι θετική, τότε μπορείς να αγοράσεις αυτό που θέλεις, σίγουρα περισσότερο συνειδητοποιημένη από πριν.

Όπως σχεδόν όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και το να κάνεις οικονομία, θέλει τρόπο, μεθοδικότητα και, φυσικά, υπομονή. Ακολουθώντας τα 4 αυτά βήματα, θα μάθεις να ελέγχεις αποτελεσματικά τα οικονομικά σου, βάζοντας όρια και προτεραιότητες και κάνοντας “έξυπνες” αγορές, που θα σου επιτρέψουν να πετύχεις σιγά-σιγά τους στόχους σου.