Κοκκινο στην κουζινα!

Ποια λέξη σας έρχεται πρώτη στο μυαλό όταν βλέπετε κόκκινο; Έρωτας; Πάθος; Ή μήπως θυμός; Εμείς, πάντως, βλέπουμε κόκκινο και μας ανοίγει η όρεξη! Μη γελάτε. Λένε ότι το κόκκινο συνδέεται άμεσα με τη διατροφή και το φαγητό, γιατί διεγείρει την όρεξη. Και για να αποδείξουμε τον ισχυρισμό, θα πάρουμε την κατακόκκινη κουζινομηχανή μας και θα ετοιμάσουμε τρεις λαχταριστές συνταγές, μία με κάθε της εξάρτημα, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητές της. Είμαστε σίγουροι πως στο τέλος θα ανοίξει και η δική σας όρεξη 😉

Σπιτική λαγάνα ολικής άλεσης (με χρήση ζυμωτήρα/γάντζου)

Υλικά

2 κούπες χλιαρό νερό

1 κ.σ. καστανή ζάχαρη

25 γρ. νωπή μαγιά

4 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης

3 κ.σ. ταχίνι ολικής άλεσης

1 κ.γ. αλάτι

50 γρ. ηλιόσπορος ή λιναρόσπορος (ή και τα δύο)

Εκτέλεση

Σε μικρό ανοξείδωτο μπολ ανακατεύουμε το μισό χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά, μέχρι να διαλυθούν. Προσθέτουμε δύο-τρεις κουταλιές της σούπας αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μίγμα να φουσκώσει (θα χρειαστούν 15-20 λεπτά).

Βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι στο μπολ της κουζινομηχανής. Κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το ταχίνι, το υπόλοιπο νερό και το μίγμα με τη μαγιά που ετοιμάσαμε. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τον γάντζο, προσθέτοντας μετά από λίγο το αλάτι. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 15 ακόμα λεπτά, μέχρι να προκύψει μία ελαστική ζύμη. Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ, την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο (θα χρειαστεί μία ώρα περίπου).

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα. Στη συνέχεια, ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε οβάλ σχήμα, μέχρι να σχηματιστούν οι δύο λαγάνες μας. Μεταφέρουμε τη λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και αφήνουμε τις λαγάνες να φουσκώσουν για 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Αλείφουμε τις λαγάνες με ζαχαρόνερο (3 κ.σ. νερό + 1 κ.σ. ζάχαρη), ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας λακουβίτσες στην επιφάνειά τους και πασπαλίζουμε με ηλιόσπορο και λιναρόσπορο. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.

Καλά κούλουμα!

Κέικ μανταρίνι (με χρήση αναδευτήρα)

Υλικά

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

½ κ.γ. μαγειρική σόδα

4 μανταρίνια, ολόκληρα

200 ml ελαιόλαδο

40 ml κονιάκ ή λικέρ εσπεριδοειδών

450 γρ. καστανή ζάχαρη

4 αυγά

Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε άφθονο νερό να βράσει. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε τα μανταρίνια και τα βράζουμε για 12-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αποσύρουμε από την κατσαρόλα, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα πολτοποιούμε στον πολυκόπτη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε καλά τη φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε για το κέικ.

Στον κάδο της κουζινομηχανής χτυπάμε με τον αναδευτήρα το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, μέχρι να αναμειχθούν καλά. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μίγμα να αφρατέψει. Προσθέτουμε το κονιάκ (ή το λικέρ) και τα πολτοποιημένα μανταρίνια, ανακατεύοντας αδιάκοπα.

Αναμιγνύουμε το αλεύρι με τη σόδα και το ρίχνουμε σταδιακά στο μίγμα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα σιλικόνης. Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά. Μόλις το κέικ είναι έτοιμο, το ξεφορμάρουμε, το αφήνουμε να κρυώσει καλά, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Frosting για cupcakes / βουτυρόκρεμα με άρωμα βανίλιας (με χρήση αυγοδάρτη)

Υλικά

113 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

230 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

1-2 κ.σ. γάλα ή κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Στον κάδο της κουζινομηχανής χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και σταδιακά τη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα, αλλά σε χαμηλή ταχύτητα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα ή την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε και πάλι σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να έχουμε μία ελαφριά και αφράτη κρέμα για τα cupcakes μας.

Τα καταφέραμε; Σας ανοίξαμε την όρεξη; Για δείτε και το παρακάτω video!