Τα 10 πιο χρησιμα εργαλεια για την κουζινα σου

Quarantine baking (#quarantinebaking): Ένα από τα δημοφιλέστερα hashtags στο Instagram, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως. Ακόμα και αν δεν γνωρίζεις τι σημαίνει, τις τελευταίες μέρες σίγουρα έχεις δυσκολευτεί κι εσύ να βρεις μαγιά στα ράφια ή τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Την εποχή της καραντίνας, όλοι ψήνουν – ψωμιά, πίτες, πίτσες, τάρτες αλμυρές και γλυκές, κέικ, muffins, cupcakes, κουλούρια, μπισκότα και, φυσικά, τσουρέκια! Σχεδόν σε κάθε σπίτι, οι πάγκοι γεμίζουν καθημερινά με υλικά και οι φούρνοι παίρνουν φωτιά. Στο πνεύμα της εποχής, λοιπόν, το σημερινό μας θέμα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι: ένας οδηγός με 10 από τα πιο χρήσιμα εργαλεία για την κουζίνα σου, που θα σε βοηθήσει να ψήνεις σαν επαγγελματίας

#1 Ηλεκτρονική ζυγαριά: Αναμφισβήτητα, είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία κουζίνας, ιδίως για την εκτέλεση συνταγών ζαχαροπλαστικής που απαιτούν ακρίβεια και οι μετρήσεις “με το μάτι” μπορεί να οδηγήσουν σε “καταστροφικά” αποτελέσματα. Αν δεν έχεις, πρέπει να γίνει άμεσα το νούμερο 1 στη λίστα αγορών σου. Οι επιλογές είναι πολλές, σκέψου τις ανάγκες σου και διάλεξε τη ζυγαριά που θα τις καλύψει!

#2 Φόρμα για muffins: Γλυκά ή αλμυρά, τα muffins δεν είναι μόνο λαχταριστά, αλλά και πανεύκολα, τόσο ως προς την παρασκευή, όσο και ως προς το ψήσιμο. Συνεπώς, μία φόρμα για muffins είναι must-have και μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και για ευφάνταστα cupcakes! Ποια σε βολεύει περισσότερο, λοιπόν; Αντικολλητική ή σιλικόνης;

#3 Ορθογώνια φόρμα: Κατάλληλη όχι μόνο για τα κλασικά κέικ που έφτιαχνες μέχρι σήμερα, αλλά και για γρήγορα ψωμιά, όπως το ψωμί του τοστ και το υπέροχο λαδόψωμο, η παρασκευή και το ψήσιμο των οποίων δεν απαιτούν τεχνική και εμπειρία. Με κλασικό ή μοντέρνο σχεδιασμό, είναι ένα από τα πιο απαραίτητα εργαλεία κουζίνας.

#4 Στρογγυλή φόρμα: Έχεις ανεβεί επίπεδο, παρακολουθείς μανιωδώς video ζαχαροπλαστικής και φτιάχνεις και τούρτες; Οι στρογγυλές φόρμες είναι ό,τι χρειάζεσαι για τα παντεσπάνια σου, που όλες οι συνταγές λένε πως πρέπει να έχουν 26 εκατοστά διάμετρο και να ψήνονται ταυτόχρονα για να ψήνονται σωστά. Ο αποσπώμενος πάτος τους σε απαλλάσσει από την αγωνία ξεφορμαρίσματος και κάνει το πλύσιμό τους παιχνιδάκι.

#5 Αυγοδάρτης: Το απόλυτο εργαλείο για να φτιάξεις ομελέτα ή μίγματα που δεν χρειάζονται μίξερ ή κουζινομηχανή, όπως τα μίγματα για pancakes και κρέπες. Ένας αυγοδάρτης μήκους περίπου 30 εκατοστών είναι κατάλληλος για όλες τις χρήσεις, ενώ μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε έναν κλασικό ανοξείδωτο ή έναν σιλικόνης, με τον οποίο προστατεύονται περισσότερο από τα γδαρσίματα και τα σκεύη που χρησιμοποιείς.

#6 Κορνέ ζαχαροπλαστικής: Δίνει σχήμα σε μαλακές ζύμες (π.χ., μπισκότα και σου), γεμίζει αποτελεσματικά muffins, cupcakes, κρουασάν και τσουρέκια και διακοσμεί επιφάνειες και πλαϊνά γλυκισμάτων. Το κορνέ ζαχαροπλαστικής είναι ένα εργαλείο πολλαπλών χρήσεων, εύκολο στον χειρισμό και εξαιρετικά αποτελεσματικό σε διαφορετικές εφαρμογές.

#7 Πινέλο επάλειψης: Όχι μόνο για τα ταψιά και τις φόρμες σου, αλλά και για καθετί χρειάζεται επάλειψη με βούτυρο, γάλα ή αυγό πριν το ψήσιμο. Το πινέλο/βουρτσάκι σιλικόνης είναι ένα πρακτικό εργαλείο μεγάλης αντοχής, που πρέπει να προσθέσεις στη λίστα σου.

#8 Σπάτουλες σιλικόνης: Εργαλεία ευέλικτα και ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες, οι σπάτουλες σιλικόνης είναι ιδανικές για να ανακατεύεις μίγματα σε μπολ, να αδειάζεις μίγματα από μπολ σε φόρμες ψησίματος, αλλά και να σωτάρεις υλικά στο τηγάνι.

#9 Ξύλινες κουτάλες: Πραγματικά πολυ-εργαλεία! Όσες και αν έχεις, ποτέ δεν είναι αρκετές. Ανακατεύουν χωρίς γρατσουνιές σε μπολ, τηγάνια και άλλα μαγειρικά σκεύη, ενώ οι λαβές τους είναι πολύ πιο άνετες από αυτές των μεταλλικών εργαλείων.

#10 Κουζινομηχανή: Δεν έχεις απλά ανεβεί επίπεδο, είσαι σχεδόν επαγγελματίας και χρειάζεσαι έναν βοηθό στην κουζίνα, για να δημιουργείς πέρα από κάθε φαντασία. Αν αυτή η περιγραφή σου ταιριάζει, τότε είσαι ένα βήμα πιο κοντά σε μία κουζινομηχανή που θα σου προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες.

Ψήθηκες;