5 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΑ ΣΝΑΚ ΠΑΡΑΛΙΑΣ!

Ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού είναι, παραδοσιακά, μήνας διακοπών. Ελπίζουμε να ανήκεις κι εσύ σε αυτ@ς που βρίσκονται ήδη στον καλοκαιρινό τους προορισμό ή να ετοιμάζεις βαλίτσες, τσάντες θαλάσσης και φουσκωτά για να φτάσεις σύντομα εκεί. Αν έχεις παιδιά ή αν σου αρέσει να πηγαίνεις στην παραλία το πρωί και να φεύγεις αργά το απόγευμα για να χορτάσεις ήλιο και θάλασσα, σίγουρα σε απασχολεί ένα από τα πιο hot ερωτήματα των καλοκαιρινών διακοπών, που δεν είναι άλλο από αυτό: Τι σνακ να πάρω μαζί μου στην παραλία; Σε αυτό ακριβώς εστιάζουμε σήμερα, απαντώντας με 5 ιδέες για εύκολα, σπιτικά, νόστιμα και χορταστικά σνακ παραλίας, για μικρούς και μεγάλους!

#1 Τριφτάκια με 2 τρόπους

Τα τριφτάκια είναι λαχταριστά αλμυρά μπισκότα που φτιάχνονται πανεύκολα με 4 βασικά υλικά και εμπλουτίζονται με επιπλέον υλικά της αρεσκείας σου. Μπορείς να ακολουθήσεις τις 2 παρακάτω εκδοχές ή να αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη και να δημιουργήσεις τα δικά σου. Μαλακά και χορταστικά, απολαμβάνονται σκέτα όλες τις ώρες της μέρας, ενώ αποτελούν τέλειο συνοδευτικό για κρασί ή μπύρα!

Υλικά για τριφτάκια με φέτα, πράσινη πιπεριά και ελιές (περίπου 25 τριφτάκια)

  • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά
  • 150 ml σπορέλαιο
  • 250 γρ. τυρί φέτα
  • 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 20 ελιές χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
  • Ρίγανη
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Σουσάμι ή/και μαυροκούκι

Υλικά για τριφτάκια με μοτσαρέλα, γαλοπούλα και παρμεζάνα (περίπου 25 τριφτάκια)

  • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά
  • 150 ml σπορέλαιο
  • 200 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 10 φέτες γαλοπούλα, ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Σουσάμι ή/και μαυροκούκι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύεις το κοσκινισμένο αλεύρι με το baking powder και κάνεις μία τρύπα στη μέση.
  2. Σε ένα μικρότερο μπολ χτυπάς με τον αυγοδάρτη το γιαούρτι με το σπορέλαιο και ρίχνεις το μίγμα στο μπολ με το αλεύρι.
  3. Προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά (φέτα, πιπεριά, ελιές, ρίγανη, πιπέρι ή μοτσαρέλα, γαλοπούλα, παρμεζάνα, πιπέρι), ανακατεύεις με μία μαρίζ και στη συνέχεια δουλεύεις το μίγμα με τα χέρια για λίγα λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  4. Χωρίζεις τη ζύμη σε μπαλάκια των 30-40 γραμμαρίων και τα τοποθετείς στη λαμαρίνα του φούρνου πάνω σε χαρτί ψησίματος.
  5. Αλείφεις τα τριφτάκια με λίγο νερό, τα πασπαλίζεις με σουσάμι ή/και μαυροκούκι και τα ψήνεις σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 20-25’ στους 180° στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν.
  6. Τα αφήνεις πάνω σε σχάρα να κρυώσουν καλά και τα απολαμβάνεις ολόφρεσκα την ίδια ή την επόμενη μέρα!

#2 Κριτσίνια ολικής άλεσης

Υγιεινά και χορταστικά, μπορούν να «ντυθούν» με σουσάμι, μαυροκούκι, λιναρόσπορο, ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους ή νιφάδες βρώμης και να συνοδεύσουν μία νόστιμη γραβιέρα, παρέα με δροσερά αγγουράκια που είναι και στα καλύτερά τους αυτή την εποχή!

Υλικά (για περίπου 30 κριτσίνια)

  • 100 ml νερό
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 50 γρ. ηλιόσποροι
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 2 κ. γλ. baking powder
  • ½ κ.γλ. σόδα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύεις το νερό, το ελαιόλαδο, το κρασί, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  2. Προσθέτεις τους ηλιόσπορους, τα άλευρα, το baking powder και τη σόδα και ζυμώνεις για λίγα λεπτά μέχρι η ζύμη να μην κολλά στα χέρια. Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή, προσθέτεις λίγο νερό για να μπορείς να τη δουλέψεις.
  3. Αφήνεις τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30’ και προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180° στις αντιστάσεις.
  4. Πλάθεις μακρόστενα κριτσίνια, σε διαφορετικά μεγέθη αν θέλεις, τα αλείφεις ελαφρώς με νερό και τα κυλάς απαλά στα υλικά που έχεις επιλέξει (σουσάμι, μαυροκούκι, ηλιόσπορους, λιναρόσπορο κτλ.)
  5. Τοποθετείς προσεκτικά τα κριτσίνια στη λαμαρίνα του φούρνου πάνω σε χαρτί ψησίματος και τα ψήνεις για 30’ περίπου μέχρι να ροδίσουν.
  6. Τα αφήνεις πάνω σε σχάρα να κρυώσουν καλά και τα απολαμβάνεις σκέτα ή με μία νόστιμη γραβιέρα, ντοματίνια, αγγουράκια και ελιές!

#3 Σαντουϊτσάκια με κοτοσαλάτα και μαρούλι

Τόσο νόστιμη κοτοσαλάτα, δεν έχεις ξαναδοκιμάσει! Ελαφριά και δροσερή, σκέτη ή σε σάντουϊτς, αποτελεί ένα νόστιμο πλήρες γεύμα για όλες τις ώρες!

Υλικά (για 3 μεγάλα τετράγωνα σάντουϊτς ή 12 μικρά τριγωνάκια)

  • 2 φιλέτα κοτόπουλου (στήθος), ψημένα στο grill ή βρασμένα και ψιλοκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 4 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 50 ml μαγιονέζα
  • 50 ml αριάνι
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 1 κ.γλ. μαϊντανός αποξηραμένος
  • 1 κ.γλ. άνηθος αποξηραμένος
  • ½ κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 6 φύλλα μαρουλιού
  • 6 μεγάλες φέτες ψωμί του τοστ, ολικής άλεσης, πολύσπορο ή Ζέας

*Αν θέλεις, μπορείς να αντικαταστήσεις τη συμβατική μαγιονέζα με μία vegan εκδοχή της ή να χρησιμοποιήσεις στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύεις τη μαγιονέζα, το αριάνι, τον χυμό λεμονιού, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το σκόρδο και το πιπέρι.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύεις το κοτόπουλο με τα κρεμμυδάκια και την παρμεζάνα.
  3. Ρίχνεις το dressing στο μπολ με το κοτόπουλο και ανακατεύεις καλά.
  4. Χωρίζεις την κοτοσαλάτα σε 3 ίσα μέρη και φτιάχνεις 3 μεγάλα τετράγωνα σάντουϊτς τα οποία μπορείς να κόψεις στη μέση ή σε 4 τριγωνάκια.
  5. Τα απολαμβάνεις δροσερά από το ψυγείο την ίδια μέρα!

#4 Banana bread (κέικ μπανάνας)

Ένα κέικ που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα χωρίς μίξερ, το οποίο προφανώς και δεν θα πάρεις μαζί σου στις διακοπές. Ελαφρώς υγρή υφή στο εσωτερικό, πλούσια γεύση, εξωτικές νότες χάρη στην καρύδα και extra απόλαυση χάρη στην κουβερτούρα!

Υλικά (για 1 μακρόστενο κέικ)

  • 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 κ.γλ. baking powder
  • 1/2 κ.γλ. σόδα
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 115 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 160 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 300 γρ. ώριμες μπανάνες, λιωμένες με πιρούνι
  • 65 γρ. αριάνι
  • 1 βανίλια
  • 4 κ.σ. ινδοκάρυδο, τριμμένο
  • 4 κ.σ. κουβερτούρα, τριμμένη

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180° στις αντιστάσεις και βουτυρώνεις μία μακρόστενη φόρμα κέικ.
  2. Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύεις το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα και το αλάτι. Κάνεις μία τρύπα στη μέση και αφήνεις στην άκρη.
  3. Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάς με τον αυγοδάρτη το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτεις, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ένα-ένα τα αυγά, τις λιωμένες μπανάνες, το αριάνι και τη βανίλια.
  4. Ρίχνεις το μίγμα στο μπολ με το αλεύρι, προσθέτεις το ινδοκάρυδο και την κουβερτούρα και ανακατεύεις καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
  5. Βάζεις τη ζύμη στη βουτυρωμένη φόρμα και ψήνεις το κέικ για περίπου 45′.
  6. Αφήνεις να κρυώσει καλά, για τουλάχιστον 1 ώρα, ξεφορμάρεις και απολαμβάνεις!

*Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, καλύτερα να διατηρήσεις το banana bread στο ψυγείο. 

#5 Γκρανόλα χωρίς ψήσιμο

Πανεύκολη γκρανόλα που θα σου θυμίσει marzipan, με ελαφρώς μαστιχωτή υφή. Μπορείς να την απολαύσεις σκέτη, με γάλα ή γιαούρτι, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ακόμη και σε σαλάτες. Ένα super υγιεινό και απόλυτα χορταστικό σνακ που θα ικανοποιήσει πλήρως την πείνα σου, χωρίς να σου “φορτώσει” περιττές θερμίδες.

Υλικά

  • 750 ml νιφάδες βρώμης
  • 100 γρ. αμύγδαλα, ψημένα και χοντροκομμένα
  • 1 κ.σ. παπαρουνόσπορος
  • 1 κ.σ. λιναρόσπορος
  • 2 κ.σ. φιστίκι Αιγίνης, τριμμένο
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 125 ml καστανή ζάχαρη
  • 75 ml μέλι
  • 1/8 κ.γλ. αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. εκχύλισμα αμυγδάλου

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύεις τη βρώμη με τα αμύγδαλα, τον παπαρουνόσπορο, τον λιναρόσπορο και το φιστίκι Αιγίνης.
  2. Βάζεις μία γαλατιέρα σε μέτρια φωτιά, λιώνεις το βούτυρο, προσθέτεις τη ζάχαρη και το μέλι, αφήνεις να πάρουν μία βράση, χαμηλώνεις τη φωτιά και συνεχίζεις το βράσιμο για 5′, ανακατεύοντας τακτικά.
  3. Ρίχνεις το σιρόπι στο μπολ με τα στερεά υλικά, προσθέτεις το αλάτι και το εκχύλισμα αμυγδάλου, ανακατεύεις καλά, στρώνεις την γκρανόλα σε μακρόστενο ταψί, σκεπάζεις με μεμβράνη και αφήνεις στο ψυγείο να σφίξει για περίπου 1 ώρα.
  4. Μόλις κρυώσει, μπορείς να απολαύσεις την ποσότητα που θέλεις με γιαούρτι ή/και φρέσκα καλοκαιρινά φρούτα!

Αλμυρά ή γλυκά, είναι όλα τους υπέροχα και ελπίζουμε να σε συνοδεύσουν και να σε χορτάσουν σε κάθε μικρή ή μεγάλη καλοκαιρινή σου εξόρμηση. Καλές διακοπές! ⛵️💚