25η Μαρτιου με burger μπακαλιαρου και σαλτσα aioli!

Ο παραδοσιακός μπακαλιάρος σκορδαλιά αποτελεί το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, ένα έθιμο που κάθε χρόνο περιμένουμε πώς και πώς. Επειδή φέτος δεν θα μπορέσουμε να τον απολαύσουμε παρέα με τους φίλους μας σε κάποιο ταβερνάκι και επειδή η υπόθεση ξαρμύρισμα-κουρκούτι-τηγάνισμα μπορεί να σου φαίνεται “βουνό”, έχουμε να σου προτείνουμε κάτι διαφορετικό: ένα πρωτότυπο, πανεύκολο και πεντανόστιμο burger εμπνευσμένο από το παραδοσιακό πιάτο, με μπιφτέκι μπακαλιάρου και σάλτσα aioli! Τι λες; Πάμε να δημιουργήσουμε μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία;

Συνταγή για burger μπακαλιάρου με σάλτσα aioli

Υλικά για τη σάλτσα aioli
  • 200 γρ. μαγιονέζα vegan
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • Χυμός και ξύσμα από μισό λεμόνι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)
Εκτέλεση

Ανακατεύεις όλα τα υλικά της σάλτσας σε μπολ, σκεπάζεις με μεβράνη και διατηρείς τη σάλτσα στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσεις.

Υλικά για το burger μπακαλιάρου
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 φρέσκο (πράσινο) κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 10 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 200 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου, σε κυβάκια
  • 100 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
  • Ασπράδι από 1 αυγό
  • 25 ml σάλτσα σόγιας
  • 50 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • Δυόσμος, κόλιανδρος, αλάτι και πιπέρι
  • 1 σφηνάκι σόδα (από το ψυγείο) για το ζύμωμα
Εκτέλεση

Ζεσταίνεις ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το τζίντζερ.

Αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Χτυπάς στον πολυκόπτη τις γαρίδες με το ασπράδι, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αναμειγνύεις σε μπολ το μείγμα της γαρίδας, το μείγμα των κρεμμυδιών και τα υπόλοιπα υλικά (μπακαλιάρος, σάλτσα σόγιας, φρυγανιά , δυόσμος, κόλιανδρος, αλάτι, πιπέρι και σόδα).

Ζυμώνεις καλά για 10′, πλάθεις τα μπιφτέκια μπακαλιάρου και τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10-15′ και από τις δύο πλευρές.

Σερβίρεις σε στρογγυλό ψωμάκι της αρεσκείας σου, με γενναιόδωρες δόσεις σάλτσας aioli σε κάθε πλευρά, φύλλα μαρουλιού, αγγουράκι τουρσί, τηγανιτά δαχτυλίδια κρεμμυδιού (προαιρετικά) και, φυσικά, τηγανιτές πατάτες.

Καλή όρεξη!