ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΕΥΚΟΛΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ

“Δεν έρχεσαι το βράδυ από το σπίτι, να πιούμε ένα κρασί και να τα πούμε;” Λόγω των μέτρων που έχουν οριοθετήσει χρονικά τις βραδινές μας εξόδους, αλλά και λόγω του καιρού που έχει αρχίσει να αλλάζει κάνοντας την παραμονή μας σε εξωτερικούς χώρους λιγότερο άνετη και ευχάριστη, κάνουμε ή δεχόμαστε τέτοιου είδους προσκλήσεις όλο και πιο συχνά. Μια βραδιά στο σπίτι παρέα με τους φίλους μας είναι η τέλεια ευκαιρία για να χαλαρώσουμε, να έρθουμε κοντά και να μοιραστούμε νέα, σκέψεις και συναισθήματα, απολαμβάνοντας το αγαπημένο μας ποτό. Και στη χώρα που ζούμε, σπάνια απολαμβάνουμε ποτό χωρίς συνοδευτικά. Με αυτά ασχολούμαστε σήμερα, δίνοντάς σου 3 εύκολες ιδέες για να συνοδεύσεις το κρασί που θα μοιραστείς με τους φίλους σου αυτό το Σαββατοκύριακο!

#1 Κριτσίνια καρότου, με γραβιέρα και σταφύλια

Σαν τα σπιτικά κριτσίνια, ΔΕΝ ΕΧΕΙ! Μεσογειακά, με βάση το ελαιόλαδο, υγιεινά, με καρότα που αφθονούν αυτή την εποχή και ξεχωριστά, με νότες κύμινου και πάπρικας, αυτά τα κριτσίνια φτιάχνονται πανεύκολα και, σερβιρισμένα με μία πικάντικη γραβιέρα και λίγα σταφύλια, αποτελούν το ιδανικό συνοδευτικό για λευκό κρασί. Δοκίμασέ τα ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή!

Υλικά (για περίπου 20 μεγάλα κριτσίνια)

  • 300 γρ. καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml λευκό κρασί
  • ½ κ.γλ. κύμινο, σε σκόνη
  • ½ κ.γλ. γλυκιά πάπρικα, σε σκόνη
  • 150 γρ. κίτρινο αλεύρι
  • 200 γρ. σκληρό αλεύρι
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 2 κ.γλ. baking powder

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180° (στις αντιστάσεις) και τοποθετείς αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα.
  • Σε γαλατιέρα, βράζεις τα μισά καρότα μέχρι να μαλακώσουν, τα σουρώνεις και τα αφήνεις να κρυώσουν ελαφρώς.
  • Ρίχνεις στον πολυκόπτη τα βρασμένα και τα υπόλοιπα ωμά καρότα και τα αλέθεις μέχρι να γίνουν πολτός.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύεις το ελαιόλαδο, το κρασί, το κύμινο και την πάπρικα.
  • Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύεις τα άλευρα με το αλάτι και το baking powder.
  • Σταδιακά, προσθέτεις στο μπολ με τα υγρά τα άλευρα και τα καρότα, ζυμώνοντας μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
  • Αφήνεις τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30’, τη χωρίζεις σε μπαλάκια 25-30 γραμμαρίων και πλάθεις τα κριτσίνια σου στο επιθυμητό μήκος.
  • Ψήνεις τα κριτσίνια για περίπου 40’. Αν τα θέλεις μαλακά, τα βγάζεις αμέσως από τον φούρνο και τα αφήνεις να κρυώσουν. Αν τα θέλεις πιο τραγανά, τα αφήνεις μέσα στον φούρνο (αφού τον σβήσεις!) για 15’ ακόμα.

#2 Χωριάτικη μακαρονοσαλάτα

Αν θέλεις ένα πιο χορταστικό πιάτο για να συνοδεύσεις το κρασί σου, μπορείς να φτιάξεις μία εύκολη, υγιεινή και νόστιμη μακαρονοσαλάτα! Προτίμησε ζυμαρικά ολικής άλεσης (πένες, βίδες ή άλλο μικρό ζυμαρικό της αρεσκείας σου) και συνδύασέ τα με τα υλικά της χωριάτικης σαλάτας: ντομάτες κομμένες σε κύβους ή ντοματίνια κομμένα στη μέση, αγγουράκι, ψιλοκομμένη πράσινη ή κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ελιές σε ροδέλες, φέτα σε κύβους και μαϊντανό. Αφού ανακατέψεις καλά όλα τα παραπάνω υλικά σε μεγάλο μπολ, φτιάξε και ένα dressing για να την απογειώσεις!

Συνταγή για dressing (για 500 γρ. ζυμαρικά)

  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γλ. ρίγανη
  • 1 κ.γλ. βασιλικό
  • 2 κ.γλ. μέλι
  • Αλάτι και πιπέρι

Χτυπάς τα υλικά για 1-2′ στον πολυκόπτη, ρίχνεις το dressing στη μακαρονοσαλάτα, ανακατεύεις καλά και σερβίρεις σε βαθύ πιάτο ή σαλατιέρα.

#3 Κρουασίνια με αλατισμένο βούτυρο

Αυτά τα αφράτα αλμυρά κρουασίνια θα σου πάρουν τα μυαλά! Εσύ και η παρέα σου μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα με το κρασί σας, αλλά να θυμάσαι ότι αποτελούν τέλειο συνοδευτικό για σούπα και μία πρωτότυπη βάση για ατομικά σαντουϊτσάκια. Δοκίμασέ τα ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή!

Συνταγή (για 24 κρουασίνια)

  • 75 ml νερό, ζεστό
  • 2,5 κ.γλ. ξηρή μαγιά
  • 75 γρ. λευκή ζάχαρη
  • 325 ml πλήρες γάλα, ζεστό
  • 150 γρ. βούτυρο, αλατισμένο
  • 1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1,5 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

  • Σε μικρό μπολ ανακατεύεις το νερό με τη μαγιά και μία πρέζα ζάχαρη και αφήνεις για 10-15′ να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Στο μπολ του μίξερ χτυπάς σε χαμηλή ταχύτητα τη μαγιά, τη ζάχαρη, το γάλα, 5 κ.σ. βούτυρο, το αυγό και το αλάτι.
  • Προσθέτεις σταδιακά το αλεύρι και χτυπάς (με τους γάντζους) μέχρι να σχηματιστεί μία ελαστική ζύμη.
  • Μεταφέρεις τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζεις με μεμβράνη και την αφήνεις να φουσκώσει (περίπου 1 ώρα).
  • Χωρίζεις τη ζύμη σε 2 μέρη, τα πλάθεις σε μπάλες και ανοίγεις κάθε μπάλα με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο.
  • Αλοίφεις τα φύλλα με το υπόλοιπο βούτυρο.
  • Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, χωρίζεις κάθε φύλλο σε 12 τρίγωνα και τυλίγεις κάθε τρίγωνο από έξω προς τα μέσα, σχηματίζοντας 12 κρουασίνια.
  • Μεταφέρεις τα κρουασίνια στη λαμαρίνα του φούρνου, στην οποία έχεις τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί.
  • Σκεπάζεις τη λαμαρίνα με μία καθαρή πετσέτα και αφήνεις τα κρουασίνια να φουσκώσουν (περίπου 1 ώρα).
  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180° (στις αντιστάσεις) και ψήνεις τα κρουασίνια για 15-20′ μέχρι να ροδίσουν.

Τοποθέτησε τα κρουασίνια σε ένα ωραίο σκεύος σερβιρίσματος, όπως μία πιατέλα από σχιστόλιθο και ετοιμάσου για πολλές φιλοφρονήσεις για τις μαγειρικές σου ικανότητες!

“Δεν έρχεσαι το βράδυ από το σπίτι, να πιούμε ένα κρασί να τα πούμε;” Τώρα είστε έτοιμοι να καλέσετε τους φίλους σας στο σπίτι, γεμάτοι ιδέες για να συνοδεύσετε το κρασί, τη μπύρα ή το ποτό σας. Να περάσετε υπέροχα! Καλό Σαββατοκύριακο!