ΦΤΙΑΞΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΗ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ!

Λόγω των συνθηκών, το φετινό καλοκαίρι μπορεί να είναι το πιο παράξενο της ζωής σου. Μπορεί να μην κατάλαβες καν πότε ήρθε και για πότε βρέθηκες στα μέσα του τελευταίου καλοκαιρινού μήνα. Η φύση και τα πολύτιμα δώρα της, όμως, είναι παντού γύρω σου και σου θυμίζουν ότι το καλοκαίρι είναι ακόμα εδώ. Τα πολύτιμα καλοκαιρινά δώρα της φύσης δεν είναι άλλα από τις ντομάτες και τις μελιτζάνες, που αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους, πιο νόστιμα από ποτέ.

Αν αφήσεις τη βασίλισσα του καλοκαιριού να έρθει κοντά στην πλανεύτρα της γεύσης, το αποτέλεσμα θα είναι μαγικό! Με άλλα λόγια, σήμερα σου έχουμε μία πεντανόστιμη – και, όπως πάντα, πανεύκολη – συνταγή για σάλτσα ντομάτας με μελιτζάνες, η οποία συνοδεύει ολόφρεσκα ζυμαρικά που μπορείς να φτιάξεις πολύ πιο εύκολα απ’ό,τι φαντάζεσαι.

Συνταγή για ζυμαρικά

Τα χειροποίητα ζυμαρικά φτιάχνονται με δύο βασικά υλικά: αλεύρι και αυγά. Για να φτιάξεις ζύμη για τέσσερα άτομα, θα χρειαστείς:

  • 400 γρ. μαλακό αλεύρι τύπου «00» (αυτό που χρησιμοποιούν οι Ιταλοί για τη μαγική πίτσα τους)
  • 4 μεγάλα αυγά

Εκτέλεση

Βάζεις το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, κάνεις μία τρύπα στο κέντρο, ρίχνεις τα αυγά και με ένα πιρούνι αρχίζεις να ενσωματώνεις τα υλικά.

Μόλις αποκτήσεις ένα ομοιογενές μίγμα, αλευρώνεις καλά μία ξύλινη επιφάνεια και αρχίζεις να δουλεύεις τη ζύμη σου για 10′ μέχρι να γίνει ελαστική και εύπλαστη.

Την τυλίγεις με μεμβράνη, την αφήνεις να ξεκουραστεί για μισή ώρα και είναι έτοιμη να μεταμορφωθεί στα ζυμαρικά που επιθυμείς.

Αν δεν θέλεις να παιδευτείς πολύ, η φυλλομηχανή μας θα σου λύσει τα χέρια, δίνοντάς σου την επιλογή να φτιάξεις χοντρά spaghetti ή linguine.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να χωρίσεις τη ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη, να περάσεις κάθε κομμάτι ζύμης από το σώμα της μηχανής για να φτιάξεις φύλλα και στη συνέχεια, ρυθμίζοντας το εξάρτημα στη θέση που θέλεις, να κόψεις τα φύλλα στο σχήμα της αρεσκείας σου.

Για το μαγείρεμα των ζυμαρικών, ακολουθείς τη γνωστή διαδικασία: βράζεις αλατισμένο νερό, ρίχνεις τα ζυμαρικά και τα μαγειρεύεις μόλις για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια τα σουρώνεις, δεν τα ξεπλένεις με κρύο νερό και τα αφήνεις στην άκρη μέχρι να ετοιμάσεις την υπέροχη σάλτσα με τις μελιτζάνες.

Συνταγή για σάλτσα ντομάτας με μελιτζάνες

Για τη σάλτσα ντομάτας με τις μελιτζάνες θα χρειαστείς:

  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 μελιτζάνες κομμένες σε κύβους ή ροδέλες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • Σάλτσα από 5 μεγάλες ντομάτες
  • Φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Τρίβεις 5 ντομάτες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη ή τις πολτοποιείς (αφαιρώντας τη φλούδα τους) σε πολυκόπτη.

Κόβεις τις μελιτζάνες στο σχήμα της αρεσκείας σου, τις αλατίζεις γενναιόδωρα και τις αφήνεις μισή ώρα σε σουρωτήρι για να ξεπικρίσουν.

Στη συνέχεια, τις ξεπλένεις με άφθονο κρύο νερό και τις στεγνώνεις καλά με καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας.

Βάζεις το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και το ζεσταίνεις σε μέτρια φωτιά. Ρίχνεις τις μελιτζάνες και τις σοτάρεις μέχρι να ροδίσουν.

Προσθέτεις το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζεις το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Ρίχνεις τη σάλτσα ντομάτας, ανακατεύεις και μαγειρεύεις για 10 περίπου λεπτά μέχρι να δέσει.

Αλατοπιπερώνεις, προσθέτεις τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα, ανακατεύεις καλά, πασπαλίζεις με φρέσκο βασιλικό και σερβίρεις με τριμμένη παρμεζάνα, κεφαλοτύρι ή φέτα, η οποία μπορεί να απογειώσει το πιάτο!

Καλή όρεξη και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!