ΠΑΝΤΖΑΡΟΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

Βελούδινη σούπα με κύριο συστατικό ένα από τα πιο νόστιμα και θρεπτικά λαχανικά ρίζας του χειμώνα: το παντζάρι. Παρασκευάζεται εύκολα και γρήγορα, με λίγα υλικά και ακόμα λιγότερα σκεύη. Μπορείς να την απολαύσεις ζεστή ως κυρίως πιάτο ή σε θερμοκρασία δωματίου πριν από το κυρίως γεύμα. Αν ετοιμάζεις ένα ξεχωριστό εορταστικό γεύμα και θέλεις να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου, μπορείς να τη σερβίρεις ακόμα και κρύα σε σφηνοπότηρα! Ακολούθησε βήμα-βήμα τη συνταγή μας και φτιάξε την πιο αρωματική και νόστιμη παντζαρόσουπα που δοκίμασες ποτέ!

Υλικά (για 2 μερίδες)

Για τη σούπα

  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 παντζάρια, καθαρισμένα & κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 1 μικρή γλυκοπατάτα, καθαρισμένη & κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 10 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 300 ml ζωμός λαχανικών
  • 100 ml χυμός πορτοκάλι
  • Αλάτι & πιπέρι

Για το γιαούρτι

  • 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι & πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • Καρύδια
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη σούπα

Σε μεσαία κατσαρόλα, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρεις το κρεμμύδι.

Προσθέτεις τα παντζάρια, τη γλυκοπατάτα και το τζίντζερ και συνεχίζεις το σοτάρισμα για 2-3’ ακόμα.

Ρίχνεις τον ζωμό λαχανικών και τον μισό χυμό πορτοκάλι, αλατοπιπερώνεις και μαγειρεύεις σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30’ (μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα λαχανικά).

Αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και, με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ, πολτοποιείς τα λαχανικά, προσθέτοντας σταδιακά τον υπόλοιπο χυμό πορτοκάλι μέχρι να γίνει μία λεία βελουτέ σούπα.

Ξαναβάζεις την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, αφήνεις τη σούπα να πάρει μία βράση και αποσύρεις.

Για το γιαούρτι

Βάζεις όλα τα υλικά σε μπολ και τα ανακατεύεις καλά με αυγοδάρτη.

Σκεπάζεις το μπολ με μεμβράνη και αφήνεις στο ψυγείο για 20’.

Για το σερβίρισμα

Μοιράζεις τη σούπα σε βαθιά πιάτα, βάζεις στο κέντρο μία κουταλιά της σούπας γιαούρτι, ρίχνεις λίγα καρύδια (χοντροσπασμένα στον πολυκόπτη) και πιπέρι και σερβίρεις. Καλή όρεξη!