#SarakostiAllios: ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ FOOD BLOGGER ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ!

Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο blog μας τη συνταγή ενός αγαπημένου food blogger! Ο Γαβριήλ Νικολαΐδης, δημιουργός του coolartisan.gr, προσεγγίζει τη Σαρακοστή “αλλιώς” παντρεύοντας το παραδοσιακό γιουβέτσι με το μοντέρνο κριθαρότο θαλασσινών. Το αποτέλεσμα αυτού του “γάμου”, ένα απολαυστικό γιουβέτσι με χυλωμένο κριθαράκι, γαρίδες και πολλά λαχανικά, σιγομαγειρεμένο στη γάστρα. Δοκίμασέ το!

Συνταγή για γιουβέτσι με γαρίδες, από τον Γαβριήλ Νικολαΐδη

Υλικά

  • 500 γρ. γαρίδες
  • 5 ώριμες ντομάτες
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2 πράσα
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 καρότο
  • 3 πιπεριές (1 πράσινη, 1 κόκκινη, 1 πορτοκαλί)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 150 γρ. κριθαράκι, χοντρό
  • Λίγος  μαϊντανός
  • Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση

Καθαρίζεις τις γαρίδες από κεφάλια και κελύφη, αφαιρώντας το έντερο από τη ράχη κάθε γαρίδας. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις καθαρισμένες ή κατεψυγμένες γαρίδες.

Πλένεις καλά τις ντομάτες, αφαιρείς τα κοτσάνια και τις χτυπάς στον πολυκόπτη να γίνουν χυμός.

Ψιλοκόβεις όλα τα υπόλοιπα λαχανικά.

Βάζεις ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί, προσθέτεις το μισό ελαιόλαδο και σοτάρεις τα ψιλοκομμένα λαχανικά και το σκόρδο.

Προσθέτεις τον χυμό ντομάτας και σιγοβράζεις μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.

Ρίχνεις στη γάστρα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτεις τη σάλτσα και τις γαρίδες και ανακατεύεις καλά.

Σκεπάζεις τη γάστρα με το καπάκι και ψήνεις για 30′ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.

Βγάζεις τη γάστρα από τον φούρνο, προσθέτεις το κριθαράκι και ψήνεις για 10-15′ ακόμα ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να γίνει το κριθαράκι (το θέλουμε ελαφρώς σπυρωτό).

Βγάζεις από τον φούρνο, πασπαλίζεις με ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρεις αμέσως.

Tip: Όσο μένει το κριθαράκι, ρουφάει τα υγρά του και στεγνώνει. Για να του δώσεις την απαιτούμενη υγρασία, μπορείς να προσθέσεις λίγο ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών.

Καλή όρεξη!