Φτιαξε το πιο αφρατο ψωμι του τοστ!

Κάποιοι το προτιμούν σταρένιο. Άλλοι, ολικής ή πολύσπορο. Ανεξαρτήτως προτιμήσεων, το ψωμί του τοστ καταναλώνεται σε κάθε σπίτι, καθημερινά και από όλους. Και ενώ είναι ένα από τα πιο εύκολα ψωμιά, σπάνια μπαίνουμε στη διαδικασία να το φτιάξουμε. Σήμερα, αυτό θα αλλάξει! Ακολουθώντας βήμα-βήμα την παρακάτω συνταγή, θα φτιάξεις μόνη σου το πιο νόστιμο, αφράτο και υγιεινό σταρένιο ψωμί του τοστ, το οποίο θα σου αρέσει τόσο πολύ, που θα θέλεις να το φτιάχνεις συνέχεια, ξεχνώντας ότι κάποτε το αγόραζες συσκευασμένο!

Ξεκινάμε με τις ηλεκτρικές συσκευές, τα σκεύη και τα εργαλεία που θα χρειαστείς:

  1. Μίξερ με περιστρεφόμενο κάδο ή μίξερ χειρός (ό,τι και αν χρησιμοποιήσεις, θα χρειαστείς τους γάντζους ζύμης).
  2. Ζυγαριά κουζίνας για να μετρήσεις με ακρίβεια τα υλικά σου.
  3. 5 μπολ για τα υλικά σου (2 μεγάλα, 2 μεσαία και 1 μικρό).
  4. Αυγοδάρτη για να ανακατέψεις τη μαγιά με το νερό.
  5. Ορθογώνια φόρμα κέικ μήκους 30-32 εκ.
  6. Πινέλο σιλικόνης για να αλείψεις με ελαιόλαδο τη φόρμα.
  7. Μαρίζ για να αδειάσεις τη ζύμη στη φόρμα.

Συνεχίζουμε με τα υλικά, τα οποία, όπως πάντα, είναι καλό να έχεις έτοιμα στον πάγκο σου πριν ξεκινήσεις την εκτέλεση της συνταγής.

Και προχωράμε, βήμα-βήμα, στην εκτέλεση:

Βήμα 1ο: Στο μπολ του μίξερ σου ανακατεύεις το νερό με τη μαγιά μέχρι να διαλυθεί.

Βήμα 2ο: Προσθέτεις τη ζάχαρη, το αλάτι και το ελαιόλαδο και με τους γάντζους αρχίζεις να χτυπάς τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα.

Βήμα 3ο: Ρίχνεις το αλεύρι σιγά-σιγά, περιμένοντας κάθε φορά να ενσωματωθεί στο μίγμα. Αν χρησιμοποιήσεις δύο άλευρα, πρώτα τα ανακατεύεις και μετά τα προσθέτεις στο μπολ του μίξερ.

Βήμα 4ο: Μετά από 8-10 λεπτά, θα έχει σχηματιστεί μία μαλακή και ελαστική ζύμη, η οποία μόλις που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.

Βήμα 5ο: Λαδώνεις πολύ καλά τη φόρμα κέικ και, με τη βοήθεια της μαρίζ, αδειάζεις μέσα τη ζύμη τακτοποιώντας την ομοιόμορφα, ώστε να γεμίσει όλη τη φόρμα.

Βήμα 6ο: Σκεπάζεις τη φόρμα με μία καθαρή πετσέτα και την αφήνεις στην άκρη για περίπου 1 ώρα για να φουσκώσει το ζυμάρι. Μόλις το ζυμάρι ανεβεί πάνω από το χείλος της φόρμας, είναι έτοιμο για ψήσιμο.

Βήμα 7ο: Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στη λειτουργία του αέρα για 1 ώρα.

Βήμα 8ο: Βγάζεις τη φόρμα από τον φούρνο και την αφήνεις να κρυώσει καλά. Βγάζεις το ψωμί και το αφήνεις πάνω σε σχάρα να στεγνώσει. Στη συνέχεια, το κόβεις σε φέτες και το χρησιμοποιείς όπως θέλεις. Το ψωμί διατηρείται στο ψυγείο για 2 εβδομάδες και στην κατάψυξη για 2 μήνες.

Καλή επιτυχία! Περιμένουμε τις εντυπώσεις σου!

*Διευκρίνιση για τα άλευρα: Αν θέλεις να φτιάξεις σταρένιο ψωμί, θα χρησιμοποιήσεις μόνο 600 γρ. σκληρό αλεύρι που είναι το καταλληλότερο. Αν δεν έχεις σκληρό αλεύρι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Για ψωμί ολικής άλεσης, θα χρησιμοποιήσεις μόνο 60 γρ. αλεύρι ολικής και 540 γρ. σκληρό αλεύρι (ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις), για να μην σκληρύνει πολύ η ζύμη σου.