ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΟΥ

Χωρίς αμφιβολία, τα μαχαίρια είναι τα πιο απαραίτητα εργαλεία κουζίνας. Τα χρησιμοποιείς συνέχεια για τα πάντα: από το να κόψεις ψωμί σε φέτες, μέχρι το να ξεφλουδίσεις και να ψιλοκόψεις λαχανικά και φρούτα. Δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας σεφ για να εξοπλίσεις την κουζίνα σου με τα κατάλληλα μαχαίρια για κάθε εργασία. Αντιθέτως. Θα κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη. Σήμερα, λοιπόν, σου παρουσιάζουμε τα διαφορετικά είδη μαχαιριών που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σου, εξηγώντας τις χρήσεις καθενός από αυτά, ώστε να μπορέσεις να κάνεις τη σωστή επιλογή. Ξεκινάμε!

#1 Μαχαίρι σεφ ή μαχαίρι σαντόκου

Στην Ευρώπη είναι γνωστό ως μαχαίρι σεφ. Στην Ιαπωνία, ως μαχαίρι σαντόκου, το μαχαίρι των “τριών αρετών” που δεν είναι άλλες από τις τρεις βασικές χρήσεις του: για απλό κόψιμο, για ψιλοκόψιμο και για τεμαχισμό σε κύβους. Το μαχαίρι σεφ έχει ελαφρώς καμπυλωτή λεπίδα, ενώ η λεπίδα του σαντόκου είναι σχεδόν ευθεία. Είτε στην ευρωπαϊκή, είτε στην ιαπωνική εκδοχή του, είναι το πιο σημαντικό μαχαίρι κάθε κουζίνας, οικιακής ή επαγγελματικής, λόγω των πολλαπλών χρήσεών του. Θα γίνει η προέκταση του χεριού σου, καθώς με αυτό μπορείς να κόψεις λαχανικά και φρούτα σε φέτες διαφορετικού πάχους, να ψιλοκόψεις μυρωδικά (μαϊντανό, άνηθο κτλ.) και να τεμαχίσεις λαχανικά σε κύβους. Με άλλα λόγια, με αυτό το μαχαίρι, θα γίνεις σεφ στην κουζίνα σου!

#2 Μαχαίρι γενικής χρήσης

Μόνο ένα μαχαίρι σεφ ή σαντόκου είναι αρκετό για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες σου. Μαχαίρια γενικής χρήσης, όμως, θα χρειαστείς περισσότερα. Με ίσια ή με οδοντωτή λεπίδα, με μεγαλύτερη ή με μικρότερη λάμα (22, 21 ή 19 εκατοστών), τα μαχαίρια αυτά είναι απαραίτητα και σε βοηθούν να κάνεις σχεδόν τα πάντα: να καθαρίσεις λαχανικά και φρούτα, να τα κόψεις σε φέτες ή κομμάτια, ακόμα και να τα χρησιμοποιήσεις ως μαχαίρια φαγητού!

#3 Μαχαίρι ψωμιού

Αν αναρωτιέσαι γιατί δεν κόβονται ομοιόμορφα οι φέτες του ψωμιού με το μαχαίρι γενικής χρήσης, η απάντηση είναι απλή: γιατί και το ψωμί θέλει το μαχαίρι του! Το ψωμί, όπως και οτιδήποτε με μεγάλη επιφάνεια και τραγανό περίβλημα, χρειάζεται ένα μαχαίρι με μεγάλη λάμα και οδοντωτή λεπίδα. Με το κατάλληλο μαχαίρι, μπορείς να κόβεις οποιοδήποτε ψωμί σε τέλειες φέτες, χωρίς να διαλύεται το μαλακό εσωτερικό του (ψίχα).

#4 Μαχαίρι με οδηγό κοπής 

Θέλεις πολύ να κόβεις τέλειες φέτες διαφορετικού πάχους, αλλά δεν έχεις χρόνο να εξασκηθείς με άλλα μαχαίρια; Το μαχαίρι με οδηγό κοπής είναι αυτό που χρειάζεσαι! Ένα πρακτικό εργαλείο κουζίνας, με ρυθμιζόμενο οδηγό, που σε βοηθά να κόψεις ψωμί, τυριά, λαχανικά αλλά και κρέας όπως ακριβώς θέλεις, εύκολα και γρήγορα.

Δεν χρειάζεται να είναι πολλά, αρκεί να είναι τα σωστά. Με ένα μαχαίρι σεφ ή σαντόκου, ένα μαχαίρι ψωμιού και μερικά μαχαίρια γενικής χρήσης, η κουζίνα σου θα είναι επαρκώς εξοπλισμένη κι εσύ πάντα σε ετοιμότητα για νέες μαγειρικές προκλήσεις. Αν προσθέσεις και ένα μαχαίρι με οδηγό κοπής, τότε έχεις περάσει σε άλλο level! Αν θέλεις να δεις όλα τα μαχαίρια μας, θα τα βρεις εδώ.