ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΑΓΙΕ ΣΚΕΥΗ!

Χριστούγεννα. Από το ραδιόφωνο ακούγονται κάλαντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τα παιδιά τρέχουν χαρούμενα από δωμάτιο σε δωμάτιο. Τα ποτήρια αδειάζουν και γεμίζουν, με χαμόγελα και ευχές. Το γιορτινό τραπέζι είναι στρωμένο, έτοιμο να μας υποδεχτεί, κι ας είμαστε λιγότεροι φέτος γύρω από αυτό. Στο κέντρο του, η κατεξοχήν χριστουγεννιάτικη εικόνα: η εμαγιέ γάστρα με το ψητό που σιγομαγειρεύτηκε για ώρες. Το τρυφερότερο και νοστιμότερο ψητό της χρονιάς. Η εικόνα αυτή είναι και η αφορμή για το σημερινό θέμα μας: τα εμαγιέ σκεύη, τα σκεύη των γιορτών! Βρίσκονται σχεδόν σε κάθε κουζίνα, αλλά τι ξέρουμε γι’αυτά; Σήμερα θα μάθουμε τα πάντα!

Τι είναι το εμαγιέ;

Ας ξεκινήσουμε με το τι ΔΕΝ είναι. Το εμαγιέ, λοιπόν, δεν είναι υλικό κατασκευής, όπως το ανοξείδωτο ατσάλι, το αλουμίνιο, ο χυτοσίδηρος ή ο χαλκός. Είναι ένα φυσικό υλικό που χρησιμοποιείται για την επίστρωση μετάλλων και άλλων υλικών κατασκευής σκευών (π.χ. κεραμικά). Η επίστρωση δημιουργείται με το ψήσιμο μίας υαλώδους ουσίας σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Μόλις υγροποιηθεί, εφαρμόζεται στην επιφάνεια του υλικού, ψύχεται και δημιουργεί ένα λείο, γυαλιστερό και σκληρό στρώμα που προστατεύει αποτελεσματικά από τη διάβρωση.

Τα πλεονεκτήματα του εμαγιέ

Τα σκεύη με εμαγιέ επίστρωση είναι από τα ανθεκτικότερα και μακροβιότερα σκεύη, καθώς η επιφάνειά τους είναι δύσκολο να γδαρθεί ή να χαραχτεί. Αν, λοιπόν, τα μεταχειριζόμαστε με προσοχή και φροντίδα, όπως αρμόζει σε όλα τα σκεύη μαγειρικής, θα είναι στην κουζίνα μας για πολλά πολλά χρόνια.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα του εμαγιέ είναι η υψηλή αγωγιμότητα και, συνεπώς, η ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας σε όλη την επιφάνεια του σκεύους, που επιτρέπει το μαγείρεμα σε χαμηλές θερμοκρασίες για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Πολύ σημαντικό είναι ότι η εμαγιέ επίστρωση είναι ιδιαίτερα ασφαλής για τα τρόφιμα, καθώς δεν περιέχει επικίνδυνες χημικές ουσίες. Επιπλέον, η διαδικασία της επισμάλτωσης προστατεύει τα σκεύη από την ανάπτυξη βακτηρίων και μικροβίων αλλά και τη δημιουργία οσμών.

Τέλος, όπως θα έχεις διαπιστώσει, τα εμαγιέ σκεύη είναι ιδιαίτερα οικονομικά, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να εξοπλίσεις την κουζίνα σου δημιουργώντας το πιο ολοκληρωμένο μαγειρικό «οπλοστάσιο»!

Η φροντίδα του εμαγιέ

Όπως είπαμε παραπάνω, τα εμαγιέ σκεύη είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά. Ας μην ξεχνάμε, όμως, κάτι που ισχύει για όλα τα σκεύη: πρέπει να τα μεταχειριζόμαστε με προσοχή και να τα φροντίζουμε. Καλό είναι, λοιπόν, να ακολουθούμε τους παρακάτω βασικούς κανόνες φροντίδας: 

Κατά το μαγείρεμα, αποφεύγουμε τη χρήση μεταλλικών εργαλείων κουζίνας και επιλέγουμε κουτάλες και σπάτουλες από ξύλο ή σιλικόνη που δεν χαράσσουν την επιφάνεια του σκεύους.

Αν και τα εμαγιέ σκεύη είναι κατάλληλα για πλύσιμο σε πλυντήριο πιάτων, για την αποτελεσματικότερη προστασία τους είναι προτιμότερο να πλένονται στο χέρι. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε σκληρές βούρτσες ή συρμάτινα σφουγγάρια, καθώς και «σκληρά» καθαριστικά, όπως η χλωρίνη. Μετά από κάθε χρήση, τα καθαρίζουμε με ζεστό νερό, κοινό απορρυπαντικό πιάτων και μαλακό σφουγγαράκι.

Κατά την αποθήκευσή τους, αποφεύγουμε να τα τοποθετούμε το ένα απευθείας μέσα ή πάνω στο άλλο, προκειμένου να τα προστατεύσουμε από γρατσουνιές και μικροζημιές. Μία απλή, πρακτική και οικονομική λύση, κυρίως για την αποθήκευση των ταψιών, είναι να τοποθετούμε ανάμεσα στα σκεύη χαρτί κουζίνας, ώστε να μην έρχεται σε επαφή ή μία επιφάνεια με την άλλη.

Τώρα, λοιπόν, που ξέρεις τα πάντα για τα εμαγιέ σκεύη, μπορείς να ανακαλύψεις την ολοκληρωμένη συλλογή μας εδώ και να επιλέξεις τα σκεύη που χρειάζεσαι για τα χριστουγεννιάτικα μαγειρέματά σου!