Hygge για 2!

Φεβρουάριος. Ο δεύτερος μήνας του χρόνου. Ο μήνας των ερωτευμένων. Είτε πιστεύεις στον Άγιο Βαλεντίνο, είτε όχι, θα σε κάνουμε να πιστέψεις στον αριθμό «2», βάζοντας λίγο hygge στην καθημερινότητά σου! Μην ανησυχείς. Δεν σκοπεύουμε να σε μυήσουμε στα μυστικά της αριθμολογίας, ούτε να σε βομβαρδίσουμε με άγνωστες λέξεις. Με αφορμή τη γιορτή των ερωτευμένων, θα σου δώσουμε πέντε απλές ιδέες που θα σε κάνουν να θυμηθείς και να επανεκτιμήσεις την αξία της δυαδικότητας και της συντροφικότητας.

Επιπλέον, θα σε εισάγουμε στη φιλοσοφία του hygge, που προέρχεται από τη Δανία και μπορεί να σε βοηθήσει να επαναπροσδιορίσεις τον τρόπο της καθημερινής σου ζωής. Το hygge είναι μία μάλλον αστεία λέξη, που σχεδόν κανείς δεν μπορεί να προφέρει σωστά – εκτός, προφανώς, από τους ίδιους τους Δανούς – αλλά έχει πολύ ουσιαστική σημασία: να εστιάζεις στις μικρές καθημερινές απολαύσεις της ζωής, χωρίς άγχος και πίεση. Hygge είναι ένα τεμπέλικο πρωινό στο σπίτι χωρίς να κάνεις τίποτα, κάνοντας, όμως, τα πάντα για σένα, κάνοντας, δηλαδή, ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι. Είναι ένα χαλαρό απόγευμα στο καφέ της γειτονιάς σου, παρέα με το αγαπημένο σου ρόφημα και ένα καλό βιβλίο. Ένα ωραίο γεύμα. Ένα δώρο που θα σε κάνει να χαμογελάσεις, επειδή κάποιος σε σκέφτηκε. Μια βόλτα με τα πόδια παρέα με τον αγαπημένο σου. Μια βραδινή έξοδος με φίλους. Hygge είναι μικρές στιγμές ευφορίας μέσα στη μέρα, είναι πράξεις αγάπης απέναντι στον εαυτό μας και κατ’επέκταση τους άλλους, είναι στάση (ζωής) απέναντι στην ευτυχία. Ετοιμάσου, λοιπόν, για πέντε hygge ιδέες για δύο, μέσα από μια χειμωνιάτικη ιστορία γεμάτη αγάπη και ζεστασιά!

Hygge Ιδέα #1: Πρωινό στο κρεβάτι

Όταν ακούς τη φράση «πρωινό στο κρεβάτι», σου έρχεται να βάλεις τα γέλια. Ή τα κλάματα. Και αναρωτιέσαι: Ποιος έχει χρόνο για τέτοιες πολυτέλειες; Αυτά συμβαίνουν μόνο στις ταινίες. Κοίταξε, το σημαντικό είναι να έχεις διάθεση. Αν έχεις διάθεση, θα βρεις και χρόνο. Δεν είπαμε να το κάνεις και κάθε μέρα! Λοιπόν, ας οργανωθούμε. Διάλεξε μια μέρα που μπορείτε να είστε σπίτι, μόνοι και χαλαροί. Μη βάλετε ξυπνητήρι. Ας ανοίξουν τα μάτια επειδή θέλουν, όχι επειδή πρέπει. Χουζουρέψτε, μοιραστείτε όσα δεν μπορέσατε τις προηγούμενες μέρες και μόλις ακούσετε το στομάχι σας να γουργουρίζει, σηκωθείτε από το κρεβάτι και κατευθυνθείτε προς τη κουζίνα. Με τις πιτζάμες. Καταρχήν, βάλε τον δίσκο στο τραπέζι και τακτοποίησε με φροντίδα πετσέτες, μαχαιροπήρουνα, κούπες, ποτήρια και πιάτα. Τώρα βάλε το μεγάλο τηγάνι στη φωτιά και ετοιμάστε μαζί ένα εύκολο και γρήγορο μίγμα για κρέπες. Πρότεινέ του να τις κάνετε σε σχήμα καρδιάς με τη φόρμα που αγόρασες και δεν ήξερες πότε θα χρησιμοποιήσεις. Ο ρομαντισμός σου θα τον κάνει να χαμογελάσει. Έτοιμες, σε χρόνο μηδέν! Αλμυρές ή γλυκές; Και τα δύο! Βάλε σε μπολάκια διαφορετικές μαρμελάδες και σε ένα πιάτο τυρί, ζαμπόν, ντοματίνια και πιπεριές. Βγάλε το ψωμί από τη φρυγανιέρα και άλειψε τις φέτες με φρέσκο βούτυρο. Έτοιμος και ο καφές. Βάλε την εσπρεσιέρα στον δίσκο, στύψε και μερικά φρέσκα πορτοκάλια και το πρωινό σας είναι έτοιμο. Επιστροφή στο κρεβάτι!

Hygge Ιδέα #2: Απενεχοποιημένο χουχούλιασμα

Και μετά το πρωινό στο κρεβάτι, τι; ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ! Ακριβώς αυτή είναι η ουσία – και η μαγεία – του hygge. Να απολαμβάνεις ακόμα και το τίποτα. Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε: να αλλάξετε σεντόνια. Λίγο η μαρμελάδα που έπεσε πάνω στη μαξιλαροθήκη και κολλάει, λίγο ο λεκές από καφέ στο σεντόνι, λίγο τα ψίχουλα παντού στο κρεβάτι, μπορούν να σε τρελάνουν, το ξέρουμε. Και τώρα έρχεται η μεγάλη στιγμή που κάθεσαι σκεπτική μπροστά από την ανοιχτή ντουλάπα, προσπαθώντας να πάρεις μία εξαιρετικά δύσκολη απόφαση: να στρώσω τα γκρι με τα γεωμετρικά σχέδια ή τα ροζ με τα τριαντάφυλλα; Αυτά είναι διλήμματα. Ξεκάθαρα τα ροζ με τα τριαντάφυλλα, που ταιριάζουν με το καινούριο σας πάπλωμα. Αφού στρώσετε το κρεβάτι, αφεθείτε νωχελικά στη ζεστασιά του και χουχουλιάστε χωρίς τύψεις και ενοχές, διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο, μέχρι να παραδοθείτε στην αγκαλιά του ύπνου, που έρχεται να σας πάρει κάπου στην εικοστή σελίδα. Hygge!

Hygge Ιδέα #3: Εύκολο γεύμα για δύο

Καλό το χουχούλιασμα, τέλειος ο ύπνος. Τι κάνεις, όμως, όταν ξυπνάς και είναι απόγευμα, το στομάχι σου κάνει επανάσταση και εσύ δεν θέλεις να αφιερώσεις πάνω από ένα τέταρτο στην κουζίνα για να ετοιμάσεις κάτι για φαγητό; Delivery? Forget about it! Τι θα λέγατε για μία εύκολη και χορταστική σαλάτα σίζαρς; Παίρνετε δύο φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, τα αλείφετε με ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνετε γενναιόδωρα και τα πασπαλίζετε με θυμάρι και ρίγανη. Βάζετε ένα μεσαίο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ψήνετε τα φιλέτα μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Τα μεταφέρετε σε ξύλο κοπής και τα τεμαχίζετε. Σε μεγάλο ανοξείδωτο μπολ χοντροκόβετε φύλλα από μαρούλι και iceberg και παράλληλα ετοιμάζετε ένα εύκολο dressing με ελαιόλαδο, μαγιονέζα light, χυμό λεμονιού, λίγο σκόρδο και λίγη παρμεζάνα. Περιχύνετε με το dressing τα φύλλα της σαλάτας, ανακατεύετε καλά, βάζετε από πάνω το κοτόπουλο και μερικές φλούδες παρμεζάνας και το γεύμα σας είναι έτοιμο και πεντανόστιμο. Τι θα λέγατε και για ένα ποτήρι κρασί; Πόσο καιρό, αλήθεια, έχετε να φάτε μαζί και να συνοδεύσετε το γεύμα σας με ένα καλό κρασί; Διαλέξτε ένα φρέσκο λευκό, όπως ένα Sauvignon Blanc, που ταιριάζει τέλεια με σαλάτες και λευκά κρέατα και…καλή σας απόλαυση!

Hygge Ιδέα #4: Κυνήγι θησαυρού στο σπίτι

Πόσο καιρό έχετε να παίξετε μαζί; Να γίνετε για λίγο παιδιά, αφήνοντας στην άκρη τις σκοτούρες της ενήλικης ζωής; Να ζήσετε μερικές στιγμές ανεμελιάς; Να περάσετε πραγματικά καλά; Σας έχουμε Τ-Ε-Λ-Ε-Ι-Α ιδέα: κυνήγι θησαυρού στο σπίτι, εμπνευσμένο από τη σχέση σας, οργανωμένο από εσένα για εκείνον με αγάπη, με έπαθλο μία πολυκορνίζα με όμορφες στιγμές από τη ζωή σας! Είναι πανεύκολο, μην αγχώνεσαι. Ετοιμάζεις από την προηγούμενη μέρα 10 γρίφους ή ερωτήσεις που σχετίζονται με εσάς, τους/τις καθαρογράφεις σε χαρτάκια και κρύβεις τα χαρτάκια σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Για παράδειγμα: «Τελειώνει σε “ν” και σου το έκανα δώρο στον γάμο του κολλητού σου» ή «τι μαγείρεψες την πρώτη φορά που ήρθα σπίτι σου και δεν τρωγόταν;». Απλά πράγματα, ε; Αν θέλεις, φτιάχνεις βέλη από χρωματιστά χαρτόνια για να τον κατευθύνεις από γρίφο σε γρίφο. Αν καταφέρει να τους βρει όλους ή να απαντήσει σωστά σε όλες τις ερωτήσεις, τον οδηγείς με τα μάτια κλειστά μπροστά από το δώρο-έκπληξη. Να είσαι σίγουρη ότι θα το θυμάται για καιρό. Όχι μόνο το δώρο. Το παιχνίδι και τις ανεκτίμητα όμορφες στιγμές που περάσατε μαζί κάνοντας κάτι τόσο απλό.

Hygge Ιδέα #5: Χαλαρό βράδυ στον καναπέ με κουβερτάκι και ταινία

Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδατε ταινία μαζί; Μην εκπλαγείς αν έχουν περάσει χρόνια από τότε. Η αλήθεια είναι πως σου αρέσουν οι ταινίες, σου αρέσει να μεταφέρεσαι για μια-δυο ώρες σε άλλους κόσμους και να ζεις τις ζωές άλλων ανθρώπων. Έχεις, όμως, δύο προβλήματα. Πρώτον, δεν έχετε ποτέ χρόνο για ταινία στο σπίτι και δεύτερον, δεν σας αρέσουν οι ίδιες ταινίες. Εκείνος λατρεύει το Hollywood, ενώ εσύ προτιμάς τον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο. Υπάρχει λύση: Ανεξάρτητο Αμερικανικό Σινεμά. Πλάκα κάνουμε. Οι ταινίες εκεί έξω είναι τόσο πολλές, που δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρείτε κάποια που να αρέσει και στους δυο σας. Όσο για τον χρόνο που δεν βρίσκετε, δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τα λόγια του Πάολο Κοέλιο για να σας πείσουμε ότι αν πραγματικά θέλετε να κάνετε κάτι μαζί, όχι, δεν θα συνωμοτήσει όλο το σύμπαν για να τα καταφέρετε, απλά θα φροντίσετε να βρείτε χρόνο. Οπότε, βρείτε την ταινία σας, φτιάξτε σπιτικό popcorn και ετοιμαστείτε για…home cinema από τον καναπέ του σαλονιού σας. Και για να ολοκληρωθεί η εικόνα, ρίξτε και ένα κουβερτάκι στα πόδια σας!

Είναι Φεβρουάριος και στις 14 γιορτάζουν οι ερωτευμένοι. Με λίγο hygge στη ζωή σου, μπορείς να γιορτάζεις κάθε μέρα τον έρωτά σου για τη ζωή και την αγάπη σου για τις μικρές αυτές στιγμές που την κάνουν ανεκτίμητη.