Μενουμε Σπιτι – Μερος Πρωτο

Με τα μέτρα να γίνονται ολοένα και πιο αυστηρά για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού COVID-19, το «μένουμε σπίτι» είναι πλέον ένας απαράβατος κανόνας χωρίς εξαιρέσεις. Σίγουρα είναι δύσκολο και σίγουρα η καθημερινότητά μας αλλάζει, ας προσπαθήσουμε, όμως, να είμαστε ψύχραιμοι, αισιόδοξοι και δημιουργικοί, κάνοντας την παραμονή μας στο σπίτι όσο πιο ευχάριστη γίνεται. Να, μερικές ιδέες!

#1 Κάντε γενική καθαριότητα

Λόγω των αμέτρητων καθημερινών ασχολιών μας, η λεγόμενη «φασίνα» είναι κάτι που συνήθως αποφεύγουμε ή αναβάλλουμε. Να η ευκαιρία! Μην καθαρίσετε όλο το σπίτι σε μια μέρα, όμως, γιατί θα εξουθενωθείτε. Κάντε πλάνο και ασχοληθείτε με έναν χώρο την ημέρα, καθαρίζοντας κάθε σπιθαμή του. Παράλληλα, κάντε εκκαθάριση, αναδιοργανώστε τα πράγματά σας και σχεδιάστε μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές για να ανανεώσετε το σπίτι σας. Η διαδικασία αυτή είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία, κρατά νου και σώμα σε εγρήγορση και το αποτέλεσμα θα σας κάνει να νιώσετε μεγάλη ικανοποίηση!

#2 Μαγειρέψτε

Μόνη ή με τον σύντροφο/σύζυγό σας, με ή χωρίς τα παιδιά σας. Φτιάξτε αγαπημένα σας φαγητά και γλυκά, φτιάξτε κάτι για πρώτη φορά, εμπνευστείτε από τα αμέτρητα sites και blogs που θα βρείτε στο internet, πειραματιστείτε, δοκιμάστε τις ικανότητές σας, βελτιωθείτε σε τεχνικές, αποτύχετε και ξαναπροσπαθήστε! Η μαγειρική είναι παιχνίδι, είναι διασκέδαση, είναι ένας τρόπος για να έρθετε κοντά με τους αγαπημένους σας και να περάσετε ουσιαστικό χρόνο μαζί τους. Για αρχή, κάντε μια βόλτα στο blog μας, όπου θα βρείτε αρκετές συνταγές!

#3 Γυμναστείτε

Είτε πηγαίνατε, είτε δεν πηγαίνατε στο γυμναστήριο, λίγη άσκηση στο σπίτι θα σας κρατήσει σε εγρήγορση, θα σας γεμίσει ενέργεια και θα αλλάξει τη διάθεσή σας. Βρείτε video με είδη γυμναστικής και ασκήσεις στο internet, κατεβάστε apps στο κινητό σας, βάλτε φόρμα και αθλητικά παπούτσια και γυμναστείτε για τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα. Ναι. Μισή ώρα είναι αρκετή για να σας τονώσει και σας κάνει να χαμογελάσετε.

#4 Χαλαρώστε

Χουζουρεύοντας στο κρεβάτι χωρίς να κάνετε τίποτα, βλέποντας μια ωραία σειρά ή ταινία, διαβάζοντας ένα ενδιαφέρον βιβλίο, ακούγοντας μουσική, απολαμβάνοντας ένα ζεστό και αρωματικό μπάνιο, ένα ωραίο ρόφημα ή ένα γλυκό, ακόμα και…πλέκοντας. Καθένας μας είναι διαφορετικός και χαλαρώνει με διαφορετικό τρόπο. Βρείτε τον δικό σας και κάντε τον πράξη!

#5 Κάντε spa

Πριν λίγες μέρες, ανεβάσαμε στο κανάλι μας στο YouTube ένα video με συνταγές για φυσικά καλλυντικά. Η μέρα της γυναίκας πέρασε, οι φίλες σας είναι μακριά, μπορείτε, όμως, να τα φτιάξετε μόνες σας και να μοιραστείτε την εμπειρία μαζί τους!

#6 Παίξτε

Παιχνίδια επιτραπέζια, παιχνίδια με τράπουλα, παιχνίδια με το σώμα (την παντομίμα εννοούμε!), παιχνίδια με χρώματα, παιχνίδια με μουσική και τραγούδια, παιχνίδια για σκέψη, παιχνίδια, παιχνίδια, παιχνίδια που παίζουμε σπάνια, γιατί δεν έχουμε χρόνο να γίνουμε παιδιά. Τώρα έχουμε, τώρα μπορούμε! Και μην ξεχνάτε: μόνοι σας, όχι φωνάζοντας και τους φίλους σας.

#7 Κάντε λίστες

Λίστα ανανέωσης σπιτιού και γκαρνταρόμπας, λίστα δώρων για τους φίλους σας, λίστα με ταινίες που θέλετε να δείτε και με βιβλία που θέλετε να διαβάσετε, λίστα με καλοκαιρινούς προορισμούς που επιθυμείτε να επισκεφτείτε, λίστα με πράγματα που θέλετε να αλλάξετε στον εαυτό σας και στη ζωή σας. Οι λίστες δεν γίνονται μόνο την Πρωτοχρονιά, αλλά όποτε έχουμε χρόνο. Και μας βοηθούν να ονειρευόμαστε, να σχεδιάζουμε και να ανυπομονούμε για το μέλλον!

#8 Επικοινωνήστε

Δεν μπορείτε να συναντήσετε φίλους και γνωστούς. Μπορείτε, όμως, να τους τηλεφωνήσετε και να μιλήσετε μαζί τους. Μπορείτε να ανταλλάξετε μηνύματα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μπορείτε να κάνετε video-κλήσεις. Επικοινωνήστε με ανθρώπους που δεν βλέπετε συχνά. Και, ίσως, το πιο σημαντικό: επικοινωνήστε ουσιαστικά με τα μέλη της οικογένειάς σας. Ακούστε. Ακουστείτε. Μοιραστείτε σκέψεις και συναισθήματα, με ηρεμία και ειλικρίνεια.

 #9 Εμπνευστείτε

Οι ιδέες είναι το οξυγόνο του ανθρώπου. Όσο περισσότερα ερεθίσματα δεχόμαστε, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η έμπνευσή μας, που κάνει τις ιδέες μας να ανθίσουν. Σε ποια πράγματα είστε καλοί; Ποια πράγματα σας αρέσουν; Τι θα θέλατε να κάνετε στο μέλλον; Αντλήστε έμπνευση από τις ανεξάντλητες πηγές πληροφόρησης που έχετε στη διάθεσή σας, δώστε μορφή στο όραμά σας, μεταφράστε το σε στόχους και καταγράψτε τις πράξεις για την υλοποίησή τους. Ναι. Μια δύσκολη περίοδος σήμερα μπορεί να γεννήσει κάτι όμορφο αύριο, αρκεί να σκεφτούμε θετικά και να τολμήσουμε.

#10 Κρατήστε ημερολόγιο

Όταν μένουμε σπίτι αναγκαστικά, είναι πιθανό να πλημμυρίσουμε από πολλά, διαφορετικά και συχνά αντιφατικά συναισθήματα. Επειδή είμαστε άνθρωποι και όχι σούπερ-ήρωες, ίσως και να μην μπορούμε να τα καταλάβουμε και να τα διαχειριστούμε όλα. Γι’αυτό και είναι καλή ιδέα να αρχίσουμε να τα καταγράφουμε και να σκεφτόμαστε πάνω σε αυτά. Βλέποντας στο χαρτί (ή στην οθόνη) συναισθήματα και αιτίες, βοηθάμε τον εαυτό μας να τα κατανοήσει και να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα. Αν τα μοιραστούμε κιόλας με τους ανθρώπους που μοιραζόμαστε το σπίτι μας, τότε η περίοδος του «εγκλεισμού» μας θα συμβάλει στο να γίνει η σχέση μας μαζί τους πιο ουσιαστική.

Κάνουμε, λοιπόν, υπομονή και μένουμε σπίτι για όσο χρειαστεί, για το καλό όλων μας. Παραμένουμε θετικοί και αισιόδοξοι, βρίσκοντας δημιουργικούς τρόπους για να περάσουμε τον χρόνο μας και ελπίζουμε η δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε να περάσει γρήγορα. Όσες/όσοι μένετε σπίτι με παιδιά, μην ανησυχείτε, έχουμε ιδέες και για εσάς. Stay tuned!