Μενουμε Σπιτι, Τρωμε Υγιεινα

Θυμάστε ποια ήταν η πρώτη συμβουλή που σας δώσαμε για τη νέα χρονιά; Όχι, ε; Ήταν να φροντίζετε τον εαυτό σας και τη διατροφή σας. Τώρα που μένουμε σπίτι, η καθημερινή μας διατροφή πρέπει να γίνει το κύριο μέλημα και η πρώτη μας προτεραιότητα για δύο λόγους: αφενός γιατί κινούμαστε και ασκούμαστε λιγότερο και αφετέρου γιατί η ψυχολογία μας μπορεί να αλλάζει διαρκώς, οδηγώντας μας στο να καταναλώνουμε τροφές υψηλής θερμιδικής αλλά χαμηλής διατροφικής αξίας για να νιώσουμε καλύτερα. Οπότε, μένουμε σπίτι και τρώμε υγιεινά, ακολουθώντας τα παρακάτω tips!

#1 Πίνουμε τον καφέ μας σκέτο

Ο καφές είναι ένα πολύ υγιεινό ρόφημα, όταν δεν υπερκαταναλώνεται και όταν πίνεται σκέτος, χωρίς ζάχαρη, γάλα ή κρέμα. Είναι η κυριότερη πηγή αντιοξειδωτικών και έχει ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό μας, καθώς προστατεύει από ασθένειες του ήπατος και προφυλάσσει την υγεία της καρδιάς. Οπότε, λέμε ΝΑΙ στον καφέ και την ενέργεια που μας δίνει και αλλάζουμε τον τρόπο που τον απολαμβάνουμε καθημερινά.

#2 Τρώμε πρωινό

“Το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος”, λέει μια παλιά ρήση, η οποία κρύβει μια μεγάλη αλήθεια: ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας. Δεν το παραλείπουμε, αλλά δεν κάνουμε και υπερβολές. Τώρα που μπορούμε, αφιερώνουμε χρόνο στην προετοιμασία του πρωινού μας και φροντίζουμε να περιλαμβάνει: δημητριακά και ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης, γάλα, γιαούρτι και τυριά με χαμηλά λιπαρά, αυγά, φρέσκα φρούτα και χυμούς, ξηρούς καρπούς, ταχίνι, μέλι και μαρμελάδες φρούτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Και δεν ξεχνάμε ότι η φράση “τρώγε σαν βασιλιάς”, δεν συνδέεται με την ποσότητα, αλλά με την ποιότητα των γευμάτων μας!

#3 Τρώμε φρέσκα φρούτα

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα φρούτα εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας και μας προστατεύουν από τις ιώσεις. Αυτή την εποχή, θα βρούμε κυρίως εσπεριδοειδή, μήλα διαφορετικών ποικιλιών, αχλάδια και ακτινίδια, τα οποία μπορούμε να φάμε, να πιούμε ή…να κάνουμε σαλάτα, προσθέτοντας γιαούρτι, ξηρούς καρπούς, μέλι και κανέλα. Έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, είναι πεντανόστιμα και αποτελούν ιδανική επιλογή για δεκατιανό ή snack μέσα στην ημέρα, οπότε τα εντάσσουμε χωρίς δεύτερη σκέψη στην καθημερινή διατροφή μας.

#4 Πίνουμε νερό 

Μας ενυδατώνει, μας “χορταίνει” όταν το πίνουμε πριν από κάθε γεύμα, μας βοηθά να χωνέψουμε, εξασφαλίζει την υγεία του δέρματός μας και βοηθά στο αδυνάτισμα. Αυτά είναι μερικά, μόνο, οφέλη του νερού για την υγεία μας. Δεν χρειάζεται να νιώσουμε δίψα για να πιούμε νερό – η δίψα είναι σημάδι αφυδάτωσης και καλό είναι να την προλαμβάνουμε – αλλά πίνουμε μικρές ποσότητες ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα.

#5 Τρώμε φρέσκα λαχανικά

Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, λίγες θερμίδες, ελάχιστα λιπαρά και μας δίνουν άφθονες βιταμίνες, ειδικά όταν καταναλώνονται φρέσκα και ωμά. Όπως και τα φρούτα, τα λαχανικά είναι πολύ σημαντικά για τη διατροφή και την υγεία μας, οπότε φροντίζουμε να μη λείπουν ποτέ από το τραπέζι μας. Αν ανήκετε σε αυτούς που κάνουν εβδομαδιαίο πλάνο μαγειρικής/γευμάτων, μπορείτε να ακολουθήσετε την ίδια μέθοδο και με τις σαλάτες, κάνοντας κλασικούς ή/και νέους συνδυασμούς και αγοράζοντας τα λαχανικά της εβδομάδας (προσοχή στις ποσότητες, γιατί είναι ιδιαίτερα ευπαθή). Αν σας αρέσουν τα σπαράγγια και αγαπάτε το σπανάκι, ο Μάρτιος είναι ο μήνας τους και θα τα βρείτε ολόφρεσκα και σε αφθονία!

#6 Αλλάζουμε snack, αλλάζουμε συνήθειες

Αποφεύγουμε snacks που είναι “πλούσια” σε θερμίδες και λιπαρά και “φτωχά” σε θρεπτικά συστατικά, όπως πατατάκια, συσκευασμένα μπισκότα ή κρουασάν, σοκολάτες και αναψυκτικά ή χυμούς με ζάχαρη. Προτιμάμε το σπιτικό ποπ-κορν, το οποίο φτιάχνουμε πανεύκολα με καλαμπόκι και ελαιόλαδο, τις μπάρες δημητριακών, τα παστέλια, τα σπιτικά μπισκότα, κέικ ή muffins, τους ξηρούς καρπούς, τα φρέσκα και τα αποξηραμένα φρούτα. Νόστιμα, υγιεινά και χορταστικά, επαναπροσδιορίζουν τον ρόλο του snack στη διατροφή μας και μας “συστήνουν” έναν νέο κόσμο διατροφικών συνηθειών και επιλογών.

#7 Αποφεύγουμε τα τηγανητά 

Το τηγάνισμα θεωρείται, όχι άδικα, ο πιο ανθυγιεινός τρόπος μαγειρέματος, γιατί καταστρέφει μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών των τροφών. Επιπλέον, οι τροφές γίνονται πιο λιπαρές, καθώς απορροφούν το έλαιο μέσα στο οποίο μαγειρεύονται. Δεν σας συμβουλεύουμε να ξεχάσετε μια για πάντα τις τηγανητές πατάτες – γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο απολαυστικές είναι – αλλά να προσπαθήσετε να αντικαταστήσετε το τηγάνισμα με εναλλακτικούς, πιο υγιεινούς, τρόπους μαγειρέματος. Δοκιμάστε να κάνετε “τηγανητές” πατάτες στον φούρνο και θα πειστείτε ότι γίνονται εξίσου νόστιμες!

#8 Ασκούμαστε

Το ξαναείπαμε, αλλά μια φορά δεν είναι ποτέ αρκετή. Λίγη άσκηση στο σπίτι θα σας κρατήσει σε εγρήγορση, θα σας γεμίσει με ενέργεια και θα βελτιώσει τη διάθεσή σας. Βρείτε video με είδη γυμναστικής και ασκήσεις στο internet, κατεβάστε apps στο κινητό σας, βάλτε φόρμα και αθλητικά παπούτσια και γυμναστείτε για τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα. Μισή ώρα είναι αρκετή για να σας τονώσει και σας κάνει να χαμογελάσετε.

#9 Κοιμόμαστε καλά

Όσο σημαντικό είναι να τρώμε υγιεινά και να ασκούμαστε, άλλο τόσο είναι να κοιμόμαστε καλά, δηλαδή αρκετές ώρες και χωρίς διακοπές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο ύπνος είναι το πρώτο από τα πράγματα που “θυσιάζουμε” στην απαιτητική καθημερινότητά μας, “κλέβοντας” ζωτικές ώρες ύπνου για την ολοκλήρωση άλλων δραστηριοτήτων. Τώρα που μένουμε σπίτι, μπορούμε να κοιμόμαστε περισσότερο, τουλάχιστον 6-8 ώρες κάθε μέρα, έτσι ώστε να ξυπνάμε αναζωογονημένοι, γεμάτοι ενέργεια και θετική διάθεση.

#10 Επειδή είμαστε ό,τι τρώμε, τώρα που μένουμε σπίτι και έχουμε χρόνο, είναι ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τι θέλουμε να τρώμε και πώς θέλουμε να είμαστε. Ελπίζουμε να σου δώσαμε τροφή για σκέψη. Η απόφαση, δική σου!