10 ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟ ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πριν μερικές μέρες είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στα Instagram Stories μας τη διαιτολόγο – διατροφολόγο Φωτεινή Μαυροπούλου. Μέσα από το ενδιαφέρον Q&A που πραγματοποιήσαμε σε δύο φάσεις λόγω του μεγάλου αριθμού των ερωτήσεων που δεχτήκαμε, η Φωτεινή απάντησε σε σημαντικά ζητήματα διατροφής που μας απασχολούν όλους, δίνοντας απλές και χρήσιμες συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε στην καθημερινότητά μας. Βρες παρακάτω τις 10 που ξεχωρίσαμε!

#1

Αποφάσισες να ξεκινήσεις μία (πιο) υγιεινή διατροφή; Τέλεια! Αυτοί είναι οι 4 «χρυσοί» κανόνες που πρέπει να ακολουθείς πιστά:

  1. Να τρως μικρά και συχνά γεύματα μέσα στη μέρα
  2. Να πίνεις 2-3 λίτρα νερό ημερησίως
  3. Να καταναλώνεις άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής και
  4. Να περιορίσεις τα τηγανητά, τα γλυκά και το αλκοόλ σε μία φορά την εβδομάδα

#2

Ακούς συνέχεια για μικρά και συχνά γεύματα και αναρωτιέσαι πόσα πρέπει να είναι; 5!

  1. Πρωινό
  2. Δεκατιανό
  3. Μεσημεριανό
  4. Απογευματινό
  5. Βραδινό

Βρες εδώ ιδέες για υγιεινά snacks που μπορείς να απολαύσεις όλες τις ώρες, όπου και αν βρίσκεσαι!

#3

«Και τι ώρα πρέπει να τρώω πρωινό και βραδινό;» Αυτή κι αν είναι καλή ερώτηση! Πρωινό μία ώρα αφότου ξυπνήσεις και βραδινό 3-4 ώρες πριν πέσεις για ύπνο. Έτσι, βοηθάς τον οργανισμό σου να χωνέψει και να κάνει την καύση που χρειάζεσαι.

#4

Αν πιστεύεις ότι οι υδατάνθρακες ευθύνονται για τα περιττά κιλά σου ή τη δυσκολία σου να χάσεις βάρος, φρόντισε να τους προσλαμβάνεις σε μικρές ποσότητες, προσέχοντας να μην τους αφαιρέσεις εντελώς από τη διατροφή σου. Ζυμαρικά, για παράδειγμα, μπορείς να τρως 2-3 φορές τον μήνα. Ένας πολύ θρεπτικός συνδυασμός, τέλος, είναι τα όσπρια με τους υδατάνθρακες (π.χ. φακές ή ρεβίθια με ρύζι), συνδυασμός που αποτελεί πηγή φυσικής πρωτεΐνης.

#5

Και αφού αναφερθήκαμε στη φυσική πρωτεΐνη, να αναφέρουμε και τις τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης: κουνουπίδι, μπρόκολο, σπανάκι και αβοκάντο, ρεβίθια και φασόλια, αμύγδαλα, βρώμη, κινόα και σπόροι chia, σόγια και τόφου (τυρί από γάλα σόγιας).

#6

Αν θέλεις να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου, φρόντισε τα παρακάτω:

  1. Να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά
  2. Να κοιμάσαι αρκετά και καλά
  3. Να ασκείσαι τουλάχιστον 30’ τη μέρα
  4. Να αντιμετωπίζεις το άγχος και το στρες με φυσικούς τρόπους (massage, yoga, pilates κτλ.) και
  5. Να ενισχύεις τον οργανισμό σου με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και βιταμίνες C και D

#7

Σίδηρος. Αυτό το πολύτιμο συστατικό που λείπει από πολλούς και κυρίως από τις γυναίκες. Θα το βρεις στο συκώτι και το μοσχάρι, στα καλαμάρια και στο χταπόδι, στις φακές και στα ξερά φασόλια, στο σπανάκι, στο αυγό και στο κακάο.

#8

Θέλεις να ελαττώσεις τη ζάχαρη και το βούτυρο; Ώρα να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη με μέλι, στέβια ή ζαχαρίνη! Τόσο η στέβια που είναι φυσικό προϊόν, όσο και η ζαχαρίνη που είναι χημικό προϊόν, δεν έχουν καθόλου θερμίδες και μπορείς να καταναλώνεις τις εναλλακτικές αυτές γλυκαντικές ουσίες καθημερινά, χωρίς ενοχές! Όσο για το βούτυρο, μπορείς να το αντικαταστήσεις με αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

#9

«Θέλω να τρώω γλυκό κάθε μέρα!» Κι εμείς! Η Φωτεινή λέει ότι μπορούμε να καταναλώνουμε 10 γρ. γλυκού (σοκολάτα ή όποιο γλυκό θέλουμε) ημερησίως ή να ασκηθούμε στην αυτοσυγκράτηση απολαμβάνοντας μία ολόκληρη μερίδα μία φορά την εβδομάδα! Εδώ θα βρεις ιδέες για γλυκές μπουκιές μόνο με 3 υλικά και χωρίς ζάχαρη, εδώ τη συνταγή για να φτιάξεις νόστιμα και υγιεινά cupcakes με βρώμη, κανέλα και πορτοκάλι και εδώ δύο συνταγές για γλυκά snacks που μπορείς να απολαύσεις όλες τις ώρες!

#10

Αν, τέλος, είσαι νέα μανούλα που θηλάζει, φρόντισε να ενυδατώνεσαι επαρκώς (3 λίτρα νερό/μέρα), να τρως πολλά φρούτα και λαχανικά, να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και σίδηρο και να ασκείσαι καθημερινά, τουλάχιστον για 30′ τη μέρα.

Για περισσότερες συμβουλές διατροφής, μπες στο Highlight “Q&A Sessions” που θα βρεις στο προφίλ μας στο Instagram. Καλό Σαββατοκύριακο!