We love winter veggies #2: ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΡΟΚΟΛΟ!

Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε ξανά στα Instagram stories μας τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Φωτεινή Μαυροπούλου, η οποία μας μίλησε για τα πολλαπλά θρεπτικά οφέλη και τη διατροφική αξία του μπρόκολου και μας έδωσε μία εύκολη και γρήγορη συνταγή για να φτιάξουμε μπρόκολο ογκρατέν. Πάμε να δούμε αναλυτικά όλα όσα μοιράστηκε μαζί μας η Φωτεινή!

Τα οφέλη του μπρόκολου

Το μπρόκολο είναι μέλος της οικογένειας των κραμβοειδών λαχανικών, η οποία, εκτός από το μπρόκολο, περιλαμβάνει το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Τα σημαντικότερα οφέλη του μπρόκολου για την υγεία είναι τα παρακάτω:

#1 Αντικαρκινική δράση

Μία από τις πιο σημαντικές ιδιότητες του μπρόκολου είναι η προστατευτική δράση του ενάντια στον καρκίνο, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε ινδόλες, καροτενοειδή και σουλφοραφάνη.

#2 Αντιοξειδωτική δράση

Μία ακόμα ιδιότητα του μπρόκολου, αλλά και όλων των κραμβοειδών λαχανικών, είναι η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του, χάρη στην οποία ενισχύεται η υγεία της καρδιάς και προλαμβάνονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

#3 Καταπολέμηση έλκους

Η σουλφοραφάνη που περιέχει το μπρόκολο βοηθά στην καταπολέμηση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, μικρόβιο που ευθύνεται για το έλκος στο στομάχι.

#4 Ενίσχυση ανοσοποιητικού

Η μεγάλη περιεκτικότητα του μπρόκολου σε αντιοξειδωτικά, εκτός από την υγεία της καρδιάς, ενισχύει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, θωρακίζοντάς το ενάντια σε ιώσεις και κρυολογήματα.

#5 Αντιγηραντική δράση

Τέλος, το μπρόκολο έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση χάρη στη βιταμίνη Α που περιέχει, η οποία δημιουργεί το κολλαγόνο, μία πρωτεΐνη που ενισχύει την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.

Η διατροφική αξία του μπρόκολου

Το μπρόκολο είναι ιδιαίτερα ενυδατικό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό (90.7%). Έχει ελάχιστες θερμίδες, μόλις 33 ανά 100 γραμμάρια και περιέχει πολύτιμες βιταμίνες, όπως είναι η Α, η C, το φυλλικό οξύ και το φώσφορο. Συνεπώς, μπορούμε να το εντάξουμε άφοβα στη διατροφή μας και να το απολαύσουμε καθημερινά σε smoothies, σαλάτες, σούπες λαχανικών, μακαρονάδες, αλλά και μέσα από πιο πρωτότυπες συνταγές, όπως η παρακάτω!

Αν θέλεις, μπορείς να αντικαταστήσεις το μπρόκολο με κουνουπίδι ή να χρησιμοποιήσεις και τα δύο λαχανικά (350 γραμμάρια μπρόκολο και 350 γραμμάρια κουνουπίδι). Και αφού αναφερθήκαμε στο κουνουπίδι, πάμε να δούμε μερικές από τις ιδιότητές του!

Τα οφέλη του κουνουπιδιού

  • Το κουνουπίδι έχει μόλις 25 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και μηδενικό ποσοστό λίπους, οπότε μπορεί να έχει μία σταθερή θέση στην καθημερινή μας διατροφή.
  • Είναι σημαντική πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου.
  • Συμβάλλει στην καλή εντερική λειτουργία.
  • Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
  • Τρώγεται και ωμό.

Ελπίζουμε να σε κάναμε να αγαπήσεις το μπρόκολο (και το κουνουπίδι)! Αν αναρωτιέσαι με ποιο λαχανικό θα ασχοληθούμε την επόμενη εβδομάδα, ραντεβού τη Δευτέρα 18/1 στα Instagram Stories μας, με περισσότερο “We Love Winter Veggies”! Μέχρι τότε, καλή σου όρεξη!