We love winter veggies #4: ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ!

Το σπανάκι είναι ένα από τα λαχανικά που αγαπάμε πολύ. Έχουμε αναφερθεί ξανά στο θαυματουργό αυτό λαχανικό και σου έχουμε δώσει συνταγές για εύκολα και υγιεινά πιάτα, καθώς και για θρεπτικά smoothies με βάση το σπανάκι. Σήμερα θα το γνωρίσεις καλύτερα με τη βοήθεια της διαιτολόγου-διατροφολόγου Φωτεινής Μαυροπούλου. Η Φωτεινή ήταν μαζί μας όλο τον Ιανουάριο δίνοντάς μας, μέσα από τα Instagram stories μας και την ενέργεια “We Love Winter Veggies”, χρήσιμες συμβουλές για τα λαχανικά του χειμώνα που μας έκαναν να τα δούμε με “άλλο μάτι” και να τα αγαπήσουμε. Πάμε να μάθουμε περισσότερα για το σπανάκι;

Σπανάκι: Οφέλη για την υγεία

#1 Καλή υγεία ματιών

Ένα από τα πιο γνωστά πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη A, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην καλή υγεία των ματιών. Η βιταμίνη Α προστατεύει τα μάτια από την ηλιακή ακτινοβολία, προλαμβάνοντας πιθανούς ερεθισμούς λόγω έκθεσης σε αυτήν, ενώ, σύμφωνα με έρευνες, βοηθά στην καταπολέμηση του καταρράκτη που εμφανίζεται συνήθως σε άντρες μεγαλύτερης ηλικίας.

#2 Καλή υγεία μαλλιών και δέρματος

Εκτός από την υγεία των ματιών, η βιταμίνη Α που περιέχεται στο σπανάκι “φροντίζει” και για την υγεία των μαλλιών και του δέρματος και συγκεκριμένα στην ενυδάτωσή τους. Το δέρμα και τα μαλλιά οφελούν επίσης ο σίδηρος και η βιταμίνη C που βρίσκονται στο σπανάκι, με τον πρώτο να καταπολεμά αποτελεσματικά την τριχόπτωση και τη δεύτερη να βοηθά στην ανάπτυξη του κολλαγόνου.

#3 Αντικαρκινικές ιδιότητες

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες, το σπανάκι, σύμφωνα με έρευνες, συμβάλλει στην πρόληψη και την προστασία ενάντια σε κάποιες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος των μαστών και του παχέος εντέρου.

#4 Καλή καρδιακή λειτουργία

Επιπλέον, το υψηλό ποσοστό νιτρικών αλάτων που περιέχει το σπανάκι, μειώνει την αρτηριακή πίεση και εξασφαλίζει την καλή λειτουργία της καρδιάς, προστατεύοντας από καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

#5 Σωστή λειτουργία εντέρου

Τέλος, το σπανάκι βοηθά στη σωστή λειτουργία του εντέρου και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, χάρη στο υψηλό ποσοστό νερού που περιέχει (91,5%) καθώς και στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες.

Σπανάκι: Διατροφική αξία

Το σπανάκι έχει μόλις 23 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών A, B και C. Επίσης, είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Για να διπλασιάσεις την απορρόφηση του σιδήρου, μπορείς να συνδυάσεις το σπανάκι με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C όπως η ντομάτα, η πιπεριά και το λεμόνι ή με πρωτεϊνούχες τροφές όπως το κόκκινο και το λευκό κρέας. Κοινώς, ένα φιλέτο κοτόπουλο με μία σαλάτα με σπανάκι και ντοματίνια αποτελεί έναν ιδανικό συνδυασμό!

Η συνταγή και το πιάτο της ημέρας

Πέρα από το σπανακόρυζο και τη σπανακόπιτα, το σπανάκι μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή ελαφρώς βρασμένο σε κρύες ή ζεστές σαλάτες, να αποτελέσει μία ενδιαφέρουσα προσθήκη σε ομελέτες, ζυμαρικά φούρνου και αλμυρά muffins ή pancakes, να συνδυαστεί με άλλα λαχανικά και φρούτα σε θρεπτικά smoothies ή να συνοδεύσει φιλέτα κρέατος, κοτόπουλου ή ψαριού. Η συνταγή που επιλέξαμε για σήμερα είναι μία από τις αγαπημένες της Φωτεινής: μία χορταστική σαλάτα με σπανάκι και dressing από χυμό πορτοκάλι.

Ελπίζουμε να σου δώσαμε χρήσιμες συμβουλές και ιδέες και να σε κάναμε να αγαπήσεις τόσο το σπανάκι, όσο και τα υπόλοιπα λαχανικά με τα οποία ασχοληθήκαμε τις προηγούμενες εβδομάδες: το παντζάρι, το μπρόκολο και τα μανιτάρια.

Η ενέργεια “We love winter veggies” σε συνεργασία με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Φωτεινή Μαυροπούλου έφτασε στο τέλος της. Stay tuned, όμως, για να μην χάσεις τα πολλά και ωραία που ετοιμάζουμε! Μέχρι τότε, καλή σου όρεξη!