Tips για να οργανωσεις αποτελεσματικα την ντουλαπα σου

Τώρα που μένουμε σπίτι, μπορούμε να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο σε δουλειές που, λόγω αναβλητικότητας, δεν κάναμε καθόλου ή αφήσαμε στη μέση. Μία από αυτές είναι η εκκαθάριση και οργάνωση της ντουλάπας μας. Αν ασχολείστε με τη μόδα, μπορεί να γνωρίζετε ήδη τον όρο capsule wardrobe (ντουλάπα-κάψουλα), που αναφέρεται σε μία μικρή συλλογή από χρήσιμα και αγαπημένα ρούχα, τα οποία ανανεώνουμε ανάλογα με την εποχή. Ακόμα, όμως, κι αν δεν γνωρίζετε τι είναι το capsule wardrobe, παρακάτω θα βρείτε τρία εύκολα tips για να εκκαθαρίσετε και να οργανώσετε αποτελεσματικά την ντουλάπα σας. Ξεκινάμε!

#1 Εκκαθάριση

Όταν δεν ασχολούμαστε συχνά με την ντουλάπα μας, καταλήγουμε με πολλά ρούχα που μπορεί να μη μας κάνουν ή να μη μας αρέσουν πια. Το πρώτο βήμα είναι να ξεχωρίσουμε τα κομμάτια που δεν φοράμε ή ξέρουμε πως δεν θα ξαναφορέσουμε και να τα βάλουμε στην άκρη, χωρίς φόβο και πάθος. Έτσι, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε καλύτερα την ντουλάπα μας και να εντοπίσουμε τις ελλείψεις που μπορεί να έχουμε.

#2 Κατηγοριοποίηση

Μόλις μειωθεί ο όγκος των ρούχων μας, τα χωρίζουμε ανά εποχή – ανοιξιάτικα, καλοκαιρινά, φθινοπωρινά, χειμωνιάτικα –  και τα οργανώνουμε στις εξής κατηγορίες: (1) καθημερινά – ρούχα για τη δουλειά/το γραφείο μας και για τις καθημερινές εξωτερικές μας δουλειές, (2) σπιτιού – πιτζάμες, άνετα ρούχα για το σπίτι και ρούχα που φοράμε όταν κάνουμε δουλειές, (3) αθλητικά – ρούχα για το γυμναστήριο αλλά και για τις βόλτες μας με τα παιδιά, (4) “επίσημα” – ρούχα για formal events και (5) πανωφόρια – σακάκια, καμπαρντίνες, μπουφάν, παλτό κτλ. Βάσει αυτής της κατηγοριοποίησης, οργανώνουμε στη συνέχεια τα παπούτσια και τα αξεσουάρ μας (τσάντες, κοσμήματα, μαντήλια κτλ.). Ο αριθμός των ρούχων κάθε κατηγορίας δεν πρέπει να είναι συγκεκριμένος, εξαρτάται από τα ρούχα που έχουμε ήδη, τις ανάγκες μας, αλλά και το διαθέσιμο budget μας για νέες αγορές. Επειδή, όμως, το “capsule wardrobe” είναι συνώνυμο με τον μινιμαλισμό, φροντίζουμε τα ρούχα που κρατάμε ή σκοπεύουμε να αγοράσουμε να μας καλύπτουν, χωρίς να κάνουμε υπερβολές.

#3 Οργάνωση και προετοιμασία νέων αγορών

Αφού ολοκληρώσουμε την κατηγοριοποίηση των ρούχων, των παπουτσιών και των αξεσουάρ μας, εντοπίζουμε τις ελλείψεις μας λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις (σε χρώματα και σχέδια) κάθε εποχής. Για παράδειγμα, μας λείπει ένα λευκό σακάκι, ένα φλοράλ φόρεμα, ένα πουά πουκάμισο ή ένα ζευγάρι πολύχρωμα sneakers, που είναι must-haves για την άνοιξη και το καλοκαίρι; Καταγράφουμε τις ανάγκες ή τις επιθυμίες μας, δημιουργούμε μία λίστα – υπενθυμίζουμε, χωρίς υπερβολές! – και κάνουμε μία διαδικτυακή έρευνα αγοράς για να βρούμε τα ρούχα που θέλουμε, στις τιμές που θέλουμε. Τακτοποιούμε τα πάντα βάσει των κατηγοριών και των συνδυασμών που έχουμε κάνει και η ντουλάπα μας είναι έτοιμη!

Προς το παρόν, μένουμε σπίτι και φοράμε κυρίως ρούχα που εμπίπτουν στη δεύτερη κατηγορία. Σύντομα, όμως, θα ξαναβρούμε την “ελευθερία” μας και, με μία τόσο οργανωμένη ντουλάπα, θα μπορέσουμε να απολαύσουμε κάθε πτυχή της, ντυμένες όπως ακριβώς πρέπει!