10 ΥΓΙΕΙΝΑ SNACKS ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ή ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ!

Σε λίγες μέρες θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να αποχαιρετίσεις το καλοκαίρι και να καλωσορίσεις το φθινόπωρο. Μικροί και μεγάλοι επιστρέφουν στα θρανία και τη δουλειά, η ζωή όλων αλλάζει ρυθμό και τα ταπεράκια βγαίνουν από τα ντουλάπια και μπαίνουν στις τσάντες! Πώς θα τα γεμίσεις; Με αυτό ακριβώς ασχολούμαστε σήμερα, δίνοντάς σου ιδέες για 10 υγιεινά snacks για το σχολείο ή το γραφείο!

#1 Μπισκότα ενέργειας

Μπορεί ένα μπισκότο να είναι υγιεινό, λαχταριστό, χορταστικό και να σου δίνει την ενέργεια που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις τη μέρα σου; Φυσικά και μπορεί. Δες πώς θα φτιάξεις τα νοστιμότερα μπισκότα ενέργειας!

Tip: Μην τρομάξεις από τα πολλά υλικά. Η εκτέλεση της συνταγής είναι πανεύκολη και το αποτέλεσμα θα σε ενθουσιάσει!

Υλικά (για περίπου 20 μπισκότα διαμέτρου 8 εκ.)
  • 150 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 140 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 75 γρ. τριμμένο ινδοκάρυδο
  • 50 γρ. λιναρόσπορο
  • ¾ κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γλ. baking powder
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 100 γρ. σταγόνες μαύρης σοκολάτας
  • 140 γρ. φυστικοβούτυρο
  • 2 κ.σ. μαρμελάδα της αρεσκείας σου
  • 25 γρ. λάδι καρύδας, λιωμένο
  • 80 γρ. μέλι
  • 50 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180° (στις αντιστάσεις).
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύεις τη βρώμη, το αλεύρι, το ινδοκάρυδο, τον λιναρόσπορο, τη σόδα, το baking powder, το αλάτι και τις σταγόνες σοκολάτας.
  • Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύεις με σπάτουλα το φυστικοβούτυρο, τη μαρμελάδα, το λάδι καρύδας, το μέλι, τη ζάχαρη, το αυγό και τη βανίλια.
  • Ρίχνεις το δεύτερο μίγμα μέσα στο πρώτο και ανακατεύεις καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  • Τοποθετείς χαρτί ψησίματος στη λαμαρίνα του φούρνου και με τη βοήθεια ενός μεγάλου κουταλιού και ενός στρογγυλού κουπάτ σχηματίζεις μπισκότα διαμέτρου 8 εκ. (Tip: Φρόντισε να έχεις δίπλα σου ένα μεγάλο ποτήρι με νερό για να βρέχεις το κουτάλι και να μην κολλάει το μίγμα πάνω.)
  • Ψήνεις τα μπισκότα για περίπου 10’ και αφήνεις να κρυώσουν καλά πριν τα δοκιμάσεις. Ετοιμάσου να εκπλαγείς!

# 2 Σπιτικές μπάρες βρώμης

Φτιάχνονται εύκολα και γρήγορα με βάση τις νιφάδες βρώμης και το μέλι. Προσθέτεις ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας σου και, μέσα σε λίγη ώρα, έχεις ένα υγιεινό και νόστιμο γλυκό snack. Θέλεις συνταγή; Θα τη βρεις εδώ!

#3 Γιαούρτι με σπιτική γκρανόλα

Άλλο ένα θρεπτικό snack με βάση τη βρώμη και το μέλι, ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες. Τη συνδυάζεις με γιαούρτι, μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης και φυσικών προβιοτικών. Βρες εδώ συνταγή για γκρανόλα με λιναρόσπορο και αμύγδαλα.

#4 Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα

Αν δεν έχεις χρόνο να φτιάξεις κάτι από τα παραπάνω, μπορείς απλά να πάρεις μαζί σου ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας σου, ένα snack με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Προτίμησε ανάλατους ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα χωρίς γλυκαντικές ουσίες!

#5 Muffins μήλου

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στα muffins; Κανείς, εννοείται! Πέρα από τα κλασικά (με βανίλια ή σοκολάτα), μπορείς να δοκιμάσεις κι άλλες, πολύ ενδιαφέρουσες και νόστιμες εκδοχές, όπως αυτή που σου προτείνουμε σήμερα, με μήλα Gala, τα πρώτα μήλα του φθινοπώρου.

Υλικά (για 18 muffins)
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. baking powder
  • 2 κ.γλ. κανέλα
  • ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • ¾ κ.γλ. αλάτι
  • 2 μεσαία μήλα Gala, σε κύβους
  • 160 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 120 ml λάδι καρύδας, ηλιέλαιο ή καλαμποκάλευρο
  • 100 γρ. λευκή ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 240 γρ. γιαούρτι
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 220° (στις αντιστάσεις).
  • Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύεις το αλεύρι, το baking powder, 1 κ.γλ. κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
  • Σε άλλο μπολ ανακατεύεις τα μήλα, το 1/3 της καστανής ζάχαρης και την υπόλοιπη κανέλα.
  • Στο μπολ του μίξερ χτυπάς σε χαμηλή ταχύτητα το λάδι, τη λευκή ζάχαρη και την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη. Προσθέτεις τα αυγά, το γιαούρτι και τη βανίλια και συνεχίζεις το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  • Ρίχνεις σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια με σπάτουλα και στο τέλος προσθέτεις τα μήλα ανακατεύοντας απαλά.
  • Μοιράζεις τη ζύμη στις θήκες μίας φόρμας για muffins.
  • Ψήνεις για 5’ και στη συνέχεια μειώνεις τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180° και ψήνεις για άλλα 15’.
  • Αφήνεις να κρυώσουν καλά και είναι έτοιμα!

#6 Φρουτοσαλάτα εποχής με γλυκόξινο dressing

Διάλεξε 3-4 διαφορετικά φρούτα εποχής και φτιάξε μία χορταστική και δροσερή σαλάτα που θα σε «κρατήσει» μέχρι το επόμενο γεύμα. Και επειδή σαλάτα χωρίς dressing δεν γίνεται, πρόσθεσε μία ξεχωριστή γευστική πινελιά στα φρούτα σου με ένα απλό dressing από χυμό λεμονιού (3 κ.σ.), λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο (3 κ.σ.) μέλι (2 κ.σ.) και παπαρουνόσπουρο ή σουσάμι (2 κ.γλ.).

#7 Αραβική πίτα με κατσικίσιο τυρί και λαχανικά

Η σύσταση της αραβικής πίτας (αλεύρι και νερό) την καθιστά μία από τις πιο υγιεινές επιλογές για την παρασκευή κρύων σάντουιτς, ένα από τα κλασικότερα snack για το σχολείο ή το γραφείο. Απέφυγε τα αλλαντικά και προτίμησε ελαφριά κατσικίσια τυριά, καθώς και λαχανικά εποχής, ωμά ή ψητά.

#8 «Χωριάτικη» μακαρονοσαλάτα

Τρελαίνεσαι για μακαρόνια, αλλά θέλεις να τρως περισσότερες σαλάτες; Φτιάξε μία υγιεινή μακαρονοσαλάτα, με ζυμαρικά (πένες, βίδες κτλ.) ολικής άλεσης και τα υλικά της αγαπημένης σου χωριάτικης (αγγουράκι, ντοματίνια, πράσινη ή κόκκινη πιπεριά, κρεμμύδι, ελιές, φέτα, μαϊντανός). Να και μια γρήγορη συνταγή για dressing που θα την απογειώσει!

Συνταγή για dressing (για 500 γρ. ζυμαρικά)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γλ. ρίγανη
  • 1 κ.γλ. βασιλικό
  • 2 κ.γλ. μέλι
  • Αλάτι και πιπέρι

Χτυπάς όλα τα υλικά στον πολυκόπτη, ρίχνεις το dressing στη μακαρονοσαλάτα και ανακατεύεις καλά.

#9 Κριτσίνια καρότου με γραβιέρα

Ένα αλμυρό snack που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους είναι τα κριτσίνια. Φτιάχνονται εύκολα και γρήγορα, είναι πολύ πολύ νόστιμα και σου δίνουν τη δυνατότητα να αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη και να δημιουργήσεις επιλέγοντας υλικά της αρεσκείας σου. Αν σου αρέσει να πειραματίζεσαι στην κουζίνα και να δοκιμάζεις νέες γεύσεις, φτιάξε τη συνταγή μας για κριτσίνια καρότου!

Υλικά (για περίπου 20 μεγάλα κριτσίνια)
  • 300 γρ. καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml λευκό κρασί
  • ½ κ.γλ. κύμινο, σε σκόνη
  • ½ κ.γλ. γλυκιά πάπρικα, σε σκόνη
  • 150 γρ. κίτρινο αλεύρι
  • 200 γρ. σκληρό αλεύρι
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 2 κ.γλ. baking powder
Εκτέλεση
  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180° (στις αντιστάσεις) και τοποθετείς αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα.
  • Σε γαλατιέρα, βράζεις τα μισά καρότα μέχρι να μαλακώσουν, τα σουρώνεις και τα αφήνεις να κρυώσουν ελαφρώς.
  • Ρίχνεις στον πολυκόπτη τα βρασμένα και τα υπόλοιπα ωμά καρότα και τα αλέθεις μέχρι να γίνουν πολτός.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύεις το ελαιόλαδο, το κρασί, το κύμινο και την πάπρικα.
  • Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύεις τα άλευρα με το αλάτι και το baking powder.
  • Σταδιακά, προσθέτεις στο μπολ με τα υγρά τα άλευρα και τα καρότα, ζυμώνοντας μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
  • Αφήνεις τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30’, τη χωρίζεις σε μπαλάκια 25-30 γραμμαρίων και πλάθεις τα κριτσίνια σου στο επιθυμητό μήκος.
  • Ψήνεις τα κριτσίνια για περίπου 40’. Αν τα θέλεις μαλακά, τα βγάζεις αμέσως από τον φούρνο και τα αφήνεις να κρυώσουν. Αν τα θέλεις πιο τραγανά, τα αφήνεις μέσα στον φούρνο (αφού τον σβήσεις!) για 15’ ακόμα.

Απόλαυσέ τα σκέτα ή με κίτρινα τυριά της αρεσκείας σου (κασέρι, γραβιέρα κτλ.)!

#10 Κρουασίνια με αλατισμένο βούτυρο

Αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος. Εντάξει, δεν είναι τόσο υγιεινό όσο τα προηγούμενα, αλλά θα ενθουσιαστείς! Ετοιμάσου για τα πιο αφράτα κρουασίνια με αλατισμένο βούτυρο!

Συνταγή (για 24 κρουασίνια)
  • 75 ml νερό, ζεστό
  • 2,5 κ.γλ. ξηρή μαγιά
  • 75 γρ. λευκή ζάχαρη
  • 325 ml πλήρες γάλα, ζεστό
  • 150 γρ. βούτυρο, αλατισμένο
  • 1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1,5 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
  • Σε μικρό μπολ ανακατεύεις το νερό με τη μαγιά και μία πρέζα ζάχαρη και αφήνεις για 10-15′ να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Στο μπολ του μίξερ χτυπάς σε χαμηλή ταχύτητα τη μαγιά, τη ζάχαρη, το γάλα, 5 κ.σ. βούτυρο, το αυγό και το αλάτι.
  • Προσθέτεις σταδιακά το αλεύρι και χτυπάς (με τους γάντζους) μέχρι να σχηματιστεί μία ελαστική ζύμη.
  • Μεταφέρεις τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζεις με μεμβράνη και αφήνεις τη ζύμη να φουσκώσει (περίπου 1 ώρα).
  • Χωρίζεις τη ζύμη σε 2 μέρη, τα πλάθεις σε μπάλες και ανοίγεις κάθε μπάλα με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο.
  • Αλοίφεις τα φύλλα με το υπόλοιπο βούτυρο.
  • Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, χωρίζεις κάθε φύλλο σε 12 τρίγωνα και τυλίγεις κάθε τρίγωνο από έξω προς τα μέσα, σχηματίζοντας 12 κρουασίνια.
  • Μεταφέρεις τα κρουασίνια στη λαμαρίνα του φούρνου, στην οποία έχεις τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί.
  • Σκεπάζεις τη λαμαρίνα με μία καθαρή πετσέτα και αφήνεις τα κρουασίνια να φουσκώσουν (περίπου 1 ώρα).
  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180° (στις αντιστάσεις) και ψήνεις τα κρουασίνια για 15-20′ μέχρι να ροδίσουν.

Τα αφήνεις να κρυώσουν καλά και τα απολαμβάνεις σκέτα ή φτιάχνοντας μικρά σαντουϊτσάκια με τα υλικά της αρεσκείας σου!

Τα σχολεία ανοίγουν, οι δουλειές ξαναρχίζουν, τα ταπεράκια βγαίνουν από το ντουλάπι και γεμίζουν με θρεπτικά και νόστιμα αλμυρά και γλυκά snacks.

Καλή αρχή σε όλους!