ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ BURGER ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ!

Ξεκινήσαμε την εβδομάδα παρέα με τη διαιτολόγο Φωτεινή Μαυροπούλου, η οποία, μέσα από τα Instagram stories μας, μάς μίλησε για τα οφέλη των μανιταριών. Σήμερα, η “εβδομάδα μανιταριών” κλείνει, με μία εύκολη συνταγή για να φτιάξεις το πιο πρωτότυπο και απολαυστικό burger, με μανιτάρια portobello! Αν σου αρέσουν τα burger και θέλεις να δοκιμάσεις μία διαφορετική, χορτοφαγική εκδοχή, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα και σε μόλις 30 λεπτά θα έχεις στο πιάτο σου ένα πλούσιο, ζουμερό και χορταστικό burger που θα μπορείς να απολαύσεις χωρίς ενοχές!

Υλικά (για 4 burger)

  • 4 μεγάλα μανιτάρια portobello
  • 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο (σε μπεν μαρί ή φούρνο μικροκυμάτων) 
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη ή ψιλοκομμένη
  • 4 φέτες τυρί Emmental (ή άλλο τυρί της αρεσκείας σου)
  • 4 στρογγυλά ψωμάκια brioche
  • 8 κ.γλ. μαγιονέζα ή αγγουρομαγιονέζα
  • Τα φύλλα από ένα μικρό μαρούλι, καλά πλυμμένα και χοντροκομμένα
  • 2 ντομάτες, κομμένες σε χοντρές ροδέλες
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις.
  • Σε ένα μπολ, ανακατεύεις καλά το λιωμένο βούτυρο, το ελαιόλαδο και το σκόρδο.
  • Στρώνεις τη λαμαρίνα του φούρνου ή ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί (προαιρετικά).
  • Τοποθετείς τα μανιτάρια portobello στο ταψί, αλατοπιπερώνεις και, με τη βοήθεια ενός πινέλου, τα αλοίφεις καλά και από τις 2 πλευρές με το μίγμα βουτύρου.
  • Ψήνεις τα μανιτάρια για περίπου 20′ (10′ από τη μία πλευρά και 10′ από την άλλη).
  • Μόλις ολοκληρωθεί το ψήσιμο, τα βγάζεις από τον φούρνο, βάζεις πάνω σε κάθε μανιτάρι μία φέτα τυρί και συνεχίζεις το ψήσιμο για 5′ ακόμα ή μέχρι να λιώσει καλά το τυρί.

  • Βγάζεις το ταψί από τον φούρνο και ξεκινάς τη συναρμολόγηση των burger.
  • Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, κόβεις τα brioche στη μέση και αλοίφεις κάθε πλευρά με 1 κ.γλ. μαγιονέζα (ή αγγουρομαγιονέζα).
  • Μοιράζεις τα φύλλα μαρουλιού στα 4 ψωμάκια, πάνω στο μαρούλι βάζεις τις φέτες ντομάτας, πάνω στις ντομάτες τοποθετείς τα ψημένα μανιτάρια και πάνω στα μανιτάρια απλώνεις τις ροδέλες κρεμμυδιού.
  • Καπακώνεις και σερβίρεις με μία απλή πράσινη σαλάτα ή τηγανητές πατάτες.

Καλή όρεξη και καλή απόλαυση!