Φτιαχνουμε Ταχινοπιτες!

Είτε νηστεύουμε, είτε όχι, το ταχίνι είναι μια υπερτροφή που πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή μας. Μένουμε σπίτι και τρώμε υγιεινά, δεν είπαμε; Και αφού έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας, ευκαιρία να φτιάξουμε εύκολες, θρεπτικές και πεντανόστιμες ταχινόπιτες!

Υλικά (για 8 ατομικές ταχινόπιτες)

Ζύμη

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γλ. μαχλέπι (σε σκόνη)
  • 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 300 ml ζεστό νερό

Γέμιση

  • 250-300 γρ. ταχίνι ολικής άλεσης
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. κανέλα

Σημείωση: Σε κάθε ταχινόπιτα βάζουμε 1 κ.γλ. ζάχαρη με κανέλα. Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε 1 κ.γλ. μέλι, για να γίνουν λίγο πιο γλυκές οι πίτες.

Εκτέλεση

Σε ανοξείδωτο μπολ μεσαίου μεγέθους διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε 100 ml ζεστό νερό. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 10’ να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Σε δεύτερο, μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε τα άλευρα, το μαχλέπι και το αλάτι. Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ελαστική ζύμη.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και καθαρή πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 30’ να ξεκουραστεί να φουσκώσει (θα διπλασιαστεί).

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μέρη (8 μπαλάκια). Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι ζύμης με τον πλάστη (σε αλευρωμένη επιφάνεια), μέχρι να έχουμε ένα λεπτό φύλλο (διαμέτρου 20 περίπου εκατοστών). Απλώνουμε σε κάθε φύλλο (σε όλη την επιφάνεια) 2 κ.σ. ταχίνι και 1 κ.γλ. ζάχαρη-κανέλα (ή μέλι-κανέλα). Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και το τραβάμε προσεκτικά για να λεπτύνει και να μεγαλώσει (γίνεται διπλάσιο από το αρχικό). Στη συνέχεια, το στρίβουμε, δίνοντάς του το σχήμα του σαλίγκαρου. Βάζουμε την άκρη από κάτω και το τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Βρέχουμε την επιφάνεια με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με ζάχαρη (κρυσταλλική ή καστανή) και κανέλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (στις αντιστάσεις) για περίπου 30’ και να το αποτέλεσμα!

Καλή επιτυχία!