ΦΤΙΑΞΕ ΤΟΝ ΤΕΛΕΙΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΓΥΡΟ!

Η “μάχη” στο VICKO Viber Community ολοκληρώθηκε, αναδεικνύοντας τον μεγάλο νικητή που, μεταξύ μας, ήταν και το φαβορί: ΣΠΙΤΙΚΟΣ ΧΟΙΡΙΝΟΣ ΓΥΡΟΣ! Φτιάξαμε μία εύκολη εκδοχή με χοιρινές πανσέτες, τις οποίες μαρινάραμε για ένα βράδυ, ψήσαμε στην τοστιέρα-γκριλιέρα μας, ψιλοκόψαμε και σερβίραμε σε αφράτες κυπριακές πίτες, με ελαφριά sauce γιαουρτιού και ψιλοκομμένα φρέσκα λαχανικά. Το αποτέλεσμα; Ακολούθησε τη συνταγή και θα εκπλαγείς!

Υλικά (για 6 μερίδες)

1 κιλό χοιρινές πανσέτες (για μεγαλύτερη ευκολία, μπορείς να ζητήσεις από τον κρεοπώλη σου να αφαιρέσει τα κόκκαλα)

Για τη μαρινάδα

  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • ½ κ.σ. γλυκιά πάπρικα
  • ½ κ.γλ. κόλιανδρος
  • ½ κ.γλ. πιπέρι καγιέν
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη sauce γιαουρτιού

  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά
  • ½ σκελίδα σκόρδο, λιωμένη στην πρέσα
  • 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 6 κυπριακές πίτες
  • 1 μικρό αγγούρι, κομμένο σε κύβους
  • 1 ντομάτα, κομμένη σε κύβους
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Σε ανοξείδωτο μπολ, ανακατεύεις καλά τα υλικά της μαρινάδας, εκτός από το αλάτι και το πιπέρι.

Τοποθετείς τις χοιρινές πανσέτες σε ορθογώνιο πυρίμαχο ταψί, τις αλατοπιπερώνεις γενναιόδωρα και τις καλύπτεις με τη μαρινάδα. Σκεπάζεις το ταψί με μεμβράνη και το αφήνεις στο ψυγείο για ένα βράδυ (ή για 3-4 ώρες).

Βγάζεις το ταψί από το ψυγείο και αφήνεις τις πανσέτες να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Ανοίγεις την τοστιέρα-γκριλιέρα, την προθερμαίνεις για 3-4′ και ψήνεις τις πανσέτες για 15-20′ και από τις δύο πλευρές.

Μέχρι να ψηθούν οι πανσέτες, ετοιμάζεις τη sauce γιαουρτιού ανακατεύοντας σε μπολ όλα τα υλικά και διατηρώντας στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσεις.

Στη συνέχεια, ψιλοκόβεις τα υλικά της γαρνιτούρας (αγγούρι, ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανός), τα τοποθετείς σε μπολ και τα αφήνεις στην άκρη.

Μόλις οι πανσέτες ψηθούν, τις μεταφέρεις σε επιφάνεια κοπής και τις ψιλοκόβεις με τη βοήθεια ενός μαχαιριού σεφ ή σαντόκου.

Καθαρίζεις ελαφρώς τις πλάκες της τοστιέρας-γκριλιέρας και ζεσταίνεις τις κυπριακές πίτες για 3-4′.

Ανοίγεις τις πίτες σε φάκελο, αλοίφεις τις δύο πλευρές με sauce γιαουρτιού και τις γεμίζεις γενναιόδωρα με γύρο και ψιλοκομμένα λαχανικά, γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις και τηγανητές πατάτες.

Τέλειος σπιτικός χοιρινός γύρος, εύκολα και γρήγορα! Ελπίζουμε να τον δοκιμάσεις και να τον απολαύσεις όσο κι εμείς. Καλή όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!