ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟΣΠΙΤΟ!

Τα βλέπεις κάθε χρόνο στις χριστουγεννιάτικες βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων και σκέφτεσαι: “Αχ και να μπορούσα να φτιάξω κι εγώ ένα!” Αναφερόμαστε στα χριστουγεννιάτικα μπισκοτόσπιτα, στα αγαπημένα όλων gingerbread houses! Στο νέο μας φυλλάδιο που μόλις κυκλοφόρησε, θα βρεις δύο υπέροχες φόρμες σιλικόνης για σπιτάκια gingerbread, οι οποίες θα σε βάλουν αμέσως σε εορταστικό mood. Τα Χριστούγεννα, άλλωστε, είναι μόλις 37 μέρες μακριά μας. Τι άλλο χρειάζεσαι; Σωστά! Μία συνταγή για να τα φτιάξεις. Παρακάτω σου έχουμε την καλύτερη!

Συνταγή για ζύμη gingerbread

Πλούσια και αρωματική, η ζύμη αυτή φτιάχνεται και δουλεύεται εύκολα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για χριστουγεννιάτικα σπιτάκια, όσο και για μπισκότα σε διάφορα χριστουγεννιάτικα σχέδια.

Υλικά

  • 425 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • 3/4 κ.γλ. baking powder
  • 1/2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 160 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 140 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 βανίλια
  • 170 γρ. μελάσα (η μελάσα είναι το “κλειδί” για μια πετυχημένη ζύμη gingerbread. Σε αυτήν οφείλεται η πλούσια γεύση, αλλά και η μαλακή υφή του ψημένου μπισκότου)
  • 4-5 κ.σ. γάλα

Μέθοδος εκτέλεσης

  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύεις καλά το αλεύρι, το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το baking powder, τη σόδα και το αλάτι.
  • Στον κάδο της κουζινομηχανής ή του μίξερ σου, χτυπάς με το φτερό τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αποκτήσουν μία πλούσια κρεμώδη υφή.
  • Προσθέτεις τον κρόκο, τη βανίλια, τη μελάσα και 1-2 κ.σ. γάλα.
  • Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτεις, τέλος, το αλεύρι και 1-3 κ.σ. γάλα χτυπώντας μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη.
  • Χωρίζεις τη ζύμη στη μέση, τυλίγεις κάθε κομμάτι με μεμβράνη και την αφήνεις στο ψυγείο για 20-30′.
  • Αλευρώνεις ελαφρά τον πάγκο σου και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγεις κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο.
  • Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, κόβεις κάθε φύλλο σε κομμάτια και τα τακτοποιείς μέσα στις φόρμες σιλικόνης, δημιουργώντας τις πλευρές και τη σκεπή από το σπιτάκι, καθώς και τα υπόλοιπα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά στοιχεία.

  • Τοποθετείς τις φόρμες στον φούρνο και ψήνεις τα μπισκότα για 8-10′.
  • Αφήνεις τα μπισκότα να κρυώσουν καλά και να σφίξουν και, χρησιμοποιώντας royal icing (λευκό γλάσο), συναρμολογείς σιγά-σιγά τις πλευρές από το σπιτάκι και το διακοσμείς με τα υλικά της αρεσκείας σου (πολύχρωμο γλάσο, ζαχαρόπαστα, ινδοκάρυδο, ζαχαρωτά, καραμελάκια κτλ.)

Με την ίδια ζύμη μπορείς να φτιάξεις και μπισκότα, με κουπάτ σε διάφορα χριστουγεννιάτικα σχέδια.

Ανοίγεις τη ζύμη σε φύλλο πάχους 6-7 χιλιοστών, κόβεις με τα κουπάτ τα μπισκότα, τα τοποθετείς προσεκτικά στη λαμαρίνα και ψήνεις για 8-10′ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα. Αφήνεις τα μπισκότα να κρυώσουν καλά και να σφίξουν, τα πασπαλίζεις με λίγη άχνη ζάχαρη και τα απολαμβάνεις όλες τις ώρες της μέρας!

Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα μόλις ξεκίνησε. Καλή επιτυχία!