ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: 3 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΥΡΙΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ CHEF ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΣΟΥΚΑΛΑ!

Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Γαλλοφωνίας, μία γιορτή της γαλλικής γλώσσας και κουλτούρας, ζητήσαμε από την chef Αγγελική Τσουκαλά να επιλέξει τα αγαπημένα της γαλλικά τυριά, να μας μυήσει στον γευστικό κόσμο τους και να τα χρησιμοποιήσει δημιουργώντας αποκλειστικά για εμάς και εσάς 3 εύκολες και πρωτότυπες συνταγές που θα μας κάνουν να τα αγαπήσουμε! Roquefort, Chevre και Raclette: πάμε να τα γνωρίσουμε καλύτερα και να πάρουμε ιδέες για το πώς μπορούμε να τα απολαύσουμε!

Roquefort

Μοιάζει με το μπλε τυρί (blue cheese), αλλά διαφέρει τόσο στη σύσταση, όσο και στην τιμή του. Παράγεται από πρόβειο γάλα αποκλειστικά στην περιοχή Roquefort της Νότιας Γαλλίας και η ζύμωσή του (το «μούχλιασμα») γίνεται στις σπηλιές Coumbalou που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Η υγρασία στις σπηλιές αυτές φτάνει το 98% με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 8-12°C, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθεί ο μύκητας Penicillium roqueforti, στον οποίο οφείλονται τα μπλε «στίγματα» και η τόσο ιδιαίτερη γεύση του τυριού.

Η Αγγελική μας προτείνει ένα εύκολο και ξεχωριστό ντιπ με βάση το Roquefort, τέλειο συνοδευτικό για κριτσίνια και sticks φρέσκων λαχανικών. Δείτε τη συνταγή και δοκιμάστε το!

Συνταγή για ντιπ με Roquefort

Υλικά
  • 150 γρ. Roquefort
  • 2,5 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
  • ½ κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 πρέζα τριμμένο σκόρδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση

Σε ένα γυάλινο μπολ ή σε ένα σκεύος για σουφλέ, λιώνουμε με πιρούνι το Roquefort, προσθέτουμε το γιαούρτι, την πάπρικα και το σκόρδο, ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πλάι σε κριτσίνια, sticks σέλερι, καρότο ή αγγουράκι κομμένα σε λεπτές λωρίδες.

Chevre

Λευκό κατσικίσιο τυρί με χαρακτηριστική γεύση που παρασκευάζεται από παστεριωμένο ή μη γάλα, με την υφή και το άρωμά του να εξαρτώνται από την ωρίμανσή του. Είναι ένα από τα αγαπημένα τυριά της Αγγελικής και της αρέσει να το απολαμβάνει πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, σε σαλάτες αλλά και σε ζυμαρικά. Αν σας αρέσουν τα τελευταία, δοκιμάστε τη συνταγή της Αγγελικής για ζυμαρικά με μανιτάρια και κρεμώδη σάλτσα με Chevre!

Συνταγή για ζυμαρικά με Chevre και μανιτάρια

Υλικά
  • 250 γρ. ζυμαρικά της αρεσκείας σας
  • 200 γρ. λευκά μανιτάρια (σαμπινιόν ή παριζιάνικα)
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • 1 κλωναράκι φρέσκο δενδρολίβανο
  • 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 200 γρ. Chevre
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 3-4 κ.σ μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση
  1. Σε άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά 2’ λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους.
  2. Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το δενδρολίβανο.
  3. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, πιπέρι και τη γλυκιά πάπρικα και σβήνουμε με το κρασί.
  4. Ρίχνουμε μέσα το τυρί σε κομμάτια και 1-2 κουτάλες από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά, ανακατεύοντας μέχρι να χυλώσει η σάλτσα.
  5. Προσθέτουμε το ξύσμα και τα ζυμαρικά, τα αφήνουμε να πάρουν όλα μαζί μία βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό σε σερβίρουμε με άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Raclette

Παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα, έχει στρογγυλό ή τετράγωνο σχήμα, σκληρό περίβλημα και ελαφρώς κολλώδη υφή. Έχει δώσει το όνομά του στο φημισμένο και πεντανόστιμο Ελβετικό πιάτο Raclette (ψητές πατάτες με λιωμένο Raclette), αλλά και στην επιτραπέζια ηλεκτρική ψηστιέρα Raclette που προσφέρει μία μοναδική εμπειρία δείπνου (πρόκειται για μία συσκευή 2 επιπέδων: στον κάτω «όροφο» μπορεί κανείς να λιώσει τυριά στις ειδικές υποδοχές, ενώ ο επάνω «όροφος» χρησιμεύει για το ψήσιμο λαχανικών και κρεάτων). Και αφού γνωρίσαμε το Raclette λίγο καλύτερα, πάμε να το χρησιμοποιήσουμε σε ένα πιάτο που θα σας ενθουσιάσει!

Συνταγή για μοσχαρίσιο φιλέτο με λιωμένο Raclette, σερβιρισμένο σε φρυγανισμένο ψωμί

Υλικά
  • 1 μοσχαρίσιο φιλέτο περίπου 200 γρ.
  • 1 κ.σ βούτυρο
  • 1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • ½ μπαγκέτα
  • Μουστάρδα Dijon
  • 100-150 γρ. Raclette

Εκτέλεση
  1. Σκουπίζουμε καλά το φιλέτο με χαρτί κουζίνας και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  2. Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, το θυμάρι και τα φιλετάκια, τα ψήνουμε για 1-2’ από κάθε πλευρά και αλατοπιπερώνουμε.
  3. Κόβουμε τη μπαγκέτα στη μέση, αλείφουμε κάθε πλευρά με μουστάρδα Dijon, τακτοποιούμε πάνω τα φιλετάκια και πάνω από τα φιλέτα τοποθετούμε το τυρί σε φέτες.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα, ψήνουμε τις μπαγκέτες για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και σερβίρουμε αμέσως.

Και πώς «κλείνουμε» αυτό το υπέροχο γεύμα; Με Brie και σαμπάνια! Το Brie προέρχεται από την ομώνυμη περιοχή της Γαλλίας, παρασκευάζεται από πλήρες ή ημι-αποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα, είναι πολύ μαλακό με βουτυράτο άρωμα και πλούσια γεύση και θεωρείται η «Βασίλισσα των τυριών».

Το μικρό μας «ταξίδι» στα γαλλικά τυριά Roquefort, Chevre, Raclette και Brie με «ξεναγό» την chef Αγγελική Τσουκαλά, έφτασε στο τέλος του. Ελπίζουμε να κεντρίσαμε το ενδιαφέρον σας και να σας ανοίξαμε την όρεξη, ώστε να δοκιμάσετε κάποια από τις παραπάνω συνταγές. Αν θέλετε να μάθετε με ποια κρασιά ταιριάζουν τα τυριά για τα οποία μιλήσαμε σήμερα, κάντε κλικ εδώ και συνεχίστε τη μελέτη!

À tout à l’heure!