ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΜΕ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΓΕΥΣΗ ΙΣΠΑΝΙΑΣ!

Το σημερινό μας blog post έχει γεύση και άρωμα Ισπανίας! Σήμερα, λοιπόν, θα μιλήσουμε για τα διάσημα tapas (τάπας), θα εξηγήσουμε τη διαφορά τους από τα pintxos (πίντσος), θα σε καθοδηγήσουμε για να φτιάξεις ένα εντυπωσιακό πλατό που μπορεί να περιλαμβάνει και τα δύο και θα σου δώσουμε δύο εύκολες συνταγές για κόκκινη και λευκή sangria (σαγκρία), το ολόδροσο ισπανικό κοκτέιλ από κρασί και φρούτα που θα γίνει το αγαπημένο σου φέτος το καλοκαίρι!

Ξεκινάμε από τα tapas, τα οποία είναι μικρά ορεκτικά που σερβίρονται κρύα ή ζεστά σε όλα, σχεδόν, τα μπαρ της Ισπανίας ως συνοδευτικά για το κρασί ή την μπύρα. Για τους Ισπανούς, τα tapas αποτελούν ένα δημοφιλές σνακ, τόσο μικρό και τόσο νόστιμο, που τους ανοίγει την όρεξη για το βραδινό τους γεύμα.

Ιστορίες γύρω από την προέλευση των tapas υπάρχουν πολλές. Εμείς επιλέξαμε να μοιραστούμε μαζί σου τις δύο πιο γνωστές. Σύμφωνα με την πρώτη, τα tapas ήταν φέτες από ψωμί ή κρέας και χρησιμοποιούνταν στις ταβέρνες της Ανδαλουσίας για να καλύπτουν τα ποτήρια των θαμώνων, προστατεύοντας τα ποτά τους από τις διψασμένες επιδρομές ενοχλητικών εντόμων. Η κυριολεκτική, άλλωστε, σημασία της λέξης “tapa” είναι καπάκι! Σύμφωνα με τη δεύτερη ιστορία, τα tapas ήταν μία επινόηση του Αλφόνσου Ι’ του Σοφού (1221-1284), βασιλιά της Καστίλης, ο οποίος εξέδωσε διαταγή το κρασί στις ταβέρνες να συνοδεύεται πάντα από μεζεδάκια, έτσι ώστε οι θαμώνες να πίνουν, μεν, περισσότερο, χωρίς, όμως, να μεθούν τόσο εύκολα, χωρίς, δηλαδή, να γίνονται τάπα ή φέσι! Πράγματι σοφός ο βασιλιάς!

Τα tapas μπορεί να είναι ο,τιδήποτε: ένα μπολάκι με ελιές ή λαχανικά τουρσί, ένα πιατάκι με κύβους Manchego ή φέτες Jamon, ακόμα και μία πολύ μικρή μερίδα κανονικού φαγητού.

Εκτός από τα παγκοσμίως γνωστά tapas, υπάρχουν και τα pintxos, μικρά ορεκτικά που επίσης σερβίρονται κρύα ή ζεστά, μόνο, όμως, στη χώρα των Βάσκων. Οι βασικές διαφορές των pintxos από τα tapas είναι οι εξής:

  1. Eίναι πολύ πιο σύνθετα στην παρασκευή, την εμφάνιση και τη γεύση τους.
  2. Σερβίρονται πάντα πάνω σε μία φέτα ψωμιού και
  3. Τρώγονται με οδοντογλυφίδα.

Όπως και τα tapas, τα pintxos συνοδεύουν το κρασί ή την μπύρα και τρώγονται πριν από το βραδινό γεύμα.

Τώρα που γνωρίζεις τις ομοιότητες και τις διαφορές των tapas και των pintxos, θα σου δείξουμε πώς να συνθέσεις ένα εντυπωσιακό πλατό με πεντανόστιμα tapas εύκολα και γρήγορα, συνοδεύοντας το κρασί ή την μπύρα σου και προσφέροντας σε εσένα και τους φίλους σου μία ξεχωριστή εμπειρία με έμπνευση από την Ισπανία.

Υλικά που θα χρειαστείς (για 1 πλατό 4 ατόμων)

  • 1 χωριάτικη μπαγκέτα
  • 250 γρ. Queso Manchego (ημίσκληρο τυρί από πλήρες πρόβειο γάλα, που παράγεται στην περιοχή La Mancha, την πατρίδα του Δον Κιχώτη)
  • 250 γρ. Majonero (μαλακό τυρί από κατσικίσιο γάλα, που παράγεται στα Κανάρια Νησιά και η φλούδα του αλείφεται με ελαιόλαδο και πάπρικα)
  • 250 γρ. La Serena (κρεμώδες τυρί από πρόβειο γάλα, με κηρώδη φλούδα)
  • 100 γρ. jamon Serrano (χαμόν σεράνο, ορεινό ζαμπόν από χοιρινό μπούτι)
  • 100 γρ. jamon Iberico (χαμόν ιμπέρικο, ζαμπόν από μαύρους Ιβηρικούς χοίρους)
  • 100 γρ. chorizo (τσορίθο, είδος λουκάνικου από ψιλοκομμένα κομμάτια χοιρινού και χοιρινού λίπους, καρυκευμένο με πάπρικα και αλάτι)
  • 300 γρ. λαχανικά τουρσί (αγγουράκια, ελιές, πιπεριές κτλ.)
  • 200 γρ. φρέσκα σταφύλια ή φραγκοστάφυλα και μύρτιλα
  • 200 γρ. αποξηραμένα φρούτα (σύκα και χουρμάδες, τους οποίους μπορείς να γεμίσεις με τυρί La Serena ή κάποιο άλλο κρεμώδες τυρί)
  • 200 γρ. καπνιστά αμύγδαλα
  • 250 γρ. σάλτσα Romesco
  • 150 γρ. chutney σύκου

Αφού συγκεντρώσεις όλα τα υλικά στον πάγκο σου, επιλέγεις ένα μεγάλο πλατό ή μία μεγάλη πιατέλα και αρχίζεις να συνθέτεις το tapas board σου, τακτοποιώντας τα τρόφιμα ομοιόμορφα και γεμίζοντας τα κενά με αποξηραμένα και φρέσκα φρούτα, όπως βλέπεις στην παρακάτω φωτογραφία. Το αποτέλεσμα; Πλούσιο και εντυπωσιακό!

Αν θέλεις να φτιάξεις σπιτική σάλτσα Romesco, μπορείς να ακολουθήσεις την παρακάτω συνταγή, η εκτέλεση της οποίας θα σου πάρει μόλις 10 λεπτά.

Και για να ολοκληρώσεις την εμπειρία, σου προτείνουμε να φτιάξεις κόκκινη ή λευκή sangria, το δροσερό και απόλυτα καλοκαιρινό μεσογειακό κοκτέιλ με κόκκινο ή λευκό κρασί και φρέσκα φρούτα. Και το καλύτερο; Η εκδοχή που σου προτείνουμε δεν έχει γραμμάριο ζάχαρης ή άλλης γλυκαντικής ουσίας!

Κόκκινη Sangria

Υλικά που θα χρειαστείς

  • 750 ml (1 μπουκάλι) Ισπανικό κόκκινο κρασί (π.χ. Rioja ή Tempranillo)
  • 60 ml λικέρ πορτοκάλι
  • Χυμό από μισό πορτοκάλι
  • Μισό πορτοκάλι, πλυμένο και κομμένο σε κύβους (με τη φλούδα)
  • Μισό πράσινο μήλο, πλυμένο και κομμένο σε κύβους (με τη φλούδα)
  • Μισό λεμόνι, πλυμένο και κομμένο σε κύβους (με τη φλούδα)
  • 250 ml ανθρακούχο νερό (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Βάζεις όλα τα υλικά, εκτός από το ανθρακούχο νερό, σε μία μεγάλη κανάτα και ανακατεύεις καλά.
  2. Σκεπάζεις με μεμβράνη ή ένα ελαστικό καπάκι σιλικόνης και αφήνεις στο ψυγείο για 4-5 ώρες να κρυώσει καλά.
  3. Σερβίρεις τη sangria σε βάζα, χαμηλά ποτήρια ή ποτήρια κρασιού, προσθέτοντας, προαιρετικά, λίγο ανθρακούχο νερό για ένα πιο fizzy αποτέλεσμα.

Λευκή Sangria

Υλικά που θα χρειαστείς

  • 750 ml (1 μπουκάλι) Ισπανικό λευκό κρασί (π.χ. Albariño)
  • 60 ml λικέρ πορτοκάλι
  • Χυμό από μισό πορτοκάλι
  • Μισό πράσινο μήλο, πλυμένο και κομμένο σε κύβους (με τη φλούδα)
  • 100 γρ. φράουλες, πλυμένες και κομμένες στη μέση (ή στα 4 αν είναι μεγάλες)
  • 100 γρ. μύρτιλα, πλυμένα
  • 1 κ.γλ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 250 ml ανθρακούχο νερό (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Βάζεις όλα τα υλικά, εκτός από το ανθρακούχο νερό, σε μία μεγάλη κανάτα και ανακατεύεις καλά.
  2. Σκεπάζεις με μεμβράνη και αφήνεις στο ψυγείο για 4-5 ώρες να κρυώσει καλά.
  3. Σερβίρεις τη sangria σε βάζα, χαμηλά ποτήρια ή ποτήρια κρασιού, προσθέτοντας, προαιρετικά, λίγο ανθρακούχο νερό για ένα πιο fizzy αποτέλεσμα.

Salud y buen apetito! (Στην υγειά σου και καλή όρεξη!) Ελπίζουμε να απολαύσεις όσο κι εμείς αυτό το σύντομο αλλά νόστιμο ταξίδι στη χώρα των τάπας, των πίντσος και της σαγκρίας!