ΕΧΕΙΣ ΦΟΡΜΑ MUFFINS; ΔΕΣ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ!

Λίγο πριν το Πάσχα, είχαμε γράψει για τα 10 πιο χρήσιμα εργαλεία κουζίνας. Θυμάσαι ποιο εργαλείο ήταν από τα πρώτα στη λίστα μας; Η φόρμα για muffins! Αν δεν καταφέραμε να σε πείσουμε τότε, θα το κάνουμε σήμερα, δείχνοντάς σου τις δυνατότητες της φόρμας αυτής, που δεν περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο στην παρασκευή muffins και cupcakes. Χρησιμοποιώντας μία μεγάλη και μία μικρή φόρμα σιλικόνης, φτιάξαμε αφράτες ομελέτες, πρωτότυπα πιτσάκια και λαχταριστά “μπολάκια” βρώμης, με λίγα υλικά και το κυριότερο, εύκολα και γρήγορα! Πάρε ιδέες, άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη και φτιάξε τα δικά σου ευφάνταστα σνακς!

#1 Ατομικές ομελέτες με τυρί cheddar, λουκάνικο και σπανάκι

Υλικά για 6 ομελέτες

  • 3 λουκάνικα κοτόπουλου (ή γαλοπούλας ή Φρανκφούρτης)
  • 5 ασπράδια αυγών
  • 2 ολόκληρα αυγά
  • 60 ml γάλα, πλήρες
  • 60 ml σπανάκι, χοντροκομμένο
  • 60 ml τυρί cheddar, τριμμένο
  • Αλάτι & Πιπέρι
Μέθοδος εκτέλεσης
  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς (στις αντιστάσεις).
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ψήνεις τα λουκάνικα χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Μόλις είναι έτοιμα, τα κόβεις σε λεπτές φέτες και τα αφήνεις στην άκρη.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάς με αυγοδάρτη τα ασπράδια και τα αυγά. Προσθέτεις το γάλα, αλάτι, πιπέρι και τελευταίο το σπανάκι και ανακατεύεις.
  • Μοιράζεις το μίγμα στις θήκες της φόρμας.
  • Προσθέτεις το λουκάνικο και ρίχνεις από πάνω το τυρί.
  • Ψήνεις τις ομελέτες για 20 λεπτά, αφήνεις να κρυώσουν λίγο, τις βγάζεις από τη φόρμα και σερβίρεις.

#2 Ατομικά πιτσάκια με παρμεζάνα, μοτσαρέλα και τσορίθο

Υλικά για 12 πιτσάκια

  • 4 τορτίγιες ολικής άλεσης
  • 12 κ.σ. σάλτσα ντομάτας
  • 60 ml παρμεζάνα, τριμμένη
  • 200 ml μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 6 φέτες τσορίθο (ή άλλο πικάντικο αλλαντικό)
  • Πιπέρι
  • Ρήγανη
Μέθοδος εκτέλεσης
  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 220 βαθμούς (στις αντιστάσεις).
  • Χρησιμοποιώντας ένα στρογγυλό κουπάτ διαμέτρου 7-8 εκ., κόβεις 3 δίσκους από κάθε τορτίγια και τους τοποθετείς μέσα στις θήκες της φόρμας (δες το 2ο βήμα στην παρακάτω φωτογραφία).

  • Σε ένα μπολ, αναμιγνύεις τη σάλτσα ντομάτας, την παρμεζάνα, λίγο πιπέρι και λίγη ρήγανη.
  • Ρίχνεις σε κάθε τορτίγια 1 κ.σ. από το μίγμα.
  • Μοιράζεις τη μοτσαρέλα και το τσορίθο.
  • Ψήνεις για 15 περίπου λεπτά, αφήνεις να κρυώσουν, βγάζεις τα πιτσάκια από τη φόρμα και σερβίρεις.

#3 Μπολάκια βρώμης γεμάτα ενέργεια

Υλικά για 12 μπολάκια

  • 2 ασπράδια αυγών
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 30 ml σιρόπι αγαύης (ή maple syrup)
  • 250 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 30 γρ. λιναρόσπορος
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1,5 κ.γλ. baking powder
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 375 ml γάλα με 1,5% λιπαρά

Toppings που μπορούν να χρησιμοποιηθούν: σταγόνες μαύρης σοκολάτας, χοντροκομμένοι ξηροί καρποί, σταφίδες, cranberries, φρέσκα blueberries, ταχίνι, φυστικοβούτυρο κτλ.

Μέθοδος εκτέλεσης
  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς (στις αντιστάσεις).
  • Σε ένα μπολ, ανακατεύεις τα ασπράδια των αυγών, τη βανίλια και το σιρόπι αγαύης.
  • Προσθέτεις τη βρώμη, τον λιναρόσπορο, το αλάτι, το baking powder, την κανέλα και τελευταίο το γάλα, ανακατεύοντας καλά.
  • Μοιράζεις το μίγμα τις θήκες της φόρμας και βάζεις από πάνω τα toppings της επιλογής σου.
  • Ψήνεις για 20 περίπου λεπτά, αφήνεις να κρυώσουν, ξεφορμάρεις και σερβίρεις.