Σπανακι, αγαπη μου

Με τον κορωνοϊό να έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε πολλούς από εμάς, το σημερινό μας θέμα ασχολείται με ένα «θαυματουργό» λαχανικό που συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού μας από ιούς και μικρόβια. Ο λόγος για το σπανάκι, ένα super food που βρίσκουμε όλο τον χρόνο, αλλά απολαμβάνουμε φρέσκο την άνοιξη και το φθινόπωρο (Μάρτιο έως Μάιο και Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο). Προφανώς και δεν θα γίνουμε Ποπάι αν το τρώμε τακτικά, θα εξασφαλίσουμε, όμως, πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας.

Καταρχήν, το σπανάκι είναι από τα λαχανικά που έχουν λίγες θερμίδες, αλλά υψηλή διατροφική αξία. 100 γραμμάρια σπανάκι έχουν μόλις 23 θερμίδες, αλλά πλούσιες φυτικές ίνες, οι οποίες μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι, αλλά και να χωνεύουμε ευκολότερα 😉 Το σπανάκι είναι, επίσης, πλούσιο σε βιταμίνες Α, B, C και Κ, μαγγάνιο, σίδηρο και μαγνήσιο, οπότε η συχνή κατανάλωσή του ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και καρδιοπροστατευτική δράση, βοηθά στη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού μας συστήματος, βελτιώνει την όραση και χαρίζει λαμπερό δέρμα και γερά κόκκαλα. Τι άλλο θέλουμε από ένα λαχανικό, δηλαδή; Α! Το σπανάκι έχει κι ένα μυστικό: δεν πρέπει να μαγειρεύεται πολλή ώρα, γιατί χάνει σημαντικό μέρος από τα θρεπτικά συστατικά του. Αφού, λοιπόν, μάθαμε (σχεδόν) τα πάντα για το σπανάκι και αφού είναι ο μήνας του, πάμε να ετοιμάσουμε τρεις πανεύκολες και πολύ θρεπτικές συνταγές για όλες τις ώρες!

#1: Ομελέτα με σπανάκι και λευκό τυρί (επιλογής σας)

Υλικά για την ομελέτα

  • 4 μεγάλα αυγά
  • 2 κ.σ. γάλα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Υλικά για τη γέμιση

  • 50ml ελαιόλαδο
  • ½ κιλό φρέσκο σπανάκι, πλυμένο και καθαρισμένο (προσοχή στο χρώμα, να είναι σκούρο πράσινο!)
  • 100γρ. λευκό τυρί της αρεσκείας μας (φέτα, ανθότυρο, κατσικίσιο, μανούρι κτλ.)
  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε μικρά καρέ
  • ½ ματσάκι άνηθος
  • Αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση

Γέμιση: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σπανάκι για 3-5 λεπτά. Προσθέτουμε το λευκό τυρί της αρεσκείας μας, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Ομελέτα: Σε ένα μπολ χτυπάμε με τον αυγοδάρτη τα αυγά με το γάλα και το αλατοπίπερο. Σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα των αυγών. Ψήνουμε για 3-5 λεπτά, με κλειστό το καπάκι, για να ψηθεί η ομελέτα και από πάνω.

Βγάζουμε την ομελέτα από το τηγάνι, τοποθετούμε τη γέμιση στη μία πλευρά, διπλώνουμε στα δύο και σερβίρουμε.

#2: Σαλάτα σπανάκι με κατσικίσιο τυρί και cranberries

Υλικά

  • 200γρ. σπανάκι, πλυμένο και καθαρισμένο (προσοχή στο χρώμα, να είναι σκούρο πράσινο!)
  • 50γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
  • 50γρ. cranberries
  • 150γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί

Για το dressing

  • 3κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2κ.σ. βαλσάμικο
  • 3κ.σ. χυμό πορτοκάλι
  • 2κ.γλ. ξύσμα από πορτοκάλι
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Σε τοστιέρα ή σαντουϊτσιέρα, ψήνουμε το κατσικίσιο τυρί για λίγα λεπτά, μέχρι να σχηματίσει μία ωραία, χρυσαφένια κρούστα. Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ ανακατεύουμε ελαφρά το σπανάκι με τα καρύδια και τα cranberries, τοποθετώντας από πάνω το ψημένο τυρί. Σε ένα γυάλινο βαζάκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το dressing, περιχύνουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε.

#3: Detox smoothie με σπανάκι

Υλικά

  • 2 μπανάνες
  • 1 μήλο
  • 1 κούπα φύλλα από σπανάκι (προσοχή στο χρώμα, να είναι σκούρο πράσινο!)
  • 1 lime ή 1 λεμόνι ή 1 πορτοκάλι
  • Λίγο νερό

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες, καθαρίζουμε το μήλο, κόβουμε σε κομμάτια και ρίχνουμε τα φρούτα στο blender. Προσθέτουμε το σπανάκι αφού το πλύνουμε καλά. Στύβουμε το lime (ή το λεμόνι ή το πορτοκάλι), προσθέτουμε λίγο νερό, ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το smoothie μας και σερβίρουμε σε φαρδύ βάζο με χρωματιστό καλαμάκι!

 

Εξαιρετικά ωφέλιμο για τον οργανισμό.

Τρώγεται ΚΑΙ πίνεται, ωμό ΚΑΙ μαγειρεμένο.

Το βρίσκουμε εύκολα, όλο τον χρόνο.

Είναι υγιεινό και πεντανόστιμο.

Τι περιμένετε; Βάλτε το σήμερα στη διατροφή σας!

Δείτε εδώ το video με τις συνταγές!