5 tips για οσους δουλευουν απο το σπιτι

Και ξαφνικά, αρκετοί εργαζόμενοι δουλεύουν από το σπίτι, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι μετακινήσεις και να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού COVID-19. Ωραίο να δουλεύει κανείς από το σπίτι, αλλά τι γίνεται όταν στο σπίτι μένουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας; Προφανώς δεν έχουν όλοι γραφείο στο σπίτι ή κάποιον χώρο για να απομονωθούν και να δουλέψουν απερίσπαστοι. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να διαχειριστούμε τη νέα κατάσταση, ώστε να είμαστε παραγωγικοί στη δουλειά μας, διατηρώντας την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική μας ζωή; 5 tips για να τα καταφέρουμε!

#1 Δημιουργούμε τον δικό μας χώρο εργασίας: Ξεχνάμε “κοινόχρηστους” και “πολυσύχναστους” χώρους του σπιτιού, όπως η κουζίνα και το σαλόνι. Είναι πρακτικά αδύνατο να συγκεντρωθούμε, με άλλους δίπλα μας να μαγειρεύουν, να τρώνε, να παίζουν, να βλέπουν τηλεόραση ή να συζητούν. Με τη συμφωνία των υπόλοιπων μελών της οικογένειάς μας, φτιάχνουμε ένα αυτοσχέδιο “γραφείο”, που μπορεί να είναι ακόμα και μια μικρή επιφάνεια εργασίας μέσα στην κρεβατοκάμαρα. Δεν έχει σημασία πού θα βρίσκεται το νέο μας γραφείο ή πόσο μεγάλο θα είναι, αρκεί να είναι δικό μας, ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε με ησυχία κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο σπίτι.

#2 Μπαίνουμε σε πρόγραμμα: Είναι απαραίτητο να οργανώσουμε τον χρόνο μας σωστά, έτσι ώστε να είμαστε παραγωγικοί και συνεπείς στις επαγγελματικές υποχρεώσεις μας, αλλά να αφιερώνουμε και χρόνο στις δουλειές του σπιτιού και την οικογένειά μας. Ανάλογα με τις εργασίες μας κάθε μέρα, διαμορφώνουμε το ημερήσιο πρόγραμμά μας, έτσι ώστε να δουλεύουμε όσο χρειάζεται και να μας μένει χρόνος για άλλες δραστηριότητες μέσα στο σπίτι. Έτσι, θα παραμείνουμε δημιουργικοί, θα έχουμε λιγότερο άγχος και θα κοιμόμαστε πιο ήσυχοι το βράδυ. Και δεν ξεχνάμε να κοιμόμαστε αρκετά, για να είμαστε ξεκούραστοι, διαυγείς και γεμάτοι ενέργεια.

#3 Δείχνουμε αλληλοσεβασμό: Ζητάμε από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μας να μη διακόπτουν την εργασία μας (εκτός και αν υπάρχει σοβαρός λόγος, προφανώς), δείχνοντας σεβασμό και κατανόηση. Κι εμείς, όμως, από την πλευρά μας, δεν ξεχνάμε τους υπόλοιπους ρόλους μας μέσα στο σπίτι, δείχνοντας σεβασμό στις ανάγκες των άλλων και τις προσδοκίες τους από εμάς και κατανοώντας ότι μας χρειάζονται. Ειδικά τώρα.

#4 Κάνουμε διαλείμματα όταν χρειάζεται: Το είπαμε από την αρχή. Το να δουλεύουμε από το σπίτι μπορεί να είναι μία νέα κατάσταση, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την οικογένειά μας. Ενδέχεται να αγχωθούμε, να μας πιάσει πανικός, να χάσουμε την υπομονή μας. Γι’αυτό, επιτρέπουμε στον εαυτό μας μικρά, τονωτικά διαλείμματα που θα μας βοηθήσουν να ηρεμήσουμε, να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και να συνεχίσουμε.

# Είμαστε ευέλικτοι: Αν κάποια στιγμή εμείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς μας δεν μπορεί, για τον οποιονδήποτε λόγο, να ακολουθήσει το πρόγραμμα που έχουμε από κοινού συμφωνήσει, δεν πειράζει. Ο κόσμος δεν θα χαθεί αν κάνουμε κάτι αργότερα. Ας είμαστε ευέλικτοι, αντιμετωπίζοντας τα απρόοπτα με ειλικρίνεια και θετική διάθεση, ώστε να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που ενδεχομένως θα προκύψουν.

Αν δουλεύετε κι εσείς από το σπίτι, ακολουθήστε τις 5 αυτές απλές συμβουλές. Είναι δοκιμασμένες και σίγουρα θα σας βοηθήσουν!