FRENCH CHEESE & WINE PAIRING ΜΕ ΤΗΝ CHEF ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΣΟΥΚΑΛΑ!

Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Γαλλοφωνίας και με “ξεναγό” την chef Αγγελική Τσουκαλά, “ταξιδεύουμε” στον γευστικό κόσμο τεσσάρων αγαπημένων της γαλλικών τυριών (Roquefort, Chevre, Raclette και Brie) και μαθαίνουμε να τα συνδυάζουμε με εκλεκτά κρασιά, δημιουργώντας ξεχωριστές στιγμές καθημερινής απόλαυσης!

Roquefort με γλυκά φρουτώδη κρασιά

Τα γλυκά και τα φρουτώδη κρασιά αποτελούν δύο έννοιες που πολύ συχνά συγχέουμε. Για να τις ξεκαθαρίσουμε, αρκεί να θυμόμαστε ότι η γλυκύτητα ενός κρασιού σχετίζεται με την περιεκτικότητά του σε σάκχαρα, ενώ τα φρουτώδη χαρακτηριστικά συνδέονται με τα αρώματα των κρασιών και διαφέρουν ανάλογα με τις ποικιλίες σταφυλιών και τις μεθόδους οινοποίησης που χρησιμοποιούνται. Συνεπώς, φρουτώδες δεν σημαίνει γλυκό αλλά αρωματικό και αρωματικό μπορεί να είναι και ένα ξηρό κρασί.

Στην περίπτωση του Roquefort, ένα τυρί με ιδιαίτερη γεύση και ελαφρώς πικρή επίγευση, τα γλυκά επιδόρπια κρασιά από ποικιλίες Moscato, Gewürztraminer, Late Harvest και Port συνιστούν την καταλληλότερη επιλογή, καθώς η γλυκύτητά τους εξισορροπεί τις πικρές νότες του τυριού, προσφέροντας μία ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία.

Chevre με Ασύρτικο ή Sauvignon Blanc

Ένα φρέσκο μαλακό τυρί με έντονη γεύση, όπως το Chevre, συνδυάζεται άψογα με αρωματικά λευκά κρασιά. Δοκιμάστε ένα ασυμβίβαστο Ασύρτικο από τη Σαντορίνη που είναι ο τόπος καταγωγής του, τόπος που μας δίνει εκλεκτά κρασιά με υψηλή οξύτητα. Αν προτιμάτε μία πιο κοσμοπολίτικη ποικιλία, μπορείτε να συδυάσετε το Chevre με ένα Sauvignon Blanc πλούσιο σε αρώματα τροπικών φρούτων, μία ιδιαίτερα χαρισματική ποικιλία που καλλιεργείται κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά του πλανήτη έχοντας κατακτήσει τον οινικό κόσμο.

Raclette με Merlot ή κόκκινα φρουτώδη κρασιά

Το κρεμώδες, πικάντικο και ελαφρώς όξινο Raclette ταιριάζει ιδανικά με λευκά κρασιά όταν συνδυάζεται με λαχανικά. Αν όμως συνδυαστεί με κρέας, όπως για παράδειγμα ένα μοσχαρίσιο φιλέτο, η καταλληλότερη επιλογή είναι αναμφισβήτητα το κόκκινο κρασί. Επιλέξτε ένα Merlot με βελούδινες τανίνες, ήπια οξύτητα και φρουτώδη αρώματα ή ένα Cabernet Sauvignon, μία από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες παγκοσμίως, με γεμάτο σώμα, μαλακές τανίνες και αρώματα κόκκινων φρούτων.

Brie με σαμπάνια και αφρώδεις οίνους

Brie. Η “Βασίλισσα των Τυριών”, όπως αποκαλείται, συνδυάζεται εξαιρετικά με σαμπάνια, τον αφρώδη οίνο που απολάμβαναν και έκαναν ευρέως γνωστό οι βασιλείς της Ευρώπης. Η σαμπάνια (champagne) έχει πάρει το όνομά της από την ομώνυμη περιοχή (Champagne – Καμπανία) της Βορειοανατολικής Γαλλίας και για την παραγωγή της χρησιμοποιούνται κυρίως οι ποικιλίες Pinot Noir, Chardonnay και Pinot Meunier. Η σαμπάνια συνοδεύει ιδανικά finger food, πλατό τυριών αλλά και όστρακα.

Όποιον από τους παραπάνω συνδυασμούς κι αν επιλέξετε, σας ευχόμαστε À votre santé!