ΕΞΥΠΝΑ TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΜΠΑΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΑΣ!

Οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) για την προστασία μας από τον ιό COVID-19 είναι απλές και ξεκάθαρες: μένουμε σπίτι, ειδικά αν εμφανίσουμε συμπτώματα ίωσης, κρατάμε αποστάσεις από τους συνανθρώπους μας, ειδικά αν βήχουν ή φτερνίζονται, πλένουμε τα χέρια μας συχνά και σχολαστικά και αποφεύγουμε να ακουμπάμε το πρόσωπό μας. Στην πράξη, το να μην ακουμπάμε το πρόσωπό μας αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολο απ’ό,τι ακούγεται. Είναι κάτι που κάνουμε ασυναίσθητα, όχι μία, ούτε δύο, ούτε καν τρεις, αλλά 23 (!) φορές την ώρα (!) σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα των ειδικών. Πώς μπορούμε, λοιπόν, αρχικά να ελέγξουμε, στη συνέχεια να περιορίσουμε και τελικά να σταματήσουμε κάτι που κάνουμε ασυνείδητα; Ακολουθώντας τα 4 έξυπνα tips που θα βρείτε παρακάτω!

#1 Γινόμαστε (πιο) παρατηρητικοί: Για ό,τι κάνουμε, είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα, υπάρχει κάποια αιτία. Για παράδειγμα, μπορεί να τρίβουμε τη μύτη μας από αμηχανία, το μάγουλό μας λόγω άγχους ή αγωνίας και τα μάτια ή το μέτωπό μας λόγω βαρεμάρας. Το να ξεκινήσουμε να παρατηρούμε πότε και γιατί ακουμπάμε το πρόσωπό μας, είναι το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη συνήθεια και να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να την περιορίσει και σταδιακά να τη σταματήσει.

#2 Κρατάμε τα χέρια μας απασχολημένα: Μπορούμε να επιστρατεύσουμε μπαλάκια αντι-στρές ή κάποιο άλλο μικροαντικείμενο που να μας υπενθυμίζει ότι βρίσκεται στα χέρια μας για να τα αποτρέψει από το να ακουμπήσουν το πρόσωπό μας. Μπορούμε, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε ένα σαπούνι ή μια κρέμα χεριών με ιδιαίτερο άρωμα, μία τακτική που λειτουργεί όπως τα βερνίκια κατά της ονυχοφαγίας. Μπορούμε, τέλος, να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας ώστε να ακουμπάμε κάποιο άλλο σημείο του σώματός μας (π.χ. τον ώμο μας), κάθε φορά που νιώθουμε την ανάγκη να ακουμπήσουμε το πρόσωπό μας.

#3 Ζητάμε βοήθεια (ή και όχι!): Μπορούμε να ζητήσουμε από τους οικείους μας να μας “κάνουν παρατήρηση” κάθε φορά που μας βλέπουν να κάνουμε την “απαγορευμένη” κίνηση ή, αν δεν θέλουμε βοήθεια από άλλους, να βάλουμε τακτικές υπενθυμίσεις στο κινητό μας, ώστε σιγά-σιγά να εγκαταλείψουμε τη συνήθεια αυτή. Η τακτική αυτή θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματική, αν χρησιμοποιήσουμε έναν ιδιαίτερα ενοχλητικό ήχο!

#4 Έχουμε πάντα μαζί μας χαρτομάντηλα: Τα χαρτομάντηλα γίνονται κυριολεκτικά “δεύτερο δέρμα” μας. Κάθε φορά που νιώθουμε την ανάγκη να ξύσουμε ένα σημείο του προσώπου μας που μας φαγουρίζει, να τρίψουμε τη μύτη και τα μάτια μας ή να διορθώσουμε τα γυαλιά μας, δίνουμε αυτόματα εντολή στον εαυτό μας να χρησιμοποιήσει ένα χαρτομάντηλο καλύπτοντας το χέρι μας. Αν θέλουμε να φτερνιστούμε και δεν έχουμε μαζί μας χαρτομάντηλα, τότε χρησιμοποιούμε τον αγκώνα μας, για να εμποδίσουμε τη μετάδοση των σταγονιδίων στους γύρω μας.

Όλα αυτά προφανώς και δεν μας απασχολούσαν στην προ-κορονοϊού εποχή και είναι πραγματικά δύσκολο να σταματήσουμε κάτι που, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, κάνουμε τόσο συχνά μέσα στη μέρα. Με πειθαρχία και εκπαίδευση, όμως, είναι σίγουρο πως θα τα καταφέρουμε, έχοντας πάντα κατά νου ότι με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

ο παραπάνω κείμενο έχει βασιστεί σε αγγλόφωνα άρθρα των μέσων: www.nytimes.com, www.psychologytoday.com,  www.cnn.com και www.health.com.