10 τροφες που σου φτιαχνουν τη διαθεση!

Η σχέση της διατροφής με την υγεία δεν είναι κάτι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Ήδη από τον 4ο π.Χ. αιώνα, ο “Πατέρας της Ιατρικής” Ιπποκράτης δίδασκε “φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας”. Σήμερα, ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη Διατροφική Ψυχιατρική, έναν κλάδο που ερευνά πώς η διατροφή συνδέεται με τη λειτουργία του εγκεφάλου μας και πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά και τη διάθεσή μας. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν είναι απλό: όσο καλύτερη/ποιοτικότερη είναι η τροφή που δίνουμε στον εγκέφαλό μας, τόσο καλύτερη είναι η λειτουργία του και η διάθεσή μας. Το ίδιο δεν συμβαίνει, άλλωστε, και στον κινητήρα του αυτοκινήτου μας; Η “καλή βενζίνη” διασφαλίζει την καλή λειτουργία του, ενώ η “κακή βενζίνη” έχει ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του. Ποιες είναι, όμως, οι “καλές” και ποιες οι “κακές” τροφές; Καλές είναι οι τροφές που περιέχουν, για παράδειγμα, ακόρεστα λιπαρά (ωμέγα λιπαρά οξέα), όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια, ο ηλιόσπορος, ο κολοκυθόσπορος και το σουσάμι. Αντιθέτως, οι τροφές που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, όπως πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, σχεδόν όλα τα συσκευασμένα προϊόντα (ψωμιά, κέικ, μπισκότα κτλ.) και το πρόχειρο φαγητό (πίτσες, burgers κτλ.), χαρακτηρίζονται ως κακές.

Ο εγκλεισμός μας στο σπίτι, συχνά συνοδευόμενος από αισθήματα αβεβαιότητας, άγχους ή και βαρεμάρας, μπορεί να μας οδηγήσει στην “παγίδα” των κακών τροφών. Ένα κιλό παγωτό ή ένα γιγαντιαίο burger με τηγανητές πατάτες το βράδυ, μπορεί να μας κάνουν να νιώσουμε καλά τη στιγμή που τα τρώμε. Πώς θα νιώσουμε, όμως, το επόμενο πρωί; Αυτή ακριβώς είναι η παγίδα που πρέπει να αποφύγουμε. Με ποιον τρόπο; Επιλέγοντας τροφές που μας κάνουν καλό, μας δίνουν ενέργεια και μας φτιάχνουν τη διάθεση! Παρακάτω θα βρείτε μερικές από αυτές.

#1 Καφές: Απίστευτο; Κι όμως αληθινό! Ο καφές περιέχει πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας. Επιπλέον, μας δίνει ενέργεια στην καθημερινότητά μας, προστατεύει τα εγκεφαλικά μας κύτταρα, συνδέεται με τη μακροζωία, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι προστατεύει τις γυναίκες από την κατάθλιψη. Όλα αυτά, βέβαια, ισχύουν όταν η καθημερινή κατανάλωση καφέ είναι φυσιολογική.

#2 Καρύδια και αμύγδαλα: Πλούσια σε ωμέγα λιπαρά οξέα, είναι ευεργετικά για τον εγκέφαλο αλλά και για την καρδιά μας. Μπορείτε να τα φάτε ωμά σαν σνακ (με ή χωρίς αποξηραμένα φρούτα), να τα προσθέσετε στις σαλάτες σας (τα καρύδια ταιριάζουν πολύ με το σπανάκι και τα παντζάρια, ενώ τα αμύγδαλα με όλες τις πράσινες σαλάτες), στο γιαούρτι, στα δημητριακά σας ή να τα χρησιμοποιήσετε σε εύκολα και νόστιμα γλυκά, όπως μπάρες και παστέλια.

#3 Δημητριακά: Ένα μπολ με δημητριακά χωρίς ζάχαρη για πρωινό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, μας γεμίζει με θετική ενέργεια και δύναμη και μας κρατά χορτάτους μέχρι το μεσημέρι.

#4 Μπανάνες: Πλούσιες σε βιταμίνη Β6, οι μπανάνες μειώνουν τα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα που συνδέονται με τον έμμηνο κύκλο των γυναικών, ενώ το μαγνήσιο που περιέχουν μας βοηθά να χαλαρώσουμε.

#5 Μαύρη σοκολάτα: Περιέχει πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά και αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλό μας. Η σεροτονίνη είναι γνωστή και ως “χάπι της ευτυχίας”, γιατί παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεσή μας και συνδέεται με την ευεξία και την ευτυχία.

#6 Σπανάκι: Θυμάστε που είχαμε πει ότι το σπανάκι είναι ένα “θαυματουργό” λαχανικό; Ανάμεσα στα πολλαπλά οφέλη που έχει για τον οργανισμό μας, αυτό το super food βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού μας συστήματος.

#7 Αυγά: Πηγή πρωτεϊνών, τα αυγά είναι επιπλέον πλούσια σε χολίνη, μία ιδιαίτερα ευεργετική ουσία για τον οργανισμό μας, η οποία, μεταξύ άλλων, συμβάλλει και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης μας.

#8 Λιπαρά ψάρια: Η σαρδέλα, το σκουμπρί, η ρέγγα και ο σολομός είναι μερικά μόνο από τα ψάρια που, βάσει ερευνών, πρέπει να εντάξουμε στην εβδομαδιαία διατροφή μας (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα). Είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συνδέονται με τη σταθερότητα της διάθεσης και των συναισθημάτων μας.

#9 Ντομάτες: Το κόκκινο χρώμα τους οφείλεται στο λυκοπένιο, μία αντιοξειδωτική ουσία που φαίνεται να συνδέεται με τη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Το λυκοπένιο δεν βρίσκεται μόνο στις φρέσκες ντομάτες, αλλά και στις λιαστές, καθώς και στα κονσερβοποιημένα ντοματάκια. Το βρίσκουμε, επίσης, στις κόκκινες πιπεριές, στο καρπούζι και στο γκρέιπφρουτ.

#10 Κρασί: Γιατί ο εγκλεισμός θέλει και καλοπέραση! Ειδικά το κόκκινο κρασί περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, ευεργετικά για τον εγκέφαλο και την καρδιά μας. Πίνοντας κρασί, ακόμα και καθημερινά αλλά με μέτρο, η διάθεσή μας θα είναι σίγουρα πολύ καλύτερη!

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς η διατροφή επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας, μπορείτε να δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον video εδώ.