ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ!

Λοιπόν. Σήμερα θα κάνουμε μάθημα οικιακής οικονομίας και θα μιλήσουμε για την αποξήρανση τροφίμων, μία μέθοδο συντήρησης των τροφίμων που κερδίζει ολοένα και περισσότερο το κοινό.

Τι είναι η αποξήρανση

Η αποξήρανση είναι μία από τις παλαιότερες μεθόδους συντήρησης τροφίμων, όπως η συντήρηση σε αλάτι (παστά τρόφιμα) και η συντήρηση σε όξινο περιβάλλον (τρόφιμα τουρσί). Κατά την αποξήρανση, η υγρασία των τροφίμων αφαιρείται, ενώ οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά τους συμπυκνώνονται και διατηρούνται αναλλοίωτα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η αποξήρανση είναι μία φυσική διαδικασία που δεν απαιτεί την προσθήκη χημικών, αλατιού ή ζάχαρης. Γι’αυτό, αν είσαι φαν της υγιεινής διατροφής και θέλεις να καταναλώνεις ποιοτικά εποχιακά τρόφιμα, ένας αποξηραντής οικιακής χρήσης είναι ό,τι χρειάζεσαι για να συντηρείς τα τρόφιμα κάθε εποχής και να τα απολαμβάνεις όλο τον χρόνο. Πάμε, λοιπόν, να γνωρίσουμε πώς λειτουργεί ο αποξηραντής και να συζητήσουμε τα οφέλη και τις δυνατότητες της αποξήρανσης που είναι απεριόριστες!

Πώς λειτουργεί ο αποξηραντής

Ο αποξηραντής μας διαθέτει 5 δίσκους με ρυθμιζόμενο ύψος, δηλαδή 5 επίπεδα για ταυτόχρονη αποξήρανση. Αφού ολοκληρώσεις την προετοιμασία των τροφίμων που θέλεις να αποξηράνεις (θα μιλήσουμε γι’αυτήν παρακάτω!), τα κόβεις σε ομοιόμορφο σχήμα και μέγεθος, τα τοποθετείς στους δίσκους με ίση απόσταση μεταξύ τους, ρυθμίζεις τη θερμοκρασία και τον χρόνο και αφήνεις τον ζεστό, ξηρό αέρα να κάνει τη δουλειά του! Ο αέρας κινείται ανάμεσα στους δίσκους και μέσα σε λίγες ώρες, η διαδικασία ολοκληρώνεται και τα τρόφιμα είναι έτοιμα για αποθήκευση, αφού πρώτα κρυώσουν καλά.

Τα οφέλη των αποξηραμένων τροφίμων

Αποξηραντής Vicko 2

Τα αποξηραμένα τρόφιμα:

  • Αποτελούν μία από τις πιο υγιεινές επιλογές στη διατροφή μας, καθώς δεν περιέχουν αλάτι, γλυκαντικές ουσίες ή συντηρητικά.
  • Διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά, τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα τους για ασύγκριτα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα φρέσκα.
  • Μπορούν να καταναλωθούν με διαφορετικούς τρόπους: ως σνακ (π.χ., αποξηραμένα φρούτα ή τσιπς λαχανικών), αλλά και ως υλικά σε συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.
  • Δεν χρειάζονται ψύξη ή κάποια ειδική συσκευασία για την αποθήκευση και τη μεταφορά τους.

Τι μπορώ να αποξηράνω;

Αποξηραντής Vicko 3

Σχεδόν τα πάντα: Φρούτα, λαχανικά, μυρωδικά, βότανα, ακόμα και κρέας ή σόγια! Ο “χρυσός” κανόνας στην αποξήρανση είναι τα τρόφιμα να βρίσκονται στην εποχή τους για να είναι πλούσια σε αρώματα και γεύση. Και για να έχουν πλούσια αρώματα και γεύση, τα τρόφιμα πρέπει να είναι καλής ποιότητας.

Φρούτα

Αποξηραντής Vicko 4

Όπως είπαμε, είναι καλό να επιλέξεις φρούτα εποχής: μήλα διαφορετικών ποικιλιών, αχλάδια, ακτινίδια, δαμάσκηνα, σύκα, αλλά και ροδάκινα, νεκταρίνια ή μπανάνες. Πριν την αποξήρανση, πλένεις καλά τα φρούτα, αφαιρείς τη φλούδα όσων χρειάζεται, καθαρίζεις κοτσάνια και κουκούτσια και τα κόβεις σε ομοιόμορφες φέτες μεσαίου πάχους για να αποξηρανθούν σωστά και να διατηρήσουν τη γεύση τους. Πριν τοποθετήσεις τα φρούτα στους δίσκους του αποξηραντή, είναι καλό να τα ραντίσεις με χυμό λεμονιού για να διατηρηθεί το χρώμα τους. Διατηρούνται σε αεροστεγώς κλεισμένα γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία και αποθηκεύονται σε κλειστό χώρο χωρίς υγρασία ή ήλιο. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ποικιλοτρόπως, σκέτα ή με ξηρούς καρπούς ως σνακ, σε σαλάτες, σε κέικ και muffins, σε μπισκότα και μπάρες δημητριακών. Να θυμάσαι, όμως, πως ένα αποξηραμένο φρούτο έχει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με ένα φρέσκο, οπότε θέλει προσοχή και μέτρο!

Λαχανικά

Αποξηραντής Vicko 5

Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες και κολοκύθια (όσο τα προλαβαίνεις ακόμα!) Πατάτες ή γλυκοπατάτες. Μπρόκολα και κουνουπίδια. Λάχανα και παντζάρια. Κολοκύθες και καρότα. Κρεμμύδια και σκόρδα. Μανιτάρια διαφορετικών ποικιλιών. Αναρωτιέσαι αν μπορείς να αποξηράνεις ΟΛΑ αυτά; Ναι, μπορείς! Αυτό που πρέπει να προσέξεις κατά την προετοιμασία τους είναι πως όλα, εκτός από τα μανιτάρια, αφού καθαριστούν προσεκτικά, χρειάζονται 4-5’ ζεμάτισμα πριν κοπούν σε φέτες και τοποθετηθούν στους δίσκους του αποξηραντή. Ως προς την αποθήκευσή τους, ισχύουν όσα είπαμε παραπάνω για τα φρούτα. Πώς μπορείς να τα απολαύσεις; Ως σνακ ή συνοδευτικά κρασιού, μπύρας ή ποτού (π.χ., τσιπς λαχανικών), αλλά και σε συνταγές μαγειρικής αφού τα μουλιάσεις για λίγη ώρα (30-60’) πριν το μαγείρεμα.

Μυρωδικά και βότανα

Αποξηραντής Vicko 5

Άνηθος, μαϊντανός, κόλιανδρος, σχινόπρασο, βασιλικός, δυόσμος, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, δάφνη, αλλά και χαμομήλι, τσάι του βουνού, καλέντουλα, φασκόμηλο και μαντζουράνα. Μπορείς να αποξηράνεις ό,τι μυρωδικά και βότανα θέλεις, αρκεί να τα πλύνεις και να τα στεγνώσεις καλά πριν την αποξήρανση. Μετά την αποξήρανση, τα διατηρείς σε αεροστεγώς κλεισμένα γυάλινα δοχεία, απολαμβάνοντας τα αρώματά τους όλο τον χρόνο και για πολλά χρόνια!

ΚΑΙ κρέας!

Ήρθε η ώρα να γνωρίσεις το jerky, το αγαπημένο σνακ των αθλητών, αλλά και ένα τέλειο συνοδευτικό για μπύρα ή κόκκινο κρασί. Το jerky έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φτιάχνεται εύκολα, αποξηραίνοντας λεπτές φέτες μοσχαρίσιου κρέατος μαριναρισμένες σε μίγμα μπαχαρικών και μυρωδικών.

Μάθημα οικιακής οικονομίας, τέλος. Ελπίζουμε να λύσαμε τις απορίες σου («τι είναι αυτός ο αποξηραντής;») και να σε κατατοπίσαμε σχετικά με τα οφέλη και τις δυνατότητες της αποξήρανσης, μία από τις πιο εύκολες και οικονομικές μεθόδους συντήρησης τροφίμων. Δοκίμασέ την!