ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΣΚΟΥΠΑΣ: TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ

Ήρθε η ώρα να αγοράσεις καινούρια ηλεκτρική σκούπα, αλλά δεν ξέρεις ποια χαρακτηριστικά είναι σημαντικά, ώστε να επιλέξεις την κατάλληλη; Μην ανησυχείς. Σήμερα θα σου τα εξηγήσουμε όλα, με τρόπο απλό και κατανοητό και θα σου παρουσιάσουμε τους διαφορετικούς τύπους σκούπας που θα βρεις στο e-shop μας, ώστε να καταλάβεις ποιος τύπος καλύπτει τις ανάγκες σου. Ξεκινάμε!

Βασικά χαρακτηριστικά

Τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις πριν αγοράσεις μία ηλεκτρική σκούπα είναι η ισχύς, η απορροφητικότητα, η ενεργειακή κλάση και ο θόρυβος.

#1 Ισχύς: Η ισχύς του μοτέρ μετριέται σε Watt και είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό. Σε καμία περίπτωση, όμως, τα πολλά Watt δεν είναι ταυτόσημα με την αποδοτικότητα και την απορροφητικότητα μίας σκούπας. Οπότε, για να μην πέσεις στην παγίδα των πολλών Watt, ρίξε μια ματιά στην απορροφητικότητα της σκούπας που θέλεις να αγοράσεις, χαρακτηριστικό που σου δείχνει τις πραγματικές επιδόσεις της.

#2 Απορροφητικότητα: Η απορροφητικότητα αξιολογείται σε μία κλίμακα από το A έως το G (ABCDEFG) και σου δείχνει τις επιδόσεις της σκούπας σε σκληρά δάπεδα και χαλιά. Όσο πιο κοντά στο A, τόσο πιο μεγάλη είναι η απορροφητικότητα της σκούπας και τόσο περισσότερο χρόνο θα εξοικονομείς, αφού δεν θα χρειάζεται να σκουπίζεις το ίδιο σημείο πολλές φορές για να καθαρίσει. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσεις στις επιδόσεις μίας σκούπας σε χαλιά. Αν, για παράδειγμα, έχει αξιολογηθεί ως G, σημαίνει πως θα απορροφά μόνο το 70% περίπου της σκόνης.

#3 Ενεργειακή κλάση: Η ενεργειακή κλάση αξιολογείται με την ίδια κλίμακα που χρησιμοποιείται και για την απορροφητικότητα (ABCDEFG) και συνδέεται με την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Συνεπώς, όσο πιο κοντά στο A, τόσο πιο χαμηλή είναι η κατανάλωση μίας σκούπας και τόσο πιο χαμηλό το κόστος λειτουργίας της.

#4 Θόρυβος: Ο θόρυβος μετριέται σε dB και, αντίθετα με ό,τι μπορεί να έχεις ακούσει, δεν έχει καμία σχέση με την ισχύ ή την απορροφητικότητα μίας σκούπας. Επί της ουσίας, όσο πιο αθόρυβη είναι μία σκούπα, τόσο πιο πρακτική αποδεικνύεται καθημερινά, καθώς μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε ώρα της μέρας, χωρίς να ενοχλείς τους οικείους και τους γείτονές σου. Τι σημαίνει αθόρυβη; Σημαίνει μία σκούπα περίπου στα 75 dB.

Σακούλα ή κάδος;

Αφού, λοιπόν, ξεκαθαρίσαμε τα χαρακτηριστικά που είναι σημαντικά κατά την αγορά μίας ηλεκτρικής σκούπας, πάμε να απαντήσουμε σε ένα “φλέγον” ερώτημα: με σακούλα ή με κάδο; Ποια σκούπα είναι καλύτερη; Από τη μία πλευρά, οι σακούλες πρέπει να αντικαθίστανται κάθε φορά που γεμίζουν, κάτι που επηρεάζει την απορροφητικότητά τους και συνεπάγεται αφενός έξοδα και αφετέρου απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας σκόνης κατά την αντικατάσταση. Οι κάδοι από την άλλη, αδειάζονται, πλένονται και επανατοποθετούνται εύκολα και γρήγορα. Και ενώ οι σκούπες με κάδο είναι λίγο πιο ακριβές, συνήθως αποδεικνύονται μία καλή μακροπρόθεσμη επένδυση. Οπότε, βάλε σε μία νοητή ζυγαριά τα δεδομένα και αποφάσισε. It’s up to you!

Ποιος τύπος σκούπας καλύπτει τις ανάγκες σου;

Μιλήσαμε για τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν την αγορά μίας ηλεκτρικής σκούπας, προσπαθήσαμε να τοποθετηθούμε στο δίλημμα “σακούλα ή κάδος” και σου αποκαλύψαμε τα μυστικά της κυκλωνικής τεχνολογίας. Τώρα θα μιλήσουμε για τις ανάγκες σου, γιατί κάθε τύπος ηλεκτρικής σκούπας καλύπτει και διαφορετικές ανάγκες. Πόσο μεγάλο είναι το σπίτι σου; Τι επιφάνειες καθαρίζεις συνήθως με την ηλεκτρική σκούπα; Έχεις αρκετό αποθηκευτικό χώρο; Ποια σκούπα είναι, λοιπόν, η καταλληλότερη για σένα;

#1 Ηλεκτρική σκούπα κυκλωνικής τεχνολογίας

Θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για μία κλασική σκούπα, με την έννοια ότι αποτελείται από ένα κυρίως σώμα και έναν σωλήνα με πέλμα αναρρόφησης. Η ισχύς της είναι 700W, οπότε είναι μια σκούπα που μπορεί να ανταπεξέλθει στα δύσκολα. Έχει κάδο χωρητικότητας 2 λίτρων, ο οποίος αδειάζει, καθαρίζεται και επανατοποθετείται εύκολα και γρήγορα, ενώ είναι προηγμένης κυκλωνικής τεχνολογίας, για τα προτερήματα της οποίας μιλήσαμε πριν λίγο. Είναι ιδανική για να καθαρίζεις αποτελεσματικά όλα τα σκληρά δάπεδα (απορροφητικότητα: Α) και έχει πολύ καλές επιδόσεις στα χαλιά και τις μοκέτες (απορροφητικότητα: D). Χάρη στην ευελιξία του πέλματος, αλλά και στο ειδικό 2 σε 1 εξάρτημά της, καθαρίζει ακόμα και τα πιο δύσκολα σημεία του σπιτιού και των επίπλων σου, όπου συνήθως συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες σκόνης. Με μήκος καλωδίου σχεδόν 5 μέτρα, αλλά και χάρη στο μικρό της μέγεθος, φτάνει παντού και αποθηκεύεται εύκολα, όσο μικρός και αν είναι ο χώρος σου. Και κάτι τελευταίο: είναι πάρα πολύ ήσυχη (76 dB) και δεν πρόκειται να ενοχλήσει κανέναν! Αν πιστεύεις ότι είναι η σκούπα που χρειάζεσαι, θα τη βρεις εδώ.

Κυκλωνική τεχνολογία explained

Ωραία όλα αυτά, αλλά μπορείτε να μου εξηγήσετε τι σημαίνει σκούπα “κυκλωνικής τεχνολογίας”; Το ακούω πολύ τώρα τελευταία και δεν έχω ιδέα τι ακριβώς είναι. Λοιπόν, δώσε βάση. Η κυκλωνική τεχνολογία είναι ένα καινοτόμο σύστημα φιλτραρίσματος που διαχωρίζει τον αέρα από τη σκόνη, την αιχμαλωτίζει στον πάτο του κάδου και δεν την επανεκπέμπει. Η επανεκπομπή της σκόνης αξιολογείται επίσης στη γνωστή, πλέον, κλίμακα (ABCDEFG). Συνεπώς, όσο πιο κοντά στο Α είναι ο δείκτης, τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό της σκόνης που επιστρέφεται στο περιβάλλον.

#2 Ηλεκτρική σκούπα stick 2 σε 1

Η ηλεκτρική σκούπα stick είναι πολύ πιο μικρή και ελαφριά από μία κλασική σκούπα, γι’αυτό και αποτελεί ιδανική επιλογή αν θέλεις να καθαρίζεις τα δάπεδα του σπιτιού σου εύκολα και γρήγορα. Η ισχύς της είναι 600W, η χωρητικότητα του κάδου της 0,6 λίτρα, είναι πολύ αποτελεσματική στα σκληρά δάπεδα (απορροφητικότητα: Α), αλλά δεν ενδείκνυται για τον καθαρισμό χαλιών (απορροφητικότητα: Ε), για τον οποίο απαιτείται μία σκούπα υψηλότερων επιδόσεων. Η ενεργειακή της κλάση είναι Α+, οπότε η κατανάλωσή της είναι ιδιαίτερα χαμηλή και είναι σχεδόν αθόρυβη (77 dB). Διαθέτει ειδικό εξάρτημα για τα στενά σημεία και η αναδιπλούμενη λαβή της εξασφαλίζει την εύκολη αποθήκευσή της. Τέλος, το αποσπώμενο σκουπάκι χειρός είναι μία από τις πιο εύχρηστες οικιακές συσκευές, καθώς μεταφέρεται εύκολα και είναι κατάλληλο για τον καθαρισμό μικρών επιφανειών. Αν πιστεύεις ότι η σκούπα stick είναι ακριβώς αυτή που χρειάζεσαι, θα τη βρεις εδώ!

Ελπίζουμε να βρήκες τον οδηγό μας χρήσιμο και να έμαθες όλα όσα χρειάζεσαι για να μπορέσεις να επιλέξεις τη σκούπα που θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες του σπιτιού σου!