We love winter veggies #1: ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΖΑΡΙ!

Νέα χρονιά, νέοι στόχοι! Ένας από αυτούς, να αγαπήσουμε τα λαχανικά του χειμώνα, προσπαθώντας να τα εντάξουμε καθημερινά στη διατροφή μας. Σύμμαχός μας σε αυτή την προσπάθεια, η διαιτολόγος-διατροφολόγος Φωτεινή Μαυροπούλου. Η Φωτεινή θα είναι μαζί μας όλο τον Ιανουάριο και, μέσα από τα Instagram stories μας, θα μας δίνει κάθε Δευτέρα πολύτιμες διατροφικές συμβουλές και πρωτότυπες ιδέες για εύκολες συνταγές, με πρωταγωνιστές τα λαχανικά του χειμώνα! Ένα χειμωνιάτικο λαχανικό που αγαπάμε και αγαπάτε πολύ είναι το παντζάρι, με το οποίο ασχοληθήκαμε χθες. Διαβάστε όλα όσα μοιράστηκε μαζί μας η Φωτεινή για τα οφέλη και τη διατροφική αξία του παντζαριού και ετοιμαστείτε να φτιάξετε την πιο βελούδινη παντζαρόσουπα, μία από τις πιο αρωματικές, νόστιμες και θρεπτικές σούπες!

Τα οφέλη του παντζαριού

Γνωστό και ως τεύτλο ή κοκκινογούλι, το παντζάρι είναι ένα από τα πιο νόστιμα και θρεπτικά λαχανικά ρίζας του χειμώνα, μία υπερτροφή με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Πάμε να δούμε μερικά από αυτά:

  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε νιτρικά άλατα, τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι διαστέλλουν τις αρτηρίες.
  • Μειώνει τη χοληστερίνη και προλαμβάνει «βλάβες» του οργανισμού, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, χάρη στο μεγάλο ποσοστό αντιοξειδωτικών αλλά και των βιταμινών E, C, B που περιέχει.
  • Προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε διαλυτές φυτικές ίνες.
  • Αυξάνει την αντοχή και την ενέργεια κατά τη δραστηριότητά μας, καθώς τα νιτρικά άλατα διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και έτσι επιτυγχάνεται μεγαλύτερη παραγωγή οξυγόνου στους μύες.

Η διατροφική αξία του παντζαριού

Το παντζάρι είναι ιδιαίτερα ενυδατικό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό (88%) και έχει ελάχιστες θερμίδες, μόλις 43 ανά 100 γραμμάρια. Συνεπώς, μπορούμε να το εντάξουμε άφοβα στη διατροφή μας και να το απολαύσουμε καθημερινά σε smoothies και χυμούς, σαλάτες, τάρτες, risotti και, φυσικά, σούπες, όπως η παρακάτω!

Δες ΕΔΩ τα σκεύη που θα χρειαστείς για την παρασκευή της παντζαρόσουπας, καθώς και την εκτέλεση της συνταγής βήμα-βήμα!

Ελπίζουμε να σε κάναμε να αγαπήσεις το παντζάρι! Αν αναρωτιέσαι με ποιο λαχανικό θα ασχοληθούμε την επόμενη εβδομάδα, ραντεβού τη Δευτέρα 11/1 στα Instagram Stories μας, με περισσότερο “We Love Winter Veggies”!