We love winter veggies #3: ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ!

Μετά το παντζάρι και το μπρόκολο, η διαιτολόγος-διατροφολόγος Φωτεινή Μαυροπούλου μας μίλησε για τα αγαπημένα μας μανιτάρια και μας έδωσε μία εύκολη συνταγή για να φτιάξουμε την πιο γρήγορη και νόστιμη μανιταρόπιτα. Πάμε να δούμε όσα μοιράστηκε μαζί μας χθες στα Instagram stories μας η Φωτεινή για τα οφέλη και τη διατροφική αξία των μαγικών μανιταριών!

Τι είναι τα μανιτάρια;

Αν και οι περισσότεροι από εμάς τα κατατάσσουμε στα λαχανικά, τα μανιτάρια είναι στην πραγματικότητα πολυκύτταροι μύκητες που αναπτύσσονται σε σκιερό και υγρό περιβάλλον. Και για να είμαστε ακριβείς, μανιτάρι ονομάζεται το ορατό τους μέρος που έχει το χαρακτηριστικό σχήμα ομπρέλας.

Είδη μανιταριών

Μανιτάρια υπάρχουν πολλά. Στα βουνά της Ελλάδας θα βρούμε περισσότερα από 3.000 (!) διαφορετικά είδη μανιταριών, 150 από τα οποία είναι βρώσιμα. Τα πιο δημοφιλή είδη παγκοσμίως, που τα βρίσκουμε εύκολα και στην ελληνική αγορά είναι:

  • Τα αγαρικά μανιτάρια γνωστά και ως σαμπινιόν, τα οποία είναι λευκά ή μπεζ-καφέ, σαν μικρά πορτομπέλο.
  • Τα καφετιά πορτομπέλο, ξαδερφάκια των αγαρικών αλλά μεγαλύτερα σε μέγεθος.
  • Τα πλευρώτους, τα μανιτάρια που αγγίζουν σε νοστιμιά το ψητό κρέας και γι’αυτό αποτελούν την κορυφαία διατροφική επιλογή των vegetarians.
  • Τα σιτάκε, τα πιο δημοφιλή μανιτάρια στην Ασία, με καφέ χρώμα, μαστιχωτή υφή και ιδιαίτερη γεύση, ελαφρώς καπνιστή.

Ένα ακόμα είδος που μπορεί να έχεις συναντήσει, είναι τα βασιλομανίταρα ή πορτσίνι, μανιτάρια του δάσους με πικάντικη γεύση, που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην Ιταλική και τη Γαλλική κουζίνα.

Τα οφέλη των μανιταριών

#1 Αντιφλεγμονώδης δράση

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά όπως η εργοθειονίνη και το σελήνιο, αλλά και σε φαινόλες, τα μανιτάρια παρέχουν προστασία από φλεγμονές και βοηθούν στη γρήγορη επούλωση των πληγών.

#2 Συμβολή στην υγεία των οστών

Μία ακόμα από τις ιδιότητες των μανιταριών είναι η συμβολή τους στην καλή υγεία των οστών, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε χαλκό, ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την υγεία των οστών και βιταμίνη D, που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου.

#3 Μείωση χοληστερίνης στο αίμα

Τα μανιτάρια δεν περιέχουν καθόλου λίπος και η πρωτεΐνη τους είναι άπαχη. Η πρωτεΐνη που περιέχουν είναι και ο λόγος που αποτελούν την κύρια διατροφική επιλογή των vegetarians. Μία μερίδα μαγειρεμένων μανιταριών δίνει επαρκή ποσότητα σε πρωτεΐνη, βιταμίνες B, E, D αλλά και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος. Είναι η μοναδική τροφή φυτικής προέλευσης που περιέχει B12, πολύτιμη για τη διαδικασία της αιμοποίησης.

Η διατροφική αξία των μανιταριών

Η σύσταση των μανιταριών είναι κατά 90% νερό και έχουν μόλις 20 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, γεγονός που τα καθιστά ιδανική επιλογή για όσους ακολουθούν κάποια δίαιτα και θέλουν να χάσουν βάρος. Οι ποσότητες λίπους και σακχάρων που περιέχουν είναι αμελητέες, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και, τέλος, έχουν μικρή περιεκτικότητα σε νάτριο, οπότε είναι κατάλληλα για όσους ακολουθούν διατροφή φτωχή σε αλάτι.

Η συνταγή και το πιάτο της ημέρας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εντάξεις τα μανιτάρια στη διατροφή σου και να τα απολαύσεις καθημερινά, όπως ωμά σε πράσινες σαλάτες (ταιριάζουν πολύ με το σπανάκι), σοτέ με σκόρδο και μυρωδικά, σε θρεπτικές μανιταρόσουπες, σε λαχταριστές μακαρονάδες, αλλά και με πιο πρωτότυπους τρόπους, φτιάχνοντας γύρο ή burger μανιταριών. Η συνταγή που επιλέξαμε για σήμερα είναι η αγαπημένη της Φωτεινής: Πάμε να φτιάξουμε μία εύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη μανιταρόπιτα!

Ελπίζουμε να σε κάναμε να αγαπήσεις τα μανιτάρια! Αν αναρωτιέσαι με ποιο λαχανικό θα ασχοληθούμε την επόμενη εβδομάδα, ραντεβού τη Δευτέρα 25/1 στα Instagram Stories μας, για το τελευταίο “We Love Winter Veggies”! Μέχρι τότε, καλή σου όρεξη!