Tips για νοστιμη σπιτικη Τσικνοπεμπτη

Τσικνοπέμπτη. Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, που λέγεται και Κρεατινή. Αυτή τη μέρα, το κρέας «στέφεται» βασιλιάς, η τσίκνα κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα κι εμείς ψάχνουμε το κατάλληλο μέρος για να τσικνίσουμε. Μα, υπάρχει καταλληλότερο μέρος από το σπίτι μας; Συμφωνείτε σίγουρα μαζί μας, απλά ανησυχείτε αν θα φανείτε αντάξιοι και αντάξιες των υψηλών απαιτήσεων της μέρας και της παρέας. Με τα παρακάτω tips θα ξεπεράσετε κάθε προσδοκία, δική σας και των φίλων σας. Ετοιμαστείτε για την πιο νόστιμη σπιτική Τσικνοπέμπτη!

Tip #1: Η πρώτη ύλη είναι το παν

Νόστιμο φαγητό χωρίς ποιοτικές πρώτες ύλες, δεν γίνεται. Ο «χρυσός» αυτός κανόνας ισχύει ακόμα περισσότερο στα κρέατα, η κακή ποιότητα των οποίων είναι αδύνατο να κρυφτεί, ό, τι κι αν κάνουμε για να την καλύψουμε (π.χ. με «βαριές» σάλτσες ή πολλά μπαχαρικά). Γι’αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να εμπιστευόμαστε τον κρεοπώλη μας. Τις περισσότερες φορές, οι καλοί κρεοπώλες είναι και μάστερ στο ψήσιμο, οπότε μπορούν να μας συμβουλεύσουν για τον τρόπο ψησίματος κάθε κρέατος. 2 σε 1!

Tip #2: Ο σημαντικός ρόλος του μαριναρίσματος

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, το μαρινάρισμα δε σχετίζεται με το πόσο μαλακό γίνεται το κρέας, κάτι που εξαρτάται από το κομμάτι κρέατος που επιλέγουμε, το πόσο σιτεμένο είναι και, φυσικά, τον τρόπο και τον χρόνο μαγειρέματος. Αυτό που επιτυγχάνουμε με το μαρινάρισμα είναι να αρωματίσουμε το κρέας και να του δώσουμε περισσότερη υγρασία. Και χρειάζονται όλα τα κρέατα μαρινάρισμα; Αυτό είναι θέμα προσωπικού γούστου. Κάποιοι επιλέγουν να μαρινάρουν μόνο τα πιο «ουδέτερα» κρέατα (π.χ. κοτόπουλο), ενώ κάποιοι άλλοι μαρινάρουν τα πάντα ενισχύοντας ή αμβλύνοντας τη φυσική μυρωδιά τους. Όσον αφορά στον χρόνο του μαριναρίσματος, αυτός εξαρτάται από το ίδιο το κρέας: ένα κάπως άτονο γευστικά κρέας όπως το κοτόπουλο ή το ψαρονέφρι χρειάζονται μόλις μία ώρα για να νοστιμίσουν, ενώ ένα έντονης γεύσης κρέας όπως το αρνί θα χρειαστεί τουλάχιστον 24 ώρες για να απορροφήσει τα αρώματα της μαρινάδας. Μαρινάδες υπάρχουν πολλές, άλλες σύνθετες και άλλες απλές. Δεν ταιριάζουν όλες σε όλα τα κρέατα, γι’αυτό και σας ετοιμάσαμε έναν βασικό οδηγό για μαρινάδες που ταιριάζουν σε μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο.

Μοσχάρι: Του ταιριάζει πολύ το ελαιόλαδο, το λευκό κρασί, ήπια μυρωδικά όπως ρίγανη και θυμάρι αλλά και πιο δυναμικά, όπως δενδρολίβανο και φασκόμηλο. Λέμε ναι στο σκόρδο, αλλά με μέτρο για να μην επισκιάσει τη γεύση του κρέατος. Αν αγαπάτε τη μπύρα περισσότερο από το κρασί, μπορείτε να το αντικαταστήσετε, δοκιμάζοντας στον συνδυασμό σας και φλούδες εσπεριδοειδών. Μετά το ψήσιμο μπορείτε να προσθέσετε χοντρό θαλασσινό αλάτι και πιπέρια για να νοστιμίσει ακόμα περισσότερο.

Χοιρινό: Όπως και το μοσχάρι, ταιριάζει πολύ με μεσογειακά μυρωδικά (βασιλικός, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, δυόσμος) τα οποία συνδυάζουμε με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού ή λευκό κρασί. Αν σας αρέσουν οι γλυκόξινες γεύσεις, μπορείτε να δοκιμάσετε μαρινάρισμα σε γλυκό κρασί, χυμό πορτοκαλιού και μέλι συνδυάζοντάς τα με κάποιο ταιριαστό μπαχαρικό, όπως πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή), τζίντζερ ή κόλιανδρο.

Κοτόπουλο: Επειδή η γεύση του κοτόπουλου είναι πολύ πιο άτονη σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κρέατα, μπορούμε να είμαστε πιο τολμηροί δοκιμάζοντας ως βάση για τη μαρινάδα μας γιαούρτι και μουστάρδα ή σάλτσα σόγιας και χυμούς εσπεριδοειδών. Αν επιλέξουμε το γιαούρτι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κίτρινα μπαχαρικά (κάρι ή κουρκουμά) ή κόλιανδο και κύμινο που ταιριάζουν πολύ. Διαφορετικά, μπορούμε να μείνουμε σε πιο κλασικές επιλογές χρησιμοποιώντας δυόσμο, μέντα, βασιλικό ή θυμάρι (όχι όλα μαζί, μέχρι δύο από αυτά).

Tip #3: Αφήνουμε το κρέας να «ανασάνει»

Ποτέ δεν ψήνουμε τα κρέατα απευθείας από το ψυγείο, γιατί δεν θα επιτύχουμε το αποτέλεσμα ψησίματος που θέλουμε στο εσωτερικό τους. Τα αφήνουμε να «ανασάνουν» για τουλάχιστον μία ώρα εκτός ψυγείου τον χειμώνα ή μισή ώρα το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τα λουκάνικα, τα οποία χρειάζονται τουλάχιστον μισή ώρα για να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Και προσοχή! Αποφεύγουμε το τρύπημα ή το χάραγμα στη σάρκα τους, για να μην χαθούν οι χυμοί τους και να γίνουν ζουμερά.

Tip #4: Συνοδευτικά λαχανικά εποχής

Επειδή οι ποσότητες κρέατος που καταναλώνουμε την Τσικνοπέμπτη είναι μεγάλες, καλό θα ήταν να επιλέξουμε «ελαφριά» συνοδευτικά με βάση τα λαχανικά που αφθονούν αυτή την εποχή. Απλές πράσινες σαλάτες με μαρούλι και σπανάκι, πολίτικες ή γερμανικές λαχανοσαλάτες, mix βραστών λαχανικών (παντζάρι-μπρόκολο-κουνουπίδι) και πατατοσαλάτες είναι πιάτα που δένουν γευστικά και ισορροπούν τη λιπαρότητα του γεύματος.

Tip #5: Τι πίνουμε την Τσικνοπέμπτη

Αν το κρέας είναι ο βασιλιάς της Τσικνοπέμπτης, τότε το κρασί είναι η βασίλισσά της. Έχοντας κατά νου το πρώτο tip περί ποιότητας, επιλέξτε κόκκινα κρασιά, μονοποικιλιακά ή blends, με πλούσια αρώματα και ισορροπημένες τανίνες ή λευκά κρασιά υψηλής οξύτητας που έχουν περάσει από βαρέλι.

Για περισσότερα tips, δείτε το video που ετοιμάσαμε! Καλή Τσικνοπέμπτη!