Αντικολλητικα Σκευη : 7 + 1 tips για τη φροντιδα τους

Τα αντικολλητικά σκεύη έχουν μπει για τα καλά στην κουζίνα και τη ζωή μας. Τηγάνια, κατσαρόλες, ταψιά και φόρμες ψησίματος με αντικολλητική επίστρωση χρησιμοποιούνται καθημερινά από τις κυρίες (εντάξει, και τους κυρίους!) του σπιτιού, κάνοντας το μαγείρεμα υπόθεση εύκολη, γρήγορη και ξένοιαστη. Ξέρουμε, όμως, πώς να τα φροντίζουμε σωστά, ώστε να μη μας εγκαταλείψουν νωρίς; Διάβασε τα παρακάτω tips και μάθε τα πάντα για την καθαριότητα, τη φροντίδα και την αποθήκευση των αντικολλητικών σου σκευών!

#1

Πριν χρησιμοποιήσεις ένα αντικολλητικό σκεύος για πρώτη φορά, καλό θα ήταν να διαβάσεις προσεκτικά το εγχειρίδιο χρήσης του και να το καθαρίσεις ακολουθώντας τις οδηγίες. Τα νέα σκεύη πρέπει, συνήθως, να πλυθούν με ζεστό νερό, απορρυπαντικό πιάτων και μαλακό σφουγγαράκι, να ξεπλυθούν καλά, να σκουπιστούν αμέσως μετά το πλύσιμο και να αποθηκευτούν με προσοχή.

#2

Όταν μαγειρεύεις σε αντικολλητικά σκεύη, δεν χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες. Ο θερμοαγώγιμος πάτος των σκευών κατανέμει τη θερμότητα γρήγορα και ομοιόμορφα, οπότε, επιλέγοντας μέτριες θερμοκρασίες, προστατεύεις τα σκεύη σου και εξοικονομείς ενέργεια.

#3

Κατά το μαγείρεμα, καλύτερα να αποφεύγεις τη χρήση μεταλλικών εργαλείων κουζίνας, επιλέγοντας κουτάλες και σπάτουλες από ξύλο ή σιλικόνη που δεν χαράσσουν την επιφάνεια του σκεύους.

#4

Καλό θα ήταν, επίσης, να αποφεύγεις τα αντικολλητικά σπρέι και να χρησιμοποιείς φυτικά έλαια, βούτυρο ή μαργαρίνη – σε πολύ μικρές ποσότητες. Εκτός του ότι τα σπρέι είναι σε μεγάλο βαθμό ανθυγιεινά, κολλάνε στο σκεύος, μη επιτρέποντας στον αέρα να κυκλοφορήσει, με αποτέλεσμα να μειώνεται κατά πολύ η αντικολλητική ιδιότητα των σκευών.

#5

Αν και τα περισσότερα αντικολλητικά σκεύη είναι κατάλληλα για πλύσιμο σε πλυντήριο πιάτων, για την προστασία της αντικολλητικής τους επίστρωσης είναι προτιμότερο να πλένονται στο χέρι. Μην χρησιμοποιείς σκληρές βούρτσες ή συρμάτινα σφουγγάρια, καθώς και “σκληρά” καθαριστικά, όπως η χλωρίνη. Μετά από κάθε χρήση, τα καθαρίζεις ακριβώς όπως και την πρώτη φορά: με ζεστό νερό, κοινό απορρυπαντικό πιάτων και μαλακό σφουγγαράκι.

#6

Τα αντικολλητικά σκεύη είναι μεν ανθεκτικά, αλλά ιδιαιτέρως ευαίσθητα σε απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας. Γι’αυτό, πριν τα πλύνεις, άφησέ τα να κρυώσουν καλά. Η επαφή ενός ζεστού σκεύους με το κρύο νερό αλλοιώνει τα αντικολλητικά χαρακτηριστικά του και ουσιαστικά το καθιστά μη αντικολλητικό.

#7

Κατά την αποθήκευσή τους, απόφυγε να τα τοποθετείς το ένα μέσα ή πάνω στο άλλο, προκειμένου να τα προστατεύσεις από γρατσουνιές και μικροζημιές. Μία απλή, πρακτική και οικονομική λύση για την αποθήκευση των τηγανιών, είναι να τοποθετείς ανάμεσά τους χαρτί κουζίνας, ώστε να μην έρχεται σε επαφή ή μία επιφάνεια με την άλλη.

#8

Και πότε πρέπει να αντικαταστήσω ένα αντικολλητικό σκεύος; Όταν, κατά το μαγείρεμα, το φαγητό κολλάει στην επιφάνεια του σκεύους, τότε έχει μάλλον πάψει να είναι αντικολλητικό και χρειάζεται αντικατάσταση. Αν ήρθε αυτή η ώρα, δες τα ολοκαίνουρια WHITE & BLACK σκεύη μας με κεραμική επίστρωση, τα αντικολλητικά σκεύη των κλασικών και αγαπημένων σειρών μας EFESTO, PETRA και GRANIT ή το premium ανοξείδωτο τηγάνι μας με καπάκι και ανάγλυφη αντικολλητική επιφάνεια.